Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

svager

Kiváncsi vagyok a végeredményre,a marogépemre akartam egy morse3-as főorsot ,de a harmadik probálkozás után föladtam,inkább átalakitottam egy nagy marogép vertikálfejét.
Nem fog tizezreket pörögni de nem is fára akarom használni:)

A főorsót meg szerintem nem kell beraknod,mert ha legyártod a kupokat a tokmányt leveszed,és a helyére esztergálsz egy befogot és abba húzod bele a kúpokat.

Természetesen a befogonak csak hátlapját esztergálom a tokmányba, ezután fölrakom a gépre és azután készitem el benne a kupot.
A végén összejelölöm hogyha leveszem mindig ugyanoda tegyem vissza.

s2k5ycubj

Nincs teljesen igazad. Csak egy kérdés: a programot ki írja majd a gépre? Nem kell mindig 1mm-es fogással dolgozni... Nekem egy nagyon hasonló esztergám van (opti240D500). A tapasztalataim szerint két baj van vele(és egyik sem a váz merevségéből adódik):
1. A késtartó lehajlik a forgácsolóerőtől.
2. Főorsó csapágyazás gyenge és hajlamos deformálódni nagy erőknél.

Átalakítottam a főorsót,kapott két ferde hatásvonalú és két normál golyóscsapágyat.
És,ha valami tős megmunkálásra van szükség,csináltam egy nagy,tömör késtartót,amit előre és hátra is fel lehet szerelni.
És nekem is nagyon közel van a cnc hajtás.
Viszont az is tapasztalat,hogy a kicsi,lapkás késeimmel a 0.5-ös fogást elég jó tempóban lehet végrehajtani,0.4-0.6-os előtolás és 150-200-as vágósebesség,vasnál. Tehát nem lehetetlen küldetés,de meg kell érte küzdeni.

s2k5ycubj

Ja és a "rendes" késtartóval kényelmes a mm-es fogás vasban,szép lila forgáccsal,még nagyobb átmérőknél is.

svager

Lehet,hogy félreérthető volt amit írtam!

Nem azt mondom ,hogy nem lehet 1mm  fogást venni a géppel,mert ha megtámasztom az anyagot megfelelő késsel lehet akár 2 mm is!
Csupán csak azt szerettem volna mondani,hogy ezek a kis gépek hajlamosak a deformáciora,hogy ez most a késtaró,csapágy vagy a váz gyengeségétöl van az már mindegy, de erősen lekorlátozza a használhatoságát.

Természetesen nem kell 1mm fogással dolgozi,de figyelembe kell venni ,hogy a deformáció miatt ami itt fokozottan fenn áll,nem biztos,hogy az lessz a végeredmény amit szeretnénk.
Mivel nem dolgoztam ilyen pici géppel nincs tapasztalatom,hogy mekkora fogással lehet dolgozni rajta de méretéböl itélve(a gépemnek kb a fele) kétszer is meg kell gondolni ,hogy mekkora fogást vesz az ember.
Természetesen a hobbiban az idő nem számit,lehet tizedenként is "rabolni" az anyagot mert a végeredmény számit!
Ha viszont az elkészült munkadarab  pontatlan, ami lassan készül el, akkor nem sok értelme van az egésznek [#szomoru1]

Motoros

Van benne speckó cucc: Vajon hol lehet kapni ilyenalu profilt. Olyan mint az ITEM de mégsem mert a katalógusukban nincsen benne.

sanyi84

Mivel észrevettem a hajtásnál van deformációm ezért ezeket megfelelőre cserélve talán jó lehet. Igaz az egyik orsóba 2 százados kottyanás van , a másik talán nullás. Nem kínai cuccok, az egyik egy huzalról lett ledobva. Cél oly távol építkezés miatt, de komolyan el kell gondolkodni magán a megoldáson mert ha kicsi idő lesz munkahelyen akkor máris gyártani kell a cuccokat az átalakításhoz.

0bn8uxmw

MakerSlide a neve pont ilyen kis filligrán vacak mechanikákhoz csinálták a Hipster arcok. Ennél az x-carve-nál a mechanika a szánalmas 20x20-as aluprofil összetaknyolva..viszont a szoftvere nagyon rendben van, egy kezdő is simán elboldogul vele. Egy masszívabb mechanikával olcsóbban kihozhatóbb sokkal mint a gyári ára az elektronika Arduino uno és GRBL shield-el. Minden nyílt forráskodú.

Motoros

Pár alkalmazáshoz jó lehet ez a mechanika (lézer, vágó plotter) de gravírozásnál már ügyeskedni kell. Nem írják valahol, hogy a profil honnan van?
A szoftvert megnézem. Kösz.

0bn8uxmw

Amber Spyglass Lld. angol cég a forgalmazó Európában: http://store.amberspyglass.co.uk/all-makerslide.html" TARGET=_fnew>MakerSlide
maga a profil nem drága csak a szállítása. A görgők sem olcsók darabaja 1200 forint, egy kocsira kell négy darab meg kell neki egy lap excenteres anyák stb. Szerintem olcsóbb rendes görgős lin. rudakat és csapágyat venni.  Ha a zaj is számít akkor ott az vannak az igus csapágyai.
Viszont mivel derlin a görgők anyaga szerintem egy esztergályos simán legyártja itthon is negyed árban.

svejk

Kerinek és Zozo-nak a Robsy 2 topicba...

Általában minimálisan 6 (vagy 7?) fogban határozzák meg a szíjgyártók a minimális fogkapcsolódást. Erre figyelni kell pl. az átfogási szög kiválasztásakor.
De pl. a Breco programja az AT5-ös kerekeket 15 fogban, a T5-öst 10 fogban minimanizálja.  

zozo

Köszi [#eljen]
Igen, az egyértelmű, hogy egy határon túl nem csökkenthető szíjaknál sem a fogszám. A 6-7 fog még nagyon jó, a szíjat dicséri.

Pedig micsoda dögös áttételeket lehetne csinálni egy fogú fogaskerékkel, meg szíjtárcsával [#nevetes1][#nevetes1]

Amúgy van egy 7 fogú 1 modulos fogaskerekem, na az milyen idétlenül néz ki! A méretei, mármint lábkör és fejkör, köszönő viszonyban sincsenek a számítottal. Így a csalt méretekkel lehetett megcsinálni, hogy egy darabig működjön. 140 fogút hajtott, pontosabban csócsálgatott.  

zozo

Svejknek szántam természetesen

svejk

Tipikus kevés fogszámú kerék felhasználása az esztergáknál a keresztelőtolás kereke az orsón (kevés a hely) valóban rendesen alá van metszve...

jani300

egy fogú fogaskerék ...
egybekezdésű csiga ? :)

zozo

Nulla menetemelkedésű orsó, finombeállításhoz? [#wink]