Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

9a43swpp

http://oi61.tinypic.com/25hnvkh.jpg" border=0>

z2a2u8wf

Akkor rúd helyett be kell fogni egy lézer ceruzát. rögtön látszik ha a Z mozgásra elmegy a kis pötty X vagy Y irányba. ott nincs görbeség.

2vkx6unz

Valóban nem dőlést fog mutatni, hanem azt, hogy Z/2 elmozdulás esetén mennyit mozdul el oldalirányban az orsó. Ha nagyon pontos akarsz lenni akkor fordítasz az orsó 180 fokot és megznézed így is. Ha ebben az esetben is 0 akkor a Z tengelyed és a főorsó tengelye párhuzamos egymással. Nyilván ezt két merőleges síkon meg kell csinálni.
v.l ábrája pontosan mutatja a lényeget. Ha leengeded a főorsót az óra mutatja a hibát. Ha ez 0 akkor a Z és a főorsó árhuzamos a mérési síkban. Ha a befogott rudat a főorsóvak 180 fokben elfordítod és nem nulla lesz a hiba akkor vagy görbe a befogott rúd, vagy ferdén van befogva. Ebben az esetben a hiba felére kell állítani. Egyébként pont az az jó az egészben hogy akár görbe rúddal is pontosan be lehet állítani.  

Eztuán jön, hogy a mérőórát egy karon befogva a főorsót megforgatva (kézzel) kell az asztal merőlegességét beállítani.

2vkx6unz

A legtöbb lézet pointer pont nem alkalmas erre mert eleve nem egytengelyű a lézer és a háza, másrészt nem támasztja meg a fény a mérőórát [#wink]

Rabb Ferenc

Miért is menne el a kis pötty? Ha egy kicsit részleteznéd talán megérteném. Ne kelljen már hülyén meghalnom :(

© v.l ábrájának pedig van egy kis hibája. A függőleges fekete vonal nem létezik, csak a ferde főorsótengely. Az pedig mindig azonos távolságra lesz a tapintócsúcstól.

z2a2u8wf

tudomásom szerint ha a Z tengely mozgása nem 90fokos szögben történik az Y és az X tengely síkjára akkor lefelé történő mozgás mellett oldalirányu mozgást is végez azaz a kis pötty mozogni fog a cnc munkaasztalán.

2vkx6unz

A függőleges fekete a főorsóba fogott "mérőrúd oldala, a ferde barnás színű vonal meg a "Z" tengely mozgási síka erősen eltúlozva. A zöld trapéz meg a Z kocsi. Vagyis ha a Z elmozdul a főorsóval együtt akkor beáll a lerajzolt állapot.

000000000

2vkx6unz

Ebben igazad van, de mint írtam csak akkor tudod ezt beállításra felhasználni, ha a fény és pointer háza egytengelyű. Ha nem akkor még azt sem tudod mia a hibás és mennyire!

z2a2u8wf

ha megforgatom a főorsót rögtön kiderül egytengelyű e.

z2a2u8wf

én így ellenőriztem az enyémet.
lézer be a szerszám helyére. kicsi pötty megjelent az asztalon.főorsó forgatására nem mozdult a pötty. viszont a Z tengely mozgatására elindult a kis pötty. lefele Y- felfele meg Y+ irányba. mindvégig lassú fordulat mellet ellenőrizve a főorsó ütése ami nem volt észrevehető. viszont 200mm Z- eredményezett 1mm Y- irányt.

Rabb Ferenc

Miért? A ferde mozgás döféspontja az asztalon mindig ugyanott lesz

http://www.kepfeltoltes.hu/140222/675095084n_vtelen_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

z2a2u8wf

viszont elfelejted hogy a főorsó állhat ferdén a Z tengelyhez képest. nekem a főorsó a kurbliteszt szerint minden irányban derékszöges volt az asztallal

9a43swpp

Csak akkor, ha a mozgás tengelye párhuzamos a "döfést" adó szerszám tengelyével (esetünkben a lézernyalábbal).

Csuhás

Ezt a lézer dolgot nem értem. Hogyan látjátok a lézer pöttyön a százados elmozdulásokat? Vagy valami szegmensekre osztott detektorral nézitek az elmozdulást? Nekem egy mérőóra jobb eszköznek tűnik a gép geometria ellenőrzésére.