Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Ez így kevés, mekkora teljesítményre? Milyen fordulatszámon? Kotyogás megengedett? Mekkora a tengelyeltérés? stb.

Ezen adatok nélkül mondjuk felexibilis tengelyt javasolnék :-)

svejk

Kardán kereszt/tengely.

5bzs27u7

Tengely eltérés, kb 0.5 mm
fordulat 4500
Kotyogás nem gond..
A teljesítményt nem tudom..

Rabb Ferenc

Soha ne a tüneteket kezeld, hanem a kiváltó okot szüntesd meg! Különösen ne ekkora fordulatnál  

A "kb 0.5 mm-es" hézagoló lemez(ek) sokkal hatékonyabbak lehetnek

5bzs27u7

Köszönöm az ötleteket..!

niu7vyvp0

Sziasztok,

Új vagyok még itt, de nagyon érdekel a cnc világa. örülök, hogy ráakadtam erre a fórumra, mert fellobbantotta újra a lángot bennem, hogy szeretnék én is gépet építeni.
Témánál maradva, neki álltam rajzolni az elképzeléseimet és szeretném róla kikérni a véleményeteket, hogy jó irányba haladok-e. Nos hobbi célra szeretnék gépet építeni. Nyákot szeretnék készíteni, fát marni ill. gravírozni és ha már jól megy a dolog esetleg a lézerezésbe is belekóstolnék. A gép hasznos paraméterei 500x350x150 mm lenne. Kérdésem az lenne, hogy hobbi célra elegendő a trapézmenetes hajtás v. illik golyós orsósra tervezni? Meg a vezető rudak/orsó átmérőre mit javasoltok? (Én rudakéra d20 ra gondoltam)
Csatolok a vázról egy képet, hogy mégis hogy néz ki eddig a művem.
A segítségeteket előre is köszönöm!
http://kepfeltoltes.hu/150805/cnc_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Csuhás

Nem értek a cnc-hez így csak műszaki érzék alapján kérdezek: Milyen előnye van a mozgó hídnak a mozgó asztalhoz képest? Nekem hátrányosnak tűnik a nagyobb mozgó tömeg és a bonyolultabb kábelezés. Könnyű darabokat fogsz megmunkálni így nem érzem problémának a munkadarab mozgatását. Az érdemi kérdéseidre pedig majd válaszolnak a hozzáértők.

jani300

Én sem értek a cnc hez :(
A mozgó híd egyik előnye hogy nagyobb munkaterületet ad azonos hosszúságú sínekkel .  
A mozgó tömeg valószínűleg kisebb a mozgó hídnál .
Komolyabb mozgóasztalos gépnél , és nagyobb munkadarabnál .
A mozgóasztalos gép pedig szerkezetéből adódóan már eleve merevebb .
Ezeket a  köveztetéseket tudtam levonni mióta zavargok itt a fórumon .

s2k5ycubj

Szia! Üdv a fórumon! Ennek a kivitelezésnek vannak előnyei és hátrányai is. Az előny a kedvezőbb,egyszerűbb,olcsóbb kivitelezhetőség. A hátrány a merevség hiánya! És ez pont középen jelentkezik a legjobban. Elkezdték másolni valamennyire a régi gravograph gépeket,csak a lényeget felejti ki mindenki:az alátámasztott csapágyakat. Amikor még nullából indul a kivitelezés,tervezés nem sokkal drágább az egész. Igaz több alkatrész kell bele. A legfontosabb,ami a tervedből kimaradt a a kocsi hátsó merevítő lemeze a felső helyett,vagy a mindkettőt megtartva még jobb a végeredmény. Ha mindenképpen ez a verzió marad a lineáris csapágy méretére figyelj,a 20-as nagyon kevés,sajnos tapasztalat...

3wm3x3zz

Nézz  be  a  épül a  gépem  Farkas Ádám topicba
érdemes ,ott   sok  érdekes  dolgot  találsz

niu7vyvp0

Köszönöm az észre vételeket.
Mivel hobbira szánom ezért próbáltam "olcsón" kihozni. Először a lineáris kocsikkal szemeztem csak elég drágák.
@Áts László
az alátámasztott csapágy bak helyes kivitelezésére tudnál esetleg képet mutatni?

remrendes

Ugyanakkora befoglalo merethez nagyobb munkater tartozik.

remrendes

Tobbeknel mukoditt hasonlo konstrukcio, meg alura is. En kicsit meg itt ott valtoztatnek rajta, de nem szeretnelek befolyasolni. :) Olvasgasd a topikokat. Farkas Adamet en is ajanlom, sot, neki van youtube csatornaja is hasonlo geppel es mintha o is mart volna vele aluminiumot (talan w300 a neve).

niu7vyvp0

Már olvasom a topikját, vannak benne érdekes dolgok :) Trapéz orsóval mennyire lehet jól dolgozni? Meghajtó motoroknak milyet ajánlasz/tok? Lesz majd még pár kérdésem, ahogy próbálok előre haladni :)

Devecz Miklós

Bordásszíj végtelenítésre nincs valami jó ötletetek?