Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

designr

A meglévő kézi pumpa az valami speciális,erre a célra gyártott ?

RJancsi

Természetesen, kifejezetten ilyen légpuskákhoz/pisztolyokhoz való.

Hatsan tartozékok

fpd0kbd4

Milyen lökethosszú lenne megfelelő? Lehet hogy van nekem ami jó lenne.

RJancsi

440 mm a teljes lökethossz, de már 400 mm is elég lenne (ha nem húzom fel ütközésig a pumpát akkor is beszív, csak kevesebbet). Az is szempont, hogy a kompresszorom csak 6 bar-t tud, és a pumpához kicsit több, mint 70 kg erő kell már 150 bar környékén. Fürdőszobai mérlegre tettem, így mértem meg.

fpd0kbd4

Ami per pillanat van itthon az nem megfelelő számodra ,de majd utána nézek. Azért azt is számításba kell venni,hogy a kompresszorod literteljesítménye a szükséges nyomáson, elegendő-e a folyamatos és megfelelő sebességű működéshez.

RJancsi

Úgy saccolom, hogy egy 50-400 -as henger már jó lenne. A kompresszorom sima egyhengeres Hyundai (barkács kategória), de inkább nézem, hogy negyed óra alatt feltöltse a légtartályt, mintsem 20-25 percig küzdjek a pumpával. 100 bar felett pedig már komoly erő a lenyomásához. Az asszony a maga 55 kilójával 80 bar fölé nem is tudja nyomni, mert nincs elég súlya a pumpa lenyomásához.  [#vigyor2]

ywathzay

Véleményem szerint akkor jársz a legjobban, ha a hajtóműves megoldást választod. A pneumatikus pumpáláshoz megfelelő mennyiségű, majdnem állandó nyomás kell, főleg ahogy mondod, 100bar felett. Vagy rászánod a hajtómű árát, szétnézel az acélpalack piacon, mibe kerül egy 6 literes, nyomáspróbázott palack. Elviszed egy nagyobb tűzoltóságra, ott bérben feltölteted, 300-(akár 320) barra, majd gazdálkodsz a benne lévő levegővel.

designr

Alkalmas lenne valami sűrített levegővel működő nyomásfokó is..Cégnél mi saját biztonsági szelepeink nyomáspróbázására vettünk egy gépet..ott a próbázandó szelep leszorítása működik igy..sima 8 bar ból tudok hatalmas lefogató erőt..
Hasonlót kellene bogarászni mint ez csak még egy kicsit olcsóbban..
nyomásfokozó

RJancsi

Gondolom ez is úgy műxik, hogy egy nagy és egy kis átmérőjű hengerben mozog a közös dugattyúrúdon levő két dugattyú.

keri

És mi a gond a többlépcsős megoldással?
Viszonyleg kicsi sűrítési aránnyal is nagy nyomást lehet létrehozni mondjuk 3 lépcsőben, hiszen a jól értettem Antal Gábort akkor az egyes fokozatok sűrítési arányai szorzódnak.
Plusz a fokozatok közötti hűtés, tovább javítja a hatékonyságot.

Ebből következik hogy 3 sorba kötött hűtőgép kompresszorral már kényelmesen megvan a 150bar.

Csuhás

Feltéve hogy a harmadik fokozatot úgy tudod becsomagolni hogy az elviselje az előző fokozatok 100Bar nyomását.

RJancsi

Ha jól tudom, a hűtőgép kompresszorok max 30 bar-t tudnak. Tehát az első fokozat csinál 30-at, ezt bevezetem egy nyomásálló tartályba, amiben a 2. fokozat lapul. Az a 30-ból csinál 60 bar-t. A harmadik fokozat ugyanilyen leven már 90 bar-t tud. A szükséges 150 bar-hoz alig 5 fokozat kellene, mindegyik a saját nyomásának megfelelő kamrával. Szép szerkezet lenne! Akkor már inkább egy hajtóműves motor és a kézi pumpa.

MoparMan

Plusz ne feledkezzünk meg a szügséges levegő mennyiségéről.
Fél liter 150 bar-os levegő mekkora térfogat légköri nyomáson? Nem tudom kiszámolni, de kb annyira saccolom, hogy az első fokozatnak 4 napig kellene termelnie, mert olyan kicsi a légszállítása

MoparMan

Azt már ne is említsem, hogy a második fokozatnak nem lesz elegendő teljesítményű motorja a kompresszor meghajtásához. A többi fokozat már okafogyottá is vállt. Szerintem

jani300

A 40 literes palackban , 150 bár nyomáson ,6 köbméter oxigén van .