Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Ha az oxigén ideális "tökéletes" gáz lenne. De nagyjából így van.
Nekem elég lenne 27 liter levegőt beletuszkolni a 180 ml-es tartályomba. (150 bar x 0,18 l = 1 bar x 27 l)

fpd0kbd4

Ha ugyan olyan teljesítményű kompresszorok vannak sorba kötve,és nem időeltolódással vannak indítva( hogy akkumuláljon nyomáson lévő levegőmenyiséget) kompresszoronként,akkor hogy fokozódik a nyomás? Ugyan azt a térfogatú levegőt adják egymásnak kézről kézre.A második kompresszor hengerében,az első kompresszor által össze sűrített levegő először kitágul,majd jóesetben ugyan arra a nyomásra sűrít, mint az első.(mivel a veszteségek összeadódnak)

jani300

jani300

Ez sem saját eredmény , minden hegesztő tudja  ...
Ezt tudtam azért fejből , de nem számoltam :)

RJancsi

Ezért írtam, hogy az egymást követő fokozatok egy olyan nyomásálló kamrában kell, hogy legyenek, amiben az egész kompresszort körülveszi az előző fokozat nyomása. Így tudnák a nyomást fokozni. De csak elméletben, nem hiszem, hogy bárki ilyennel próbálkozna.
A bevált és megvalósított házi megoldások legtöbbje áttételes villanymotorral és hajtókarral készült, bár még mindig tetszik nekem a pneumatika hengerrel történő alternáló pumpálás.

Teljesen eretnek, de működőképes megoldás lenne, ha a pumpa fogantyúira felhúznék 4 db 20 kg-os súlyzótárcsát, és egy elektromos csörlővel emelgetném/süllyeszteném azokat. Igaz, hogy kézzel kéne a gombokat nyomkodnom, de kétség kívül működne. [#falbav]

svejk

És viszed az egész hóbelebancot a lőtérre? :)

Milyen gyorsan kell lenyomni a pumpa dugattyúját?
ha lassabban nyomod van veszteség?

Elektromos aktuátor?
megfelelő emelkedésű orsóval megfelelő teljesítményű 12V-os motorral és akár szivargyújtóról is mehetne.

jani300

A régi , lóvontatású ,tűzoltó szivattyú mechanikáját ismered ?
Két pumpával , két ötvenkilós csaj , nevetve felpumpálja .

jani300

A gyerek szokott játszani a kis nyomi autós kompresstzorral , tud 20 bart .
Ha megnézted volna a videót , láttad volna hogy a léghenger már a végén alig tudja végig nyomni a pumpát , szinte meg áll .

RJancsi

Viszi a nyavalya! "Házi" lőteret használok a kert végében. [#violent] Ha lassan nyomom akkor sem ereszt, csak jobban kifáradok, mintha tempósan lenyomnám. Lendületből könnyebb a 70 kilót lelökni, mint szép lassan és sokáig tartani. Gondolkodtam garázskapu mozgatóban vagy kapu tolómotorban is. Talán lenne is olyan ami 70 kilót tud, egy nagyobb hőszigetelt kapu is nyomhat ennyit ellensúly vagy rugós rásegítés ellenére is.

svejk

Most megnéztem nagyon ráérős, gondolom nem is lehetne gyorsabban mert nagyon felmelegedne a levegő.

200 W-os DC motor, 5-ös emelkedésű golyósorsót 1:1-ben hajtva 750 N erő kifejtésére alkalmas (~75 kg) igaz így 4 másodperc lenne egy oda-vissza löket.

jani300

Az a kétfokozatú kompresszor megmozgatta a fantáziámat .
A sima kompresszor egy dugattyú és hengerfej cserével , könnyen átalakíthatónak tűnik , így "fotelból" .
Nem gondoltam volna hogy ennyire egyszerű .
A léghengernek gondolom határon van már az ereje , a végén , nagyobb légnyomás kellene .
Jó a villamos is biztosan , de a hajtókaros megoldás egyszerűbb .

VighLajos

Itt érettségiztem 1975-ben.

Csuhás

keri

6bar-os kompresszorból 3 darabot kell sorba kötni 216bar veszteség mentes nyomáshoz.

De ahogy rámutattak, nem bírja a 150bar-t egy hűtőgép kompresszor tartálya.

Viszont hidraulika boltokban tök jó alkatrészek vannak, amik bírják :)

keri

Eleinte, de ahogy fokozódik a nyomás a végén, úgy épül fel végig a láncon.