Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

keri

svager

Válasz dualface kérdésére anyárfa topikbol .

A főorsó egy morse4-es marógép vertikál fej,a házat átalakítottam 45mm rövidebb így fel tudtam rakni a fogasszíjtárcsát.

A motor 1.5kw 3f 2880 ford frekvenciaváltóval,szíj htd-5m az áttétel motor tengely 24 főorsó 36 ami talán a különleges a motorban ,hogy 1.1kw méretű de 1.5 kw  

A híd mozgó tömege 160-165kg de feltöltöm majd még egy ki homokkal is.
Az elektronika még hátra van a motorok nema 34 X-Y 8nm Z 4nm enkoderes léptetök  
 gólyosorsó X-Y tengely  20/5mm  Z tengelyen  15/2.5mm  

vjanos

A híd hogy készült?
Vágattál vastaglemezt és hegesztetted?
Vagy ez valami meglevő alkatrész volt?

cdswcrkpn

Köszi![#eljen] Ez nem fog beremegni a műfában [#vigyor2]

svager

A híd és a váz vastaglemez 20mm belül, 16mm bordák vágtam a vastaglemezt és hegesztettem   feszültségmentesítettem.  

http://www.imgserv.com/images/2015/09/05/KT1SPfW3.jpg" border=0>

http://www.imgserv.com/images/2015/09/05/aXjq807.jpg" border=0>

frkdv6dyr

Kezdem átértékelni a brutális fogalmát a saját gondolataimban. Öt perce nézem és csak pislogok. Az ötlet hatalmas. Nem csak a szerkezet maga, de a feszültségmentesítés "házilag" szintén példaértékű.

svager

http://www.imgserv.com/images/2015/09/05/cL7Ds.jpg" border=0>

remrendes

Huuu, massziv darab. Hany kg korul lehet?

remrendes

Lehet tudni pontosan mi a hiba? Hatha valaki tanul belole.

s7manbs8

A távcsövem hajtásánál van egy kis gond, a léptetőmotor által átadott rezgést kellene csökkenteni, valami rezgést elnyelő megoldással, kuplunggal, hogy lehetne ezt megoldani, milyen módszerek vannak.

A léptető motor 1/10 mikrolépéssel megy, az áttétel is adott, ezeken nem tudok változtatni, meg nem is akarok, a motor egy szíjon keresztül hajt egy nagyobb kereket.  

Az lenne jó, ha a mozgatáskor valamilyen frekvencia felett leszűrné a rezgést a megoldás, ez a frekvencia kb. 5Hz vagy hasonló nagyságrend.

Csuhás

Gondolom itt egyenletes lassú mozgásra van szükség (óragép), így a rugalmas tengelykapcsoló után egy lendkereket kellene használnod. ( Az egyenetlen mozgást nem csak a motor hanem a tapadás és csúszás átmenetek is okozhatják, szóval próbáld meg a motor helyett kézzel is tekerni hogy lásd úgy egyenletes-e a mozgás )

000000000

Megpróbálhatnád a léptetőt gumibakokra szerelni.?

sanyi84

Ez durva. Átéri az eszterga az egész munkateret vagy csak a felét? Szerinted elég kiórázni ? A sínek egyenességének biztosításához tervezel oldal feszítőket a sínekhez? Mire fogod helyezni a gépet? Az Y hajtás megoldását hogyan kell elképzelnünk ,szíjjal kötöd össze?  Lényegében ha nehezebben is mint egy munkatérbe beleférő gépen de megcsinálható és nagyon tetszik a gép.    

A feszültségmentesítés... Szóval azt látom építettél egy kemencét, gázzal fűtötted ? Mekkora hőfokot kell elérni és meddig tartani? Milyen pálcával, technológiával indultál neki a hegesztésnek?  

Szalai György

000000000

Hasonlóan kétségbeesett próbálkozásaim nekem is voltak.
Járható út, csak kicsit rögös.
Mint a hobbistáé általában.
További sok sikert kívánok hozzá.