Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

t62d6ha2b

Sziasztok!

Tudom, hogy nem profi megoldás, amit írok, de bizonyos keretek között működik.

Általában van itthon nagyobb méretű közepes vastagságú karton :) egyik oldala mentén nagyon pontosan félbehajtom (szálirányra vigyázni kell - ha érdekel valakit, szívesen leírom, hogy lehet megállapítani). A hajtást szépen lesimítom. Masszívabbá tehető, ha a hajtás közelében és rá merőlegesen a lap szélén kétoldalas ragasztóval (vizes ragasztó nem jó), ragasztok bele egy másik lapot. Így pontos derékszöget lehet csinálni, arra mindenképpen jó, hogy a ,,talpast" ellenőrizze az ember.

Csuhás

Asztalos derékszög tesztelésére jó lehet. De a gépészetben egy derékszög nem tévedhet többet pár századnál. Ellenőrizni úgy lehet hogy pontos síkon az alsó részét ütközteted és a felső részét órával tapintod, majd átfordítva megismétled a mérést.

000000000

Így van, erről a kérdésről van szó, persze nem ilyen durva felállításban, de a szemléltetés végett ez kell.

De szegelgetek csak szegeli a mondandóját fölöslegesen.
De a vége felé lehet, hogy rájön a kérdésre?

000000000

Végül kiegyeztetek, hogy a fúrót nem tengely irányba, hanem sugárirányba toljátok?
Nekem jó, csak nekem ne úgy kelljen. [#nevetes1]

svejk

Ha csak egy kis méretű, mondjuk 40-40 mm-es etalon kockánk van akkor az ezredes órának épp a szőrszálhasogató tulajdonságát használjuk ki, vagyis rövid úton megállapítható a dőlés.

Egyébként mint ahogy Jani300 írta nem feltétlen kell derékszögnek lenni az etalonnak, ha van türelmünk és sűrűn jegyzetelünk akkor az átforgatásos módszerrel is beállítható pontosan a Z szánvezetése 90 fokra az asztalhoz képest.

A felület viszont tényleg jó ha köszörült, mert valóban nagyon bosszantó mint amikor az óra ugrál.

De hogy segítő is legyen a hozzászólásom, azt fel tudom ajánlani, hogy ha valaki küld egy köszörült mondjuk hasábot, azt beméretem mérőgépen és a mérési jegyzőkönyvvel visszaküldöm.

000000000

Eszed amennyi látszik.
Senki nem mondta, hogy keresztbe fúrunk, csak nem érted a merőlegesség problémáját.
Két helyen tud elmenni a merőleges!
Az egyik állítása, ami egy forgó gengely, az egyszerűen megoldható.
De a másik még két irányba tud menni és megy is!
De ez neked magas.

000000000

Attól, hogy bunkóságban önmagadon is túlteszel, még nem lesz igazad.

Bár, önmagadat nem kis teljesítmény túlszárnyalni.

keri

De jó kis vitából maradtam ki :D
Kicsit szerintem túlbonyolítjátok.

Akkor leírom ahogy én csinálnám.
Először is mérőóra és egy jó derékszög nélkülözhetetlen. András! Lehet kapni jót. Fairtoolnál van precíziós finoman küszörűlt, de kb. dupla annyi a legkisebb is mint amennyiért te vetted a Betát, ami inkább kínai barkácsminőség manapság.

Mindig két tengelyt mérek egymáshoz képest, végig kombinálva az XY,XZ,YZ variációkat.

Derékszöget berakom a két tengely mozgássíkjába. Ezt a derékszög oldalán tudom ellenőrizni indikátor órával mindkét tengelyt megmozgatva, de igazából erre annyira nem érzékeny, a lényeg hogy ne csússzon le az óra tapintója az éléről. Ez után a derékszög szárait nézem órával a hozzá tartozó tengelyt mozgatva.

Ha valaki nem hisz a derékszögnek az átfordíthatja és megint mérheti, ebből kiderül a derékszög hibája is és ki lehet átlagolni, akkor pontos lesz.

Ha a lineáris mozgások derékszögben vannak akkor jöhet a maró forgástengely és Z mozgástengely párhuzamossága, mert ez az ami eltöri a fúrót. Először is kell egy olyan referencia felület ami egysíkban van az XY mozgás síkjával. Azaz órával rátapintunk az asztalra, és XY mozgás esetén nem mozoghat az óra. Ha ez így igaz, akkor jöhet a "kurblivas" mérés a főorsóba fogva.

Más mérés szükségtelen. Ha ez megvan akkor lehet saját magával síkba marni asztalt, de ez már csak csicsa :)

istvan58

de ha nincs jó derékszög akkor miárt nem jó egy esztergált henger amit körbejárok az órával?

jani300

Nem értettél valamit félre ? Derékszög helyett szerintem nem jó a henger . A henger csak a tengelyével párhuzamos hossz  mozgásra ad korrekt méretet. Az orsó merőlegességének mérésére , pedig a hengerhez is kellene sík amire teszed , tehát a henger felesleges , szerintem .  Ha nem a síkot méred a henger csak egy plusz hibalehetőség .

keri

Éppen lehet hengerrel is, csak azzal picit körülményesebb.
De szerintem ha az ember gépet épít, akkor be lehet szerezni egy jó derékszöget, ahogy mérő órát is.
Ezek alap mérő eszközök a tolómérő mellet. Esztergán is gyakran használom.

robroy007

Én sokáig nem értettem miért henger alakú a derékszög aztán megvilágosodás jött

keri

Na meg 100*150es derkészög az kicsinek számít, de egy ekkora hengert képes lennél leesztergálni? A kisebb mérettel pedig a hiba is növekszik.

w0hgtwf3w

Félre értések elkerülése véget ez semmi kötekedés csak egy kérdés.
Az egész mérésed mennyire hiteles úgy hogy az asztal amire leteszed a derékszöget csak a beállítás utána van síkba marva.

jani300

Az sem mindegy kitől kérdezed :)