Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

svejk

Ez jó! :)
Kitaláltad a DC motoros, szalagencoderes nyomtatót.
Minden bizonnyal működne, de mivel lenne jobb. mitha a motoron van az encoder?

svejk

Hobbiban igen, de normál fémmegmunkálás volt a kérdés.

Ma már ennél sokkal dinamikusabb gépek is vannak.
Van a látókörömben egy HAAS maró, de inkább csak helyzetfúró.  
Úgy 3-4 tonna lehet az egész, de négy 16-os dűbellel le kell fogatni az aljzattbetonhoz mert elsétálgat.  
Pedig a saját eredeti talpain áll.

sanyi84

Nekem is néha után kell állni a munkahelyi gép vizének, kéthavonta nézem. Magam rutinosan 1-2 óra toronnyal együtt, ha más segít segítőtől függően fél óra egy nap :D . Azt is meg lehet zörgetni pedig 7 tonna, az nem mozdul de alatta lehet süllyed a talaj vagy ki tudja, de szerintem nem lazul a csavar.  

Most az iso 25 ös szerszámtest gyártásán gondolkodom, fél mm ír befogott szerszámtestnél a szerszámtest alja és a főorsó homloka között. Lehet próbadarab kell mielőtt komolyan belemegyek. Az a picinység 90 kg lesz motorral. Polibeton váz kell ennek, kisebb fém munkákra jó. Nem akarom veszni hagyni mert a kuplungok feljavításával, csapágy cserével (eredeti horror, amivel anno ment a gépen összeállított orsó poén ár és jó volt az is), szíjak cseréjével lenne egy szerszámtáras kis főorsóm. Viszont ez már nem 10-20 kilós fagépemen lévő orsó kategória.

000000000

De majd írok, csak össze akarok szedni képeket, meg előszedni a feljegyzéseimet, mert fejből sok konkrétat nem tudnék írni.

kmajer

fém megmunkálásról  volt szó,
a pozíció visszacsatoláshoz a bemenő jelek mennyisége
a leírtak szerint szükséges.

kmajer

elégséges a 0.2-0.6G saját tapasztalat alapján
kb 250 kg-os Y asztal rajta a 100kg-os X-el
szépen táncoltatja arrébb a 3tonnás masinát...

amennyiben a mechanikai hibák jelentősek,
mindegy milyen pontos mérőrendszer van a gépen.

cnv

Előre is köszi, biztosan sokakat érdekelni fog amit megosztasz velünk.

000000000

Üdv mindenkinek! Használ esetleg valaki arduinot? Elkezdtem építeni egy hobby cnc gépet és ha minden igaz a motor vezérlés arduino lesz! Neten rengeteget találtam és nem 100ezres szerkezet! 10ezerből megvan az arduino + a shield!

000000000

Igazából az érdekelne hogy mennyire megbízható szerkezet?

0bn8uxmw

GRBL-t nézd meg ha tudsz angolul, ha problémás akkor segítek.

000000000

https://www.youtube.com/watch?v=YWe_A8ED0Qo
konkrétan ezt rendeltem meg! Ez szerintem ugyan az! Mondjuk én nem GRBL-ként rendeltem hanem arduino uno r3 + shield! De ugyan ez

0bn8uxmw

Igen ugyan az. http://chilipeppr.com/" TARGET=_fnew>chilipepp van hozzá egy ilyen webes interfész is.(nekem csak chrome-ban  megy firefox nem tölti be.)
Van egy amcsi arc aki ilyenekkel játszik( amikor nem éppen nem valami alkatrészt gyárt éppen ).
Itt a youtube link:

https://www.youtube.com/watch?v=gzLYNSQEPDk" TARGET=_fnew>NYC CNC DIY Arduino CNC: Z Axis Upgrade & ChiliPeppr! érdemes megnézni a többi videóját is a témában.

Ha nem akarsz nagy motorokat túl gyorsan hajtani elég a vas neki, de amit a 3D nyomatóhoz használunk Arduino mega 2560 és ramps 1.4 sokkal erősebb avr proci lenne alá.

000000000

Nema17-es motorokat néztem ki hozzá! Fa maráshoz szerintem elegendő (remélem)! Nagyon gyorsan nem akarom én mozgatni :) Nekem az is elég ha megcsinálja :)

0bn8uxmw

Nema 23-asal jobban járnál, van belőle 2A-es változat(a motorvezérlő ennyit bír bordával és hűtéssel) azzal erősebb lenne és komolyabban bele tudnád engedni az anyagba. Persze jó marómotor is kell hozzá. De elkezdeni bármi jó csak csináld és tanulj belőle. Én is nema 17-esel mocikkal kezdtem de hamar belátja az ember a korlátait.

(bocsi de kérhetném, hogy ne használj minden mondat végén felkiáltójelet elég zavaró, köszönöm)

000000000

Beltéri tápegységet lehet kapni Obi-ba vagy Tescoba esetleg? Ha találok régi mobil töltőt ami 12v az is jó nem?