Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Lehet zongorával is tüzelni - csak egy kicsit drága. Pl az "A" és "E" síkban külön-külön motor mozgatná a távcsövet. Az "igazi" csillagvizsgálókban, ahol az egész több tonnás tornyot kell forgatni, na ott ez kell.

De egy viszonylag kis méretű tubust szerintem a Föld forgástengelyével párhuzamos tengely körül kell csak mozgatni. Az aktuális égitestre oldható kötéssel durván majd finoman ráállni, ott rögzíteni aztán a többi a mozgató mechanika dolga.

De majd © elektron megszakérti a dolgot

000000000

Sziasztok,

Szerintetek mik azok a számszerű gyorsulási értékek mellékmozgást tekintve, amire érdemes méretezni egy normál fémmegmunkálásnál? Sokszor szó esik a dinamikáról, de mégis számszerűen ez mennyi az amire méretezni érdemes?

Másik kérdés? Szerintetek a klavionál kapható encoderes léptető rendszerek működhetnek lineáris útmérőről, ha igen milyen feltételek mellett?

kmajer

0.2- 0.6 G
lineáris útmérőnek 0.001mm-es felbontás és alatta
van értelme.

fektiforg

"lineáris útmérőnek 0.001mm-es felbontás és alatta
van értelme."
Szerintem NEM !  
Lineáris útmérővel általában közvetlen tengely elmozdulást mérünk ( legpontosabb  mérés fajta )
Forgó encoderel pedig, lineáris elmozdulás esetén
közvetett mérés lehet, hibái pl: orsó és hajtás lánc holtjáték, orsó linearitás hiba.

000000000

Köszi a válaszokat,
Az amlített 0.2-0.6 G ról írnál kicsit bővebben? Gyári szerszámgépek adatai, vagy valami más forrás, esetleg saját tapasztalat?

A lineáris útmérésnél arra gondoltam működhet-e a zárt hurkú hajtás, lineáris útmérőről visszacsatolva, ami ugye nagyon pontos pályvezérlést tenne lehetővé, de ha a mechanikánka vannak hibái azt mennyire képes kompenzálni, vagy egyátaláén működik-e a hajtás?
Ezekre a vezérlőkre gondoltam: http://www.webaruhaz.klavio.hu/?id=85b75cfc564c4822863dbd4884138991&p=termeklap&tkod=82" TARGET=_fnew>LINK

Gyati

Szia!

Hiába csatolnád vissza, nem találsz hozzá elérhető áron vezérlő szoftvert ami lekezeli.

000000000

A vezérlőig csatolnám vissza, nem a szoftverig. Az encoder helyére kötném.

svejk

Ha direkt hajtás van és tutira kottyanásmentes az orsó és az encoder accor működhet, esetben megygyűlik a bajod az ilyen egyszerű szervo behangolásával.

svejk

http://us.dmgmori.com/blob/165762/8ea6234b0daddf63e9d67b746f25638f/pm0uk13-nv5000-pdf-data.pdf" TARGET=_fnew>Itt pl. a 3. oldalon olvashatod az adatokat.
42000 mm/perces szánsebességek és 4200-7400 mm/s2 gyorsulások.
(átváltottam olyan formába, ahogy a mach3 motortuningjába kellene beírmi)
Ez egy középkategóriás gép, ma már nem egy kirívó eset.

svejk

Persze ha ezek a kottyanásmentes feltételek adottak akkor okafogyottá válik az útmérő, hisze ekkor pontos a motoron levő forgó encoder is. [#circling]

svejk

De azért azt vedd figyelembe, hogy egy könnyű alu vázas gépnél ha megindítasz egy 20 kg-os Z egységet mondjuk 0,5 G-vel az már igencsak bólintani akar.

cdswcrkpn

Azért ez a gép nem hobbigép árkategória, ezeket a számokat nyugodtan oszthatjuk 10el is akár...bár én csak zöldfülű vagyok itt.

000000000

Köszi az infókat,

Nem is aluvázas gépről van szó. Ez a 0,5G egy jó méretezési alap, aztán majd úgyis kiderül ténylegesen mit bír. Egy polimerbeton vázas gépem van, most fog kapni golyósorsókat, meg agy komolyabb x-Z egységet. Van két útmérőm otthon, ha tényleg működne egy ilyen vezérlés szerintem nagyban nőne a gép pontossága. hiába a kottyanásmentes hajtás csak van rugalmasság, orsó, csapágyazás, kuplung stb. kérdés persze mi az amit kompenzzálni tud annélkül hogy behülyülne....

PSoft

Egy http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/HP_fejszervo/Teszt/" TARGET=_fnew>"teszt összeállítás".

A tintás HP-k fejszervó "alkatrészeiből" összerakva.
Ha jól emlékszem, a DSSC-vel tesztelgettem, asztalon.
Elég fürgének/dinamikusnak bizonyult.
A dióda lézerek kb. 0,1mm-es sugár átmérőjéhez elég is lenne a szalag felbontása.
Egy "komolyabb" mechanikai kivitelben, mennyire lenne életképes a megoldás?

cnv

Hoppácska.
Elnézést az offért,
Gabcsi5456, nem akarsz véletlenül írni a polimerbeton gépvázadról a http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1442910067" TARGET=_fnew>vonatkozó topicba? Szerintem sokakat érdekelne!
Vagy ha oda nem, akkor kérdeznék privátban :)