Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

keri

[#eljen]
Igen egyes féldrágakövek nagyon kemények tudnak lenni.
Én fúrni akartam egy achát lapot, de a vidia nem vitte csak a gyémánt.

cptMcLane

Igen, a korund az alumínium oxid AL2O3, a tizes skálán 9-es keménységű, onnan feljebb már csak a gyémánt. Fémoxidos szennyeződései a zafir és a rubin.
De 7-es keménység feletti anyagot fúrni hatékonyan csak gyémánttal lehet, lehetőleg koronafúróval, hogy ne kelljen az összes anyagot megenni, ami a furatban van. És fúrószáron keresztűl öblitbe vizzel, hogy hütse és kihozza az elkoptatott anyagot. Ahhoz meg kell egy "vizes tokmány". Az üveg is 6,5 - 7,5 között van.

keri

Én csak piciben csináltam, órát akart csinálni az asszony, és kezembe nyomta hogy fúrd ki :D

Én oldalról egy tűből locsoltam a furatba folyamatosan a vizet, és úgy nyomtam telibe a gyémántporos dremmelt.  

A sziliciumkarbid nem keményebb mint a korrund?
Legalább is a wolframkarbid szerszámokat azzal is lehet köszörülni a gyémánton kívül.

cptMcLane

De, a sziliciumkarbid szerintem a korund és a gyémánt között van, de nem tudom pontosan. Aztán meg mindenféle szennyeződéstől is függ. pl van üveg, ami karcolja az üveget...

iiidyyiy3

Szerintem van ott van még a köbös bór-nitrid (CBN) a gyémánt és a korund között. Talán 9,3 a keménysége, de ebben nem vagyok biztos.

000000000

Szia, maradt a követekből? nekem kellene 2 db Lapis lazurit (lapos)gravírozni szeretnék rá...

cptMcLane

Szia, sajnos nincs lápiszom.

000000000

Tudod, erre volt gravírozva másodjára a "tíz" parancsolat...

svejk

Sokszor visszatérő kérdés, mennyire terhelhetők a fogazott szíjak.

http://www.pikofoodanddrink.eu/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=574&Limited=&lang=hu" TARGET=_fnew>Különféle profilú szíjak terhelhetőségei a szélességük függvényében.

svejk

http://hud.powerbelt.eu/endless_timing_belt_catalogue.pdf" TARGET=_fnew>Ez kafább, itt a nyúlás is ábrázolva van grafikonokon.

krnj79r9n

Sziasztok,

Kinek van tapasztalata CNC tollas rajzolással.
Megbízható, napi szinten használható megoldásra lenne szükségem. Csak sima vonalakat kell rajzolni gipszkarton táblára (kartonpapír), de úgy 10-20 m vonal egy táblán. Aztán jön a következő és a következő.
Erre az egyszerű golyóstoll szerintem alkalmatlan hosszútávon, de cáfoljatok meg, ha még is.

Esetleg töltőtoll jellegű valamire gondoltam. De lehet egy töltőceruza is megfelelne. Nem kell feltétlenül toll.
Meg egy jó rugós mechanizmus is kellene, bár azt szerintem megoldom.

Ha valakinek van használható megoldása, ötlete, azt megköszönném.

Csuhás

Esetleg egy tintasugaras nyomtatóból való köpködő fej nem volna jó? Érintés nélkül rajzol egyenetlen felületre is. Lehet hogy elegendő egy ráépített négyszög generátorral vezérelni.

sanyi84

Csuhás

Ennél egyszerűbb mert vonal húzáshoz elegendő egyetlen fúvókát vezérelni.

000000000

Ha csak egyenes vonal akkor egy közlő kerék ami felveszi a festéket és egy gumi kerék ami az anyagra teszi és kész.  
Az anyag hajtja a kerekeket mikor hozzáér, így nincs paca sem ha megáll.
De ezt egy nyomdász fórumozó tagunk jobban tudja hogyan is működik.