Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

sanyi84

A vezérlés elve miatt tettem fel . De Tibor45 nek kész cucca van hozzá. Ha ez cég ott az idő számít.

krnj79r9n

Köszönöm az ötleteket!

Nem rossz a tintasugaras fej elgondolás, de nem hiszem, hogy most belemennék.  

Egyenlőre valami sima tollas megoldást próbálnék ki vagy inkább töltőceruzát.
Nem kell erősen rajzolni, csak látszódjon. Készítek valami fasza rugós mechanikát aztán meglátjuk. Majd referálok.

barhz9bni

Sziasztok!
Nem teljesen cnc, de érdekel, hogy megvalósítható-e.
Szóval nekem egy talajszkenner kellene, egészen pontosan víz alatti. Fémkereső lenne rajta és fél méteres szakaszokat pásztázna végig GPS és giroszkóp alapján betájolva. Lenne rajta kamera, lámpa, fúvókák és amikor talál valamit megállna és megvizsgálná, nekem csak ilyenkor kellene közbe lépnem. Lehetséges ilyen szkennert építeni?
Vagy a robot helyett több értelme lenne kifeszített huzaloknak? Hogyan lehetne ezt megoldani?
Nyilván ha a víz alatt mozog akkor is van lehetőség például arra, hogy lebegjen, vagy arra, hogy egy kishajóról lelógjanak az érzékelők, v akár a talajszinten is mozoghatna mint egy kis tank. Úgy tudom a gps jeleket nem nagyon lehet a víz alatt venni ezért kellene egy kilógó antenna.

A tájékozódás pontosságát javíthatná akár szonár, giroszkóp, gyorsulásmérő, ultrahang szenzorok, távolságmérők (víz alatti) lézerek.
Mit gondoltok, meg lehet csinálni? Kenterbe lehetne vele verni az összes fémkeresős majmot a balatonon és a tengerparton.

barhz9bni

Továbbá még fontos szempont lehet a szenzor mérete. mondjuk egy 1 méteres szakaszon elhelyezett több (3-4) szenzor valamelyest javíthatná a szkennelés pontosságát, bár amilyen sok söröskupak és egyéb van a vízben gyakran megállna a gép, ezért kéne rá valamiféle fúvóka, vagy UH, hogy azonnal meg tudja állapítani a tárgy milyenségét. Úgy tudom erre már vannak mérnöki megoldások, például amik a falban levő vezetékeket mérik ki.

barhz9bni

Csak az érdekel, hogy úgy nagyjából meg lehetne-e csinálni, ha nem LEHETETLEN a dolog én hobbiból neki is állnék.

ANTAL GÁBOR

Ha elég sűrűn lennének a huzalok sőt azok még kereszteznék is egymást akkor ha nem talál a fémkereső fémet de beúszna egy busa   ( amit természetesen a halradar azonnal jelezne !! ) akkor halászni is lehetne a scannerrel [#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2]

keri

Semmi sem lehetetlen, de azért ilyen komoly kincskereső robotja még Robert Ballardnak sincs. (ő találta meg a Titanikot)
 Simán kézi vezérléssel szoktak kutatni, illetve szonárral tapogatják le a feneket, vagy húzni kell egy fémkeresőt, és ha bejelez akkor leküldeni a robotot. Ja és a robot vezetékes, mert a víz alatt nehezen terjed bármi is.

zozo

Hát elég fura gondolat.  
1. Fél méteres pontossággal GPS víz alatt? Víz felett vonszolt antenna? Akkor hol a pontosság? Felejtős
2. Hajtással közvetlen a víz fenekén, ami felkeveri az iszapot és még a kamera is lásson valamit? No és a kép továbbítás?  
3. A fenék tele van apró gödrökkel, huplikkal, na és hínárral, egyéb gazokkal sok helyen a strandokon is. (Mert ugye másutt meg felesleges keresgélni) Hát párszor azért bemehetnél menteni a robotot

De azért millás nagyságrendekben gondolkodva biztosan összejönne egy ilyen akadálykerülő, automatizált terepkutató robotgép.

svager

Az ötletnek nem rossz,de sajnos már engedélyköteles a fémkeresőzés is[#nezze][#wink]

hostya

Kedves © glazbox!
Az "ábrándozás az élet megrontója"... [#unalmas]

barhz9bni

Elsősorban nem mélytengerre, hanem tengeri-tavi strandokra, vagy simán dunapartra gondoltam (uuh... sodrás) Szóval kis terület, sok idő.
A víz alatti jelátvitel miatt gondoltam mondjuk egy sima antennára ami kilóg a vízből, vagy egy kishajóra, amiről lelógnak a műszerek.
Kérdés, hogy a manőverezés, megoldható-e. Tehát az egyik kulcskérdés a dologban az, hogy lehetséges-e végigszkennelni (itt jön a képbe a cnc) az egész területet viszonylag pontosan fizikai manőverezés mellett. Ma már mondjuk elég fejlett érzékelők vannak, de hogy az egy helyben lebegés lehetséges-e azt nem tudom. (nyilván igen)

s7manbs8

Ha találsz valami aranybányát a duna parton megyek segíteni keresni . :)

4ybj8h3c8

Vízből kilógatott antenna minek? Alapból pórázon kell vezetned, én legalábbis nem tartanám túl gazdaságosnak a magára hagyott kütyüt, a harmadik eltűnése után újraértékelnéd az életet. Hajón meg tudod mérni a pozíciód.

barhz9bni

Talán egy vízszintmérővel, vagy giroszkóppal vagy bármivel megoldható, hogy az antenna "egyenesen álljon" az akadás tényleg problémás, de egy radar megoldhatná a problémát. (szonár?...) vagy a google autókon használt radar-szerűség. Biztos van megoldás.

s7manbs8

A Titanicot is alig találták meg. :) Pedig az jó nagy volt.