Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Pontosan nem tudom, fürdőszoba mérleggel mérve 70-75 kg a nyomószelep nyitása előtt. A lökethossz 440 mm.

svejk

Szerintem a pumpa élettartamát nagyban megnövelné ha rendes forgattyúsmechanizmust használna keresztfejjel és a pumpára már csak egyenesvonalú erő hatna.
Egyes videókon látható ingó-bingó pumpa nagyon nem iparos megoldás. :(

RJancsi

Nem annyira eretnek megoldás. Egyfelől a pumpa egy tengellyel csatlakozik az alaplemezhez, sőt, a leírásában még ki is hangsúlyozzák, hogy a csuklós talp kényelmesebbé teszi a pumpálást.
Másfelől nagyon sok "igazi" gőzgépet építettek ilyen lengőhengeres megoldással főleg hajókon.

oszcilláló gőzgép

keri

Már kész.  [#vigyor]
csak az adatokra várok
Ha nem gond nem csicsáztam túl.

svejk

No persze, de ott biztos megoldották a megfelelő erősségű rúdkivezetést, de a Te pumpád rúdtömítését és megvezetését aligha ilyen igénybevételre tervezték.

svejk

[#nemtudom] (nem találtam fejvakarós ikont)

Dakota25

És egy jó kis folyadékdugattyús szívattyú, fogaskerékszivattyúval meghajtva? Akár káros tér nélkül, tömítési gondok nélkül, egy lépcsőben akár 500 Bar-ig?
Egy sörösrekesz méretébe belefér.

keri

Mi a kérdés?
Ha beírod a geometriai adatokat, meg pumpa végnyomásánál az összenyomási erőt, a hajtókar szög függvényében kiköpi a forgatónyomatékot.

Első lépés sima trigonometriával kiszámolni a pumpa hosszát, ebből az összenyomás mértékét. Azt tudom hogy teljesen kihúzva 0N az erő, összenyomva meg valamennyi. A kettő között meg beraktam egy olyan függvényt ami úgy vélem kb. fedi a valóságot. Ezt a részt nem modelleztem tökéletes pontossággal.

A pumpára ható erőből meg már szimpla sinus-al, vektorszámítással tudjuk a forgatónyomatékot.

svejk

De mi az a kettő, főleg jobb oldali bazi nagy tüske?

zozo

Ha már ormótlan a cél, akkor lehet kicsit simítani a nyomatékon egy kulisszás hajtóművel :)
Mint pl. a harántgyalu elrendezése. Legalább a visszaút gyorsabb lenne.

keri

adathiba, amikor felmásoltam még nem volt benne

svejk

A végletekig lehetne bonyolítani...
Ezen egyszerű pumpának is bizonyára van egy ideális út-sebesség görbéje, ahol legjobb a hatásfoka.

svejk

[#nevetes1]
csodás digitális világ

keri

Próbáld ezt.
Az előzőn valamiért volt szerkesztési engedély és valaki belejavított.

keri

most nézem hogy hülyén ábrázoltam a grafikont.
A sűrítés jobbról balra van, mert csökkenő hajtókar szögekre sűrít.