Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

svejk

A kapunyitók hitvány, gyenge szerkezetek rossz hatásfokkal.

A #13577-ben levezettem már neked az aktuátor esélyeit, Innentől kezdve ha van villany akkor szerzel egy kotyogós hulladék golyósorsót, egy egyszerű sínt és akkora motort raksz rá amekkorát akarsz.
Az eredeti pumpa ha eddig megfelelt akkor azt kár kicserélni bármire is.

Az egyenesvonalú erő(N)= (6.28 * forgatónyomaték(Nm)) / menetemelkedés(m)

Egy löket ideje meg adódik a menetemelkedésből és az orsó fordulatszámából.

keri

A mozgatást meg DC motorral, forgás irányváltással a végállás kapcsolókra 2 relével meg lehet oldani.

svejk

Motorválastáshoz pedig használd ezt, ez minden motorra igaz.
Persze mindkét képlet elmélet, a gyakorlatban hatásfokkal is kell számolni, golyósorsónál ez jobb mint 90%.

Forgatónyomaték(Nm)=teljesítmény(W) / (6.28 * fordulatszám(1/s))

svejk

A forgattyús mechanizmusok biztos ideálisabbak a pumpálásra, de az eredeti pumpád nagy lökethossza miatt ormótlan szerkezetek lennének.

svejk

Egyébként hányat lehet lőni egy palackkal?
Hogy van megoldva, hogy a nyomás csökkenésével ne romoljon a hatótáv, pontosság?

RJancsi

Az aktuátort (tolómotort) elvetettem, marad a hajtókaros megoldás. Nem szép de működik. Megpróbálok valami olcsó hajtóműves motort venni, ami képes meghajtani a kézi pumpát. Igazából most az a bajom, hogy nem tudom mekkora nyomaték kéne a kihajtásnál. Mert a kézi pumpa hajtókaros "nyomatékigénye" ciklikusan változik, mivel a kihajtás tengelyéhez képest folyamatosan változik az erőkar. Megfelelő összeállításnál amikor a legnagyobb erőre van szükség, az erőkar egy pillanatra nulla lesz, így nagyobb nyomaték kell a sűrítés közepén mint a maximális nyomásnál. Legalábbis ha jól gondolom. De lehet, hogy túlbonyolítom a dolgot...[#fejvakaras]

RJancsi

Hivatalosan 6 tárat, azaz 60-at. A puskában vagy egy nyomásszabályzó, ami kb. 100 bar-t enged a skuló mögé. Elvben 200 bar-ig szabad felpumpálni a tartályt, de több fórumon írták, hogy 150 bar fölé nem érdemes menni, mert a tömítések gyorsan feladják. Nem tudom a nyomásszabályzóban mekkora a nyomásesés, én 110-120 bar alatt szoktam újra pumpálni mert soha nem számolom mennyit lőttem vele. A tartály elejében van egy kis manométer így bármikor megnézhető épp mekkora nyomás van benne.

Hatsan légtartály

svejk

Ormótlan, bonyolult és még drága, rossz hatásfokú is lesz a csigahajtómű miatt, de nem baj csináld!
Nehogy úgy járj a sok tanáccsal mint az egyszeri esztergályos kolléga. :)

svejk

Köszönöm, így már vili.

svejk

Utánakereshetnék, de inkább Téged kérdezlek.
Az elsütőszerkezet mechanikus, vagy valami elektromos szelep van benne?

keri

Jó kis ujjgyakorlat excelen.
Kiszámolom neked.

Mekkora a maximális erő, amit ki kell fejtened a pumpára (teljesen összenyomva), és mekkora a löket?

keri

A golyós orsót az ára miatt vetettem el, de amúgy tényleg a levitézlett golyós orsóval lehet a legolcsóbban megoldani. Erőt is biztosít, meg a hatásfoka is jó. Szerkezetileg is ez a legkompaktabb és a legkevesebb munka megvalósítani.

keri

ja, és a pumpa hosszára is szükségem van.

Azaz igazából a pumpa alsó forgáspont és a forgattyús tengely távolsága, valamint a forgattyús kar hossza ami érdekes.

svejk

Én béna vagyok az excelhez(is), anno szervoméretező megalkotása is napokig tartott két komoly segítséggel.

Ha nem gond közzétehetnéd a kreált progidat.

RJancsi

Sima mechanikus. Léteznek elektromos elsütőszerkezetesek is, de azok inkább a verseny kategóriák jócskán 300 e Ft felett...