Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

svager

Tényleg mágnes asztal!
Egy újabb ötletet adtál....[#wink]

svager

Már megit a meleg vizet találtam fel[#szomoru1]

remrendes

Kicsit nagyobban mar lattam ilyet. Gyartattunk egy 4300 hosszu 800mm atmeroju tengelyt, amit marni is kellett.

Szalai György

Ilyet kérek karácsonyra! [#taps]

s7manbs8

Az szerintetek működhet, ha az unipoláris léptető vezérlőnek a tranzisztora elé teszek egy RC tagot, hogy ne hirtelen kapcsoljon egyik fázisról a másikra és akkor finoman megy át a következő lépésre, ez a távcső vezérlőnél érdekes. Csak persze ilyenkor gyorsan nem lehet mozgatni kivéve ha valami logikát betennék, hogy gyors léptetési sorozatnál ezt a tagot lekapcsolja valahogy , így afféle automata mikrolépés lenne. Meg nem rángatná a csövet, nem rezegne, ezt a csillagász fórumon írta az egyik illető. Persze így melegedni fog jobban a tranyó is de az nem számít.

Csuhás

Ha a tranyó vezérlőjelét lelassítod akkor nagy eséllyel túldiszipálja magát. De egyébként se lassíthatod le mert a mikrolépéseket alighanem pwm módban csinálja, és ezt meg is ölnéd egy rc taggal.

4ybj8h3c8

Miért nem teszel rá normál DC motort. Pontos fordulatszám szabályzással és nagy áttétellel tökéletes, nincs rángatás.

s7manbs8

A motor csak annyi tápfeszt kap, ami a névlegese, úgyhogy több amper nem tud folyni, max 5W lehet a disszipáció, de hülyeségből lehet megpróbálom, illetve nem is így kéne, hanem egy TDA2030 végfokkal vagy ilyesmivel, hajtani.mert a tranyónak is 0.7V idg ugye nem nagyon nyit ott csak hirtelen emelkedne.

s7manbs8

Mert pontosan van vezérelve, az meg ugyanaz má rmint ha szervót tennék, de pont a jelet nem tudom kiszedni értelmesen, bár, ha egy RC taggal megszűröm és ADC vel beolvasgatom,  mivel itt nem gyors váltások vannak, abból is tudok előállítani step dir jelet, fde közbe máűr találtam egy másik elektronikát,m ami eleve iylet ad ki, amjd azt megépítem, addig meg ezzel közbe azért szórakozok. Bár amazt se tart sokáig megcsinálni, mindenem megvan hozzá szinte.

s7manbs8

Hopp, mégiscsak meg tudom csinálni az eredeti elképzelést, mert a microstepet nem tudtam eddig kiszedni, de mivel lehetőség van benne a mikrolépés táblázat átírására a felületen, ha ott azt íyrom hgoy 0-255 a feléig amásik felén meg 255-0 akkor simán át fog lképni és megszűnik mikrolépni,m na innentől meg már megvan a step dir átalakítsá ...

Szalai György

Ha már a lassú üzemben analóg (TDA2030) végfokkal hajtanád a motort, akkor készíthetnél elé egy tisztán szinuszos analóg generátort is. Így minden ugrás/remegés megszűnne, mintha hálózati 50Hz-ről járatnád.
Persze, kibicnek (nekem) semmi sem drága.

Rabb Ferenc

Csakhogy egy tanáccsal több legyen: miért nem teszel rá egy hálózati szinkron motort? Pl egy mikró tányérforgató motorját. A kimenő fordulatszáma 2,5 vagy 5 fordulat/perc.  

Kicsi, nem rángat, nem kell neki vezérlés és abszolút pontos a fordulata. A további áttételezés pedig még javít a "remegésen"

Csuhás

Körülményes a fordulatszám szabályzása. Kellene egy hang végfok, generátorról hajtva, és kimenő trafónak egy hálózati trafó a szekunderről táplálva. Szóval bonyolult.

Rabb Ferenc

Akkor valamit (vagy sok mindent) nem értek [#nemtudom] A Föld forgása állítólag elég egyenletes. Miért is kell akkor szabályozni a forgató motor fordulatát?

De hát nem is kell nekem mindent érteni...

Csuhás

Nem tudom milyen ez a távcső, de feltételezem hogy ugyanez a motor viszi pozícióba is tubust.