Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

keri

Mivel a folyadékok összenyomhatatlanok, nincs olyan határnyomása mint a levegős pumpáknak. Kizárólag a dugattyú átmérő és a rá ható erőtől függ a nyomás.

keri

Egy két irányú munkahengerrel lehet két fokozatot csinálni egyben.
A tolórúd térfogata lejön abból a munkatérből amibe belóg.

jani300

Igen !
Ez egy igazi építő jellegű hozzászólás ![#worship]

Szalai György

Így működik a gázrugó.

zozo

"A legújabb ötletem egy kapunyitó "tolómotor" ... 1 kN-t e legkisebbek is tudnak, de nem ritka a 3 kN-os sem. "

Vigyázz, a kapu súlyát szokták megadni, 300kg-os vagy 500kg-os kapu mozgatására alkalmas, de nem 3000 ill. 5000N a tolóereje. A tartós 700N-os pumpálást sem nagyon fogja díjazni, melegszik mint állat.

jani300

Akkor SZF gépét csak csövezéssel , át lehet alakítani 3 fokozatúra .
Még annyi hogy nem közvetlenül  a puskába kellene tölteni a gázt , vagy hűlés után még rátölteni , hogy elkerüljék a nyomás esést ha hűl a palack .
A felső hengert valami teló betétnek nézem .
A kis kínai kompresszor robbantott rajzát nem találom , az még érdekelne . Ott a tetején a vízhűtésű nagynyomású fokozat .

szf

Ha valamilyen pontosabb info kell akkor holnap megkérdem a barátomat.
(Most kint ül a lesen és rosszvasra horgászik.Remélem olvasod.
Görbüljön az a puskacső)
A hajtómű áttétele 1:400.
És hidraulika cuccokkal van megépítve.

jani300

Kisamotors

Így van, nagyon megtévesztő.

A hagyományos, trapézorsós egység maximum 700-1000N-t tud, de akkor már meg is áll.
Ráadásul mindezt nagyon alacsony sebességgel (kb. 2 méter/perc).
Ebből is adódik, hogy kis teljesítményű 40-60W körüli motorok hajtják. Az tuti kevés ide.

RJancsi

A melegedésre én is gondoltam, de ha már a gyártó a húzó/nyomó erőre ír max. 3000 N-t, gondoltam 700 N nem fogja nagyon megterhelni.

Bosh tolómotor 15000 HUF-ért

Csuhás

Inkább az lehet gond hogy a kapukat nem folyamatosan nyitogatják, így a motort is úgy méretezik hogy van ideje lehűlni a következő nyitásig.

keri

Igen. Szerintem is elegendő lehet a hengerfej tömege meg a hűlése ilyen kicsi mennyiségeknél, bár Antal Gábornak van tapasztalata ebben, de logikus ha a kézi pumpával megy, akkor lehet motorizálni is valahogy.
Meg ahogy mondod, a tartályba pumpált levegő is sok hőt visz el, és a tartálynak is van hőleadó felülete.

Esetleg egy hosszú löketű, pneumatika munkahengerrel próbálkoznék, két fokozatot kialakítani. Kellően alacsony sebességgel nem melegszik túl.
Kézi pumpánál ugye maga az emberi meghajtás teljesítménye korlátozza a pumpa teljesítményét, így a melegedését, tehát egy kicsi, de leáttételezett villanymotorral működne.

A hajtást én mindenképpen forgattyús tengellyel oldanám meg.
Kapu motorok nagyon gyengék.
Igazából ami van videón házi pumpa, az a kialakítás pont jó is lenne. Kell egy áttételes villanymotor, meg egy tartó szerkezet. Néha itt az adokveszekben is ki lehet fogni, de ha nem, akkor is összepakolnék egy fogaskerekes áttétel láncot....bár sokkal valószínűbb hogy 3D nyomtatóval nyomtatnám :) illetve akkor már ilyesmi bolygóműves áttételt nyomtatnék, persze megfelelően méretezve, hogy bírja a nyomatékot.

keri

Hát ez nem egy házilag gányolt szerkezet.
Nagyon szépen és okosan van felépítve. [#taps]

zozo

Te döntöd el, de mégegyszer mondom. Ez a 120W-os motor soha nem fog 3000N-nal tolni, a 700 is sok lenne neki.
1perc üzem után 9 perc pihenő kell, ezek így vannak méretezve.
A kapu zárásakor/nyitásakor indulásnál van egy nagyobb nyomatékigény, utána már lazán tol/húz  50-100N erővel. Így is csak 1 percre van méretezve az üzemideje.