Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

A " dögös " áttételeknek van egy másik útja : konkrétan a fogszámkülönbségen alapuló bolygóművek ( k+k ,B+B, B ) A "B" típusúnak az alváltozatai a ciklo és hullámhajtás . Korábban már bemutattam hogy egy házi készítésű k+k val ( amit Galamb József alkalmazott a Ford T modellben ) milyen frappánsan lehet  lassítani , irányt váltani stb

zozo

Igen, tudok ezen hajtások létezéséről, most hogy írtad, vissza is kerestem a házi megoldásotokat. Majd este elolvasgatom.

A ྂ-es években találkoztam egy jópofa sebességcsökkentővel, ami egy db mélyhornyú golyóscsapágy volt, külső gyűrű fixen, a belső gyűrűben a tengely, a golyókosárba pedig textilbakelit korona ment a fogak közé és vette le a hajtást. Végülis az elrendezés mint a hullámhajtóműveknél, csak fogszám különbség helyet átmérő különbség játszik.

zozo

Javítok, kapkodtam :)

" golyókosárba pedig textilbakelit korona ment a fogak közé és vette le a hajtást"

Helyesen:
Golyókosár helyett textilbakelit korona ment a golyók közé és vette le a hajtást.

PSoft

"A ྂ-es években találkoztam egy jópofa sebességcsökkentővel,..."

Én is!:)
Lehet,hogy ere gondolsz?
Ezermester...http://oldradio.tesla.hu/ezermester/all.htm" TARGET=_fnew>྄ Májusi számot nézd 26-27.oldal.
Akkoriban...kísérleteztem is vele.:)

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Vegyes/Csap%C3%A1gyb%C3%B3l_hajt%C3%B3m%C5%B1/Csap%C3%A1gyb%C3%B3l_hajt%C3%B3m%C5%B1_1.JPG" border=0>

u3xrz0cut

De ismerős... [#nevetes1]

zozo

Te is emlékszel ám minden technikai cuccra, 40 év után is, de az asszony születés-, névnapja, házassági évforduló napja, -az is megvan? [#wink]

Szintén a ྂ-es években próbálkoztam golyóscsapágy-anyával. Azt már nem tudom, hogy olvastam-e az ezermesterben, vagy magamtól agyaltam ki [#nevetes1]  Ez úgy nézett ki, hogy 90 fokos menetbe volt fektetve egy mélyhornyú csapágy belső gyűrűje, ~45 fokban. Emléxem vagy 10 féle csapágyat néztem, de egyikkel se jött ki a kívánt menetemelkedéshez a 45 fok közeli csapágydőlés. Fűrészfog menetet meg nem akartam.

000000000

Szia,  bolygoműves hajtómű surlodo kapcsolattal.
Én perisztaltikus szivattyúhoz készítettem.
Fontos hogy túlfedéses illesztésú csapagyat  valassz! Kulonben megcsuszik vagy csak egy idő után.
Én legyártattam.... mert ott dolgoztam  :)

PSoft

Ááááá!

Ezeket a dátumokat,nekem...nem kell fejbe tartanom!
Előtte pár nappal,valahogy mindig...szóba kerül!:)))

Golyós(csapágy)anya...
Itt is volt régebben a fórumon.
Képek is voltak róla,de már nem tudom...
Talán... © sasi mester?
[#nemtudom]

Csuhás

Egy csomó jó ötlet lelőhelye: http://mikesworkshop.weebly.com/lathe-accessories-and-tooling.html" TARGET=_fnew>ötletek

Négyszög lyuk fúrása kapcsán került elő egy másik fórumban.

remrendes

Hogyan lenne erdemes megtamasztani az Y http://kepfeltoltes.hu/150826/10060541271_www.kepfeltoltes.hu_.png" TARGET=_fnew>sineket? Eleg lehet, ha racs szeruen osszekotom vagy mindenkepp erdemesebb lenne alulrol tamasztani?  
Ha tennek 10-es anyagbol egy par olyan bordat, ami alulrol raillik a zartszelvenyekre, akkor problemasabb lenne megmunkalni a hid es a sin felfogatasait. Sok anyagot nem akarok beletenni, igy is 200kg korul lesz a vegeredmeny. Az FMEA most valamiert cserbenhagyott :) a keret befoglalo merete 1000x780mm.

ra8nsmk6w

Hibás a megközelitése a problémának. A gépedbe ésszerűen beépitett tömeg minden kg-ja áldásos lesz a leendő forgácsolási határadatoknak.
A 200kg nem lehet határadat egy ilyen méretű gépnél.

remrendes

Ez igaz. Neki is alltam 80x80x6-os zartszelvenybol rajzolni, de amikor 300kg felett mondot, akkor kicsit elbizonytalanodtam. Viszont az ejjel szerintem megtalaltam a megoldast :)

niu7vyvp0

Sziasztok,

Hobbicélre milyen motort érdemes választani?  
Léptető v. szervó?  
Kérdésem, hogy mind a 2 verziónál lehet használni tengelykapcsolós megoldást? V. van megkötés, hogy melyik esetben kell szíjat is bevinni a képbe?
Előre is köszönöm a segítséget!

svejk

Kérdéseidre oldalakt lehetne írni és még akkor is csak a felszínt kapirgáljuk.

Mivel úgy látom kezdő vagy és hobbira kell, így a léptetőt ajánlom.

A léptetőmotornál megfelelő orsóválasztással általában mehet a direkt hajtás.
A szervo túlnyomó többségben megköveteli az áttételezést.

Ha vannak konkrét terveid akkor a gép méretei és felhasználását figyelembe véve már esetleg lehet ajánlást tenni a hajtásra.
De tökös fórumtárs aki ezt leírja neked egy-az egyben.
A szamárlétrát nehéz megkerülni, vagy sok pénz kell hozzá.

s7manbs8

Ha szíjat használsz nem lesz olyan hangos .:)