Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

svejk

Vízmértéket beállítani a világ legegyszerűbb dolga, keresel egy megközelítőleg vízszintes felületet, és addig állítgatod amíg 180-fokkal átforgatva ugyan azt nem mutatja.

Csuhás

Még annyi hogy szöget is mérhetsz vízmértékkel, ha egy szinuszvonalzóra helyezed és úgy mérsz.

svager

Szerintem azért nem ilyen egyszerű,mert sok esetben már a folyadék felületi feszültsége miatt sem mozdul el a buborék,ráadásul ahoz hogy minél érzékenyebb/pontosabb legyen,minél hosszabb távon kellene mérni.

Csuhás

A kis felületi feszültség miatt célszerű szinzett alkoholt, vagy akár öngyújtó (pb) gázt használni folyadéknak.

ANTAL GÁBOR

A klasszikus ( 70es 80 as évek )  fogaskerék szivattyús hidraulika nyomása  160-250 bar szokott lenni. A (fém) dugattyús szivattyúk magasabb nyomásúak de ott sem megyünk fel a 320 bar fölé
  Az autóemelők , mobil kézi húzatók -nyomatók  ( egyhatású hengerek ) átlag nyomása 400-600 bar .Ezeknél a "pumpa " egy kézi dugattyús szivattyú általában elasztomer tömítéssel
 ( és ez a lényeg!!!)  Egy 50 es hengernél a falvastagság sem olyan borzasztó akár 800 bart is feltételezve
 s = (p*D)/(2* szigma )

svager

Teszek egy kísérletet,van itthon egy pontatlan gép beállító vizmértékem,nekiállok és az eggyi végéből lehántolok.
Kíváncsi vagyok jó lessz vagy sem.

svejk

Ezt a szigmát tudnád számszerűsíteni különféle anyagokra?
(húzott alu és acélcső, öntvény..)

svejk

A gépbeállító mércéknél mindig van állítócsavar.
Vagy a talp felülete egyenetlen?

svejk

A borcsinálás forradalmán a 80-as években, Bosh dízel adagolók látták el a házi gyártású szőlőprések szivattyú szerepét.

Nagyon lassan kellet nyomni és tudta a 300 bar-t.
Pont ki volt találva.

ANTAL GÁBOR

Szigma = a szigma megengedett . Egy "pucu " acélcsőnél én nem mennék 300N/mm2 fölé   Egy példa : D=50mm p = 800 bar  
( kb 80 N/mm2 )   s = 80*25/300 = 6.6 mm . A képlet az un " kazán " képlet amit Mollier francia természettudós vezetett le . A valóság egy kicsit más, mert az összefüggés a vékony falakra lett kidolgozva  A mérnöki gyakorlatban az elméletileg kiszámolt falat vastagítjuk  Pl én 9 es falat vennék  ( vagy jobb anyagminőségű ( pl nemesített ) ) csövet .

pistikeid

Szia én csináltam ezt a 180 fokos fordigatós [#wow1]beállitást 0.02/1000mm-es vizimértéken.Had ne mondjam hogy egy délelőtt rá ment.
Üdv
[#wow1]

6x509vxe

Én igy oldottam meg.
Alulra be van ragasztva két mágnes ami a vason tartja

b4nm7gjvr

Ez baromi ötletes... [#eljen]

6x509vxe

A két fecskendő egyforma,van rajta beosztás,és bármilyen hosszon lehet vizszintezni.
Sőt,minél távolabbi a két mérőhely,annál pontosabb a mérés.

svejk