Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

hostya

Én is azt kérdezem először hogy mit/milyen eljárással szeretnél megmunkálni a géppel?

Ha lézer vágó/gravírozó lesz, akkor jó így ahogy van..
Ha fúrásra marásra szeretnéd használni, akkor lenne néhány javaslatom.

1. Az X "gerenda" asztaltól való távolsága/magassága túl nagy.
Az ilyen gépeken általában 'lapos' mdb-okat szokás megmunkálni, pl. NYÁK, relief, névtábla...stb.(gépsatu nemigen kerül az asztalra.
Az "első gép"-építők szinte mindig beleesnek ebbe a hibába...
Ha mégis ragaszkodsz ehhez a magassághoz, akkor..

2. Növeld meg az Y kocsi(k) hosszát, és ezzel jelentősen javulni fog a géped merevsége.
Az a jó, ha a Z(magasság), és az Y kocsik távolsága közel azonos.
Az utóbbi változtatásnak persze ára van, csökkenni fog a munkaterület Y irányban, de mégis használhatóbb lesz a gép a jelenlegi "gólyalábas" megoldásnál.

wwdjyffm3

Remek. Én is pont ezen gondolkodtam, hogy gyakorlatilag 130mm magas munkatér maradt, ami szerintem teljesen felesleges, hiszen az esetek 90%-ában 5...50mm vastag darabok lesznek megmunkálva. Ezzel még le tudok menni kb 50mm-t és jut is marad is.

Ezen a 15 kilónyi mozgatáson gondolkodom. Nincs benne rutinom és félek, hogy sok lesz a motornak.

remrendes

Menethossznak altalaban 0.8D-t szoktak hasznalni. A zartszelveny van olyan egyenes, hogy hozza lehet fogatni a sineket?

Virbo

Szeretnék egy 150mm hosszú, 26-os bronz rudat középen felhasítani 100mm hosszon.
Van hozzá eszterga, meg 1mm körüli fűrésztárcsa (finomfogú, 100mm körüli átmérővel). Ennek a befogását a tokmányba meg tudom oldani.

Kérdés, hogy a rudat hogy a pékbe fogjam meg? Satuban hosszában nem lehet ugye. Arra gondoltam, hogy az érintetlen végét befogom satuba, és a másik oldalt meg szerkesztek neki valamiféle prizmás támaszt. Így neki tudok menni a fűrésztárcsával innen. Ezt a keresztszánon rögzíteném. Sajnos így nincs lehetőségem emelgetni a rudat, így egy fogásból kellene megoldani. Félek a csak támasztott részen remegne.
Vajon ez így életképes? [#help]

RJancsi

Mi fér bele a késtartódba? Ha megoldható, egy négyszög keresztmetszetű tömbbe fúrj (esztergálj) egy 26-os lukat, az egyik oldalon hasítsd fel és máris van egy befogód amivel be tudod fogni a rudat a késtartóba.

Virbo

Valóban.

De: [#wink]
- Ugyanúgy szabadon lesz az egyik vége.
- Nem tudok magasságot állítani (teli fogással kellene nekimenni), bár gyorsváltósom van 1-2 tizedre azért vissza lehet állni vele...
- Nem biztos hogy lesz elég munkaútja a keresztszánnak ha a kéziszán a helyén van.

Nehéz ügy.

RJancsi

Ha a kéziszánt párhuzamosra állítod a kereszt-szánnal, nyersz vele pár centit. De nem tudom mekkora padod van, látatlanban "osztom az észt". [#papakacsint]

Csuhás

Mondanám hogy pillants rá az adatlapjára és néz meg, de felesleges hiszen nincs kitöltve.

RJancsi

Mondanám, hogy az én adatlapom ki van töltve, de ha abból Te meg tudod mondani mekkora esztergám van, jobb vagy mint Nostradamus![#nevetes1]

Csuhás

Az enyém is ki van töltve, még az esztergám típusát is olvashatod. :- )

jani300

Én adatlap nélkül is tudom 5-6 emberről itt , milyen típusú esztergálja van :)

Motoros

"Vajon ez így életképes?"

Nem.
Felejtsd el és keress egy maróst aki elvállalja, vagy esetleg szalagfűrész ha megfelel.
Nem indokolnám mert hosszú de úgy is belátod. Hacsak nem valami brutál esztergával rendelkezel, de még akkor is többe lesz a leves mint a hús.[#confused]

Már többször előfordult, hogy egy bedobott kérdésen elkezdtünk agyalni, miközben azt sem tudtuk hogy hány éves a kapitány.[#nemtudom][#nevetes1]

RJancsi

Vagy rossz az adatlap vagy én nem tudok olvasni. [#conf] Alul az szerepel: "Magamról" nem pedig "Gépeimről". [#fejvakaras]

s7manbs8

Kicsit felröhögtem most, hogy látom a témakör alsó sorában mi van írva, "Sínek ..." mi ez valami vonatozás ? Lineáris vezeték, hogy legyünk szakmaiak kissé, bár én sem vagyok éppen gépészmérnök. :)

Motoros

A koaxal vigyázz, nem az aminek látszik. Pár mikron réz bevonat alumínium belsőt takar. Mármint a melegérnél. A harisnya miatt meg nem biztos hogy megéri a fáradozást.