Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

svager

Pontositanék mert a golyósorsó az áll,az anya meg  forog, ezért csak hason szúr vagy lennebb[#buck]

Szalai György

Csak egy agymenés.
A legegyszerűbb lehetne (talán a leg olcsóbb is) egy bontott négypont érintkezésű csapágyat ragasztással rögzíteni a golyósanyára. (Esetleg egy keresztgörgőset.)
Hátha van neked olyan. (Vagy Petyának.) [#nemtudom]

PSoft

Azt mondják,hogy...
"egy újszülöttnek,minden vicc új"

Viccet félretéve,no meg már,újszülött se vagyok.:(
Utána olvastam ennek a http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CCoQFjABahUKEwjinPeD-5vHAhVI1RQKHTYsAvE&url=http%3A%2F%2Fwww.rumed.hu%2Fsites%2Ffiles%2Fpdf%2Fnegypnt-erintkezesu_csapagyak.pdf&ei=G0LHVaKjNciqU7bYiIgP&usg=AFQjCNEep3lbwt6AY0ZJPs7erjYOJ9E3HA&bvm=bv.99804247,d.bGg" TARGET=_fnew>négypont érintkezésű csapágynak.
Neked köszönhetően...
Megint tanultam valamit!
[#worship]

Szalai György

Pedig itt a fórumon is jelen vannak már egy ideje ilyesmi szerkezetű csapágyak.
Petya kínálatában visszatérő, bontott és megfizethető, közvetlenül szerelhető golyósorsó végcsapágy egységek.
ZKLF…2RS és ZKLFA…2RS típusok.
Teljesen szétszedhető, így tökéletesen kitisztítható, a golyók és futópályák tükörfényesek, újra zsírozva tökéletes.

ANTAL GÁBOR

Ez a megoldás azért előnyös mert vékonyabb a konstrukció mintha 2 db ferde hatásvonalú lenne használva? ( de mivel a térben az anya nem változtatja a helyét csak egy fogazott szíjjal van megforgatva szerintem így is úgy is 2 csapágy kellene )  Érdekel a dolog mert volt idő amikor reálisan gondolkodtam hasonló megoldáson ....

000000000

Ez nagyon tetszik: .... Nekünk nem. Kérlek méretezd át a képet felrakás előtt. Csuhás

sufnituning

Minek kellett ekkorába berakni? Ennyire tetszik?
és nem is csak egy képet!

sanyi84

Nincs kéziszán. A gépre kell bíznom a kúp elkészítését. Mivel jobb oldalra helyezném el így leszúrás veszélye nem fenyeget (és az orsó ebben az esetben áll). Előnye nem kell forgatni a nagy orsót, könnyű forgácsvédelem, olyan helyre is lehet tenni ahol az orsó férne el csak de az anya már nem. Megéri leszenvedni a befogókat mert 1-2 forgalmazónál van aranyárba csak. Még ha weldonba is gondolkozom csak akkor is, abba lehet tenni bármilyen szárat. Bár egy komplett gyári orsót tudok összehozni ebből a "suzukiültető" mennyiségű fémkupacból némi munkával kettő is lehetséges minimális pénz ráfordítással és persze némi szívesség kéréssel munkahelyem irányába.  20-30 befogó elég lenne a két orsóhoz. 20 befogó alku nélküli ára 340e körül van. Kb 1000-1200 lenne annyi anyag amiből kihozható, plusz hőkezelés plusz iszonyat sok munka plusz 10-14 db er16-er20 befogó plusz 2-2 patronkészlet és még a sokszor használtakból pár darab. Még mindig jobb mint 340 e .  Megéri-e nos szerintem igen.  

Szalai György
Nem elvetendő ötlet ez a csapágy (megint tanultam én is PSoft még linkelt is szóval keresni se kellett) . Egy házat kell terveznem hozzá olyat mint ami a hagyományos gépek keresztszánján van mostanság. Minimális félelem hogy könnyebb legyártani ezt több darabból, csapolva csavarozva még jó is lehet de a motorfelfogás nem lesz egyszerű, vagy csak bele kell tervezni ezt is a csapágyházhoz. Ragasztástól nem félek hogy elengedné. A bordáskerék elhelyezése nem gond szerintem.  

sanyi84

Kis helyigény indokolja nálam, de más műszaki szempontból hosszú és nagy orsót forgatni nem megfelelő megoldás.

000000000

Bocsánat nem gondoltam volna hogy ilyen "primitív" a fórum motor. Egy HTML parancs leméretezni.

Amúgy https://www.inventables.com/technologies/x-carve" TARGET=_fnew>erről lenne szó. Ez összepakolható itthon? Láttok benne valami nagyon speckó alkatrészt?

ANTAL GÁBOR

A forgatott anya megoldást ismerem ( mint említettem ) engem a 4 pont érintkezésű csapágy előnyei izgattak erről faggattam Gyurit .Pár perc múlva megy egy levél a mailedre

svejk

A ZKLF nem kétsoros ferde hatásvonalú osztott belsőgyűrűvel? (kivitelre mint a mai autók kerékcsapágyai)
A négypontérintkezésű is osztott belső gyűrűs, de abban csak egy golyósor van.

Szalai György

svager

Nem vagyok jártas a cnc esztergák világában,de szerintem,hogy pontos legyen alapfeltétel egy kellöen merev gép !
Nekem egy hbm 250×400 "ácsceruza" hegyezöm vam,gyorsváltó késtartoval aminél ha veszek mondjuk  1mm fogást simán hajlik 4 századot,és ez már átméröben 8 század  
Amikor végigmegyek a fogással megmérem és ez alapján természetesen korigálok .

Viszont a cnc,ami végigmegy a fogással, vesz egy újabb fogást fügettlenül attol, hogy az elöző fogásnál sikerülte vagy sem leforgácsolnia az anyagot.
Na most itt a probléma mert a gép vesz egy ujabb fogást, és ez addig ismétlödik amig véget nem ér az adott program.  
Egy  ilyen  kis esztergánál az egyre nagyobb fogásvétel miatt növekszik a forgácsolási erő ezáltal nagyobb  lesz a kihajlás,vagy a nagyobb fogásvètel miatt már rezonancia lép fel stb.. stb..

Ezzel csak azt szeretném mondani,hogy szerintem  csak olyan gépet érdemes átépiteni ami kellöen massziv,és maradéktalanul végig tudja hajtani a feladatot, hisz ennek a pici gépnek nyomsz egy startot,és a kezedet a stop gomb  fölött tartva végigizgulod az egész müveletet,mint egy krimit :o
Ha elkészül a marógépem szeretnék egy esztergát is,valoszinű egy nagyob gépet épitek át aminek kellöen merev a váza, vagy egy teljesen új vázat tervezek neki.

sanyi84

Igen ez igaz, a lényeg az lenne hogy le tudjam 2-3 tizedes ráhagyással nagyolni az anyagot. Egyszerűbb lenne 40-50 es áteresztésű esztergába mert akkor kettő be is fér, beférne a plusz főorsó is és csak behúzom a kúpba egy szárral aztán valószínűleg központos lesz. Na de ilyen lehetőség most nincs, ami van az a darabonkénti gyártás. Mivel van plusz orsóm így rá tudok mérni jó-e a szög egyszerűen Nem mondom hogy lehetetlen legyártani de sokkal több idő. Viszont kihívás. :)  

Nagy gépet én nem alakítanék át. Minek? Értelmét nem látom mert sokkal jobban használható egy nagyobb gép hagyományos gépként mint cnc gépként. Ha kilós ár alatt van és nem is a legjobb állapotú, van lehetőség lemunkálni a csúszófelületet szegnyereg megvezetésének kivételével. Akkor talán érdemes. És azért értelme is legyen legyen rá pici munka néha. Legalább 1-2 év alatt árát hozza vissza akkor már jó a hobbistának.