Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Pl. nem léptető motort használsz.
Ez ugyan nem válasz, de szerintem rossz úton jársz.

keri

Sokkal, de sokkal több mikrolépést kell használni hogy vibráció mentes legyen a léptetőmotor. De nem tudom hogy ilyen nagy erősítésű optika esetén mi látszana a képen.  
Antal Gábor is most csinált egy hasonlót, csak ő mikroszkóppal. Kérdezd meg mire jutott.

Szerintem nem csillapítani kell a rezgéseket, hanem eleve nem előállítani.

keri

Ezzel csak az a baj, hogy Elektron 24óra/fordulatot akar előállítani. Elég nagy tömegű lendkerékre lenne szüksége ha ilyen alacsony frekvenciájú rezgést akarna kiszűrni.
Lehet hogy jobban járna ha a léptető motort rontaná le és elektronikus oldalon tenne be egy RC szűrőt a motor lágyabb járásának érdekében...ezzel igaz hogy megakadályozná a gyors mozgást, de ezt akár kapcsolhatja is.

Csuhás

Nem ott kell szűrni, hanem a motor tengelyén, ahol a nagy áttételezés miatt még sokkal gyorsabb rezgéseket kell elnyelni. Ha van lehetőség akkor az áttételt is érdemes megváltoztatni.

000000000

Az újabb vezérlők mint például az AM882 már két lépés között is közel szinuszos a legkisebb mikrolépéssel viszi át a másik pozícióba. (főleg mikor lassú a Step impulzus akkor érzékelhető )  
Volt szerencsém ilyen vezérlőhöz, szerintem annyira jóra sikerült, hogy a rezonanciától való parázás elfelejthető.
De ha nem hiszel nekem akkor próbáld ki tegyél a tengelyre egy jó hosszú kábelkötegelőt az minden hajtásbeli anomáliát láthatóvá tesz.
Ha nem ok akkor rezeg mint a nyárfalevél. :)

svager

A marót körbe lehet forditani,ezért nem kelett átrakni  elérte a egész vázat.
Sajnos nem lett valami pontos mivel,az esztega ágy pontatlansága bemásolodott,pedig felhántoltam :(
A nagy távolság miatt,elég csak 1 század máris 5 század lesz a hiba!

Az ágy hántolása közben jöttem rá a megoldásra,hogy fel kellene hántolni,így már pontos lett.  
A sínek egyik oldala természetesen ütköztetve van,hagytam egy vállat neki.
A "kemence" elöször csak kisérletnek indult,amit kb két óra alatt összedobáltam,de gondoltam mivel nincs veszteni valom beraktam a gépet is:)  
A melegités kb két órám át tartott,egyenletesen mindig néztem ,hogy ne melegedjen túl( ne ízzon)
Ezután még négy óra volt mig lassan hagtam hogy hüljön,a gázt kb 20 percemként csökkentettem ,másnap reggel még langyosak voltak a téglák amikor szétszedtem.  

Sajnos mennem kell dolgozni folyt.köv.:)

svager

jani300

[#eljen] Szia ! Itt már nem kérdés hogy tervezed e az acélok megmunkálását a géppel .
A hobbysta is csak annyit takar hogy szereted csinálni (mert ez már komoly szakszerű munka!).
Ami kérdésem esetleg lenne azt "Sanyi 84" már mid kérdezte.[#integet2]

KoLa

Nálam is volt ilyen rezonancia kis előtolásnál! 5000 mikrolépés majdnem megoldotta!
MSDD vezérlő pedig 100%-ban megszüntette 200 mikrolépéssel!

000000000

Köszi a leírást, várom (várjuk) a folytatást.

ANTAL GÁBOR

Pont tegnap teszteltem a mikroszkópos egységet : A tapasztalat : A pikodrive vel ( N mikro 3200 észrevehető kattogás volt tapasztalható  , a pololu- nál ( N mikro = 6400 ) hasonlóan kattogott .  Azután bevetettem egy Klaviós digitálist ( MSDD40  N mikro=6400) . Minden hiba megszünt egyenletesen szépen teszi a dolgát  
( n =0.25  1/ min ) Nem tévedés 4 perc alatt fordul körbe egyszer a léptető tengelye.  A meghajtást egy asszimetrikus multivibrátor adta 555 el . Igaz csupán érzékszervi a megfigyelés de a digitális vezérlővel nem tudtam a motor tengelyét lefogni , a másik kettőnél pedig sikerült . Az áramok minden esetben 1 A ra lettek beállítva , a tápfesz 24 V volt

keri

Én hiszek neked, de ahogy elektront ismerem valami kukázott elektronikával csinálja :)

000000000

Ahogy a régi mobilszolgáltatókat kifigurázó reklámban is volt, A minőségnek ára van ! a színvonalnak menni kell felfelé ! :)

s7manbs8

A lényeg, hogy ez egy kész vezérlő program, ami mikrolépéses PWM jeleket ad ki, forráskódja nincs meg, közvetlen tekercsvezérlése van unipoláris motorra. Ebből a jelből akartam először egy procival a léptetési sorrendjéből kikódolva egy step dir impulzust csinálni, de mivel nem tiszta jel jön ki, ezt nehéz lenne megcsinálni, bár azt nem mondom, hogy lehetetlen, mert szervót akartam utána rátenni a step dir jelemre, amit multkor mutattam itt végfokomat, már működik és azzal hajtottam volna.

Az a gumibakos dolog lehet kicsi segítene, vagy olyan nyúlóska gumis valami szíj is, ami nem rántaná hirtelen a kereket, csak persze gyors mozgásra is szükség van, meg erőre is, így nem egyszerű, hogy mindez teljesüljön, illetve ha még jobban áttételezem, akkor meg a max sebesség csökken le nagyon, és a gyors műholdakat nem tudom majd követni , amit videózni szeretnék.

s7manbs8

Olyan vezérlést is tudok csinálni, ami több mikrolépésre felbontja a lépést, mint ezek e legújabb hiper szuper vezérlők, ha nagyon akarom, de itt nincs tiszta step dir jelem.

Ha ezt a PWM-ezett mirkolépés ráengedném egy szűrőre, akkor kijönne 4 analóg jelem, amit ha gyorsan digitalizálnék, akkor mondjuk még lehet meg is tudnám oldania dolgot, most hogy agyalok, nem lehetetlen annyira, mert ha simán számolom az adott lábat, a jel mennyi ideig van magas illetve alacsony szinten, akkor kijön, hogy menniy a PWM érték és abból a mikrolépést is vissza tudom fejteni, azt meg adhatom a szervónak pl. csak ehhez megint írni kell valami programot, ami egy két napot lehet elvesz az időmből, de lehet majd megpróbálom, úgyis, mire jó idő lesz, hogy lehet egezni, addig ráérek, meg amúgy is működik csak rezeg a kép, majd felteszek már egy videót, a Hold hogy néz ki így rezegve.

Ez a PWM jele a távcső vezérlő panelnek us mértékű jeleket tartalmaz, tehát elég gyorsnak kell lenni a feldolgozásnak, lehet előkapok egy 160MHz-es 32 bites procit, aztán azzal jobban megy, bár lehet az se kell.