Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

z2a2u8wf

és a te esetedben nem törik a szerszám de egy 20mm-es nagyolómaró nem síkot fog marni adott felület síkilásánál hanem lépcsőzetes feluletet

Rabb Ferenc

Legalább egy fix pont legyen az egész ceremónia alatt! Ha minden csámpás akkor kár belekezdeni, mert úgysem tudod megállapítani, mi a ferde.

De alapvetően nem a marómotor rossz rögzítését kell alapul venni, hanem a "Z" platform mozgásának merőlegességét az asztalra.  

A főorsó felfogása egy másik történet. És bár ugyanilyen fontos, sokkal egyszerűbb a beállítása.

z2a2u8wf

csak azért hoztam fel hogy kizárjuk a kritizált rúd görbeségét amit megforgatással ugyanúgy ki lehet zárni. én fával dolgozom nekem nem lényeges a százados pontosság

svejk

Te kicsit későn kapcsolódtál be, volt itt már mindenféle beállítás, gyakorlatilag az anyázásig :))

z2a2u8wf

ebben igazad van.
de a gépet nem én építettem hanem más.
én csak elkezdtem átnézni hogy minden jó e

PSoft

Itt ugye,hobby körülmények közt "méricsgélünk",hobby gépeket.
Van aki egy szintén "hobby" lézer pointerrel...
Van aki mérőórával.
Én is azt mondom,...inkább a mérőóra!

jani300

Ja ! Csavarral is lehet beállítani :)

z2a2u8wf

asztalosként nem tartok mérőórát.Esztergályos nem adta ide mondván hogy nőt és szerszámot költsön nem adunk. én is ezt vallom. valahogy viszont muszáj voltam megoldani a dolgot

2vkx6unz

Ebben igazad van. De ha a főorsó tengelye és a Z tengelye párhuzamos akkor az asztal merőlegességének a beállítása könnyebb és pontosabb a főorsó tengelyére, mit derékszögekkel állítgatni és ahhoz mérni.

000000000

Csak megint egy apró gondolat, a merőlegesség témakörhöz.
Tegyük ilyen-olyan módszerrel megvan a merőleges beállítás.  
Na de!!! Amikor a maró dolgozik is anyagban, és gyengécske a mechanika, akkor pont az előtoló erő hatására már nem merőleges, mert elhajlik az egész.
Azaz előfordulhat az a helyzet, hogy pont akkor lesz merőleges véletlenül az előtte nem az volt. Na ennyit a hosszas beállítgatásról és annak értelméről, ha Hobby és gyengus a mechanika.

KoLa

De,Tibor! Ezért van a simító fogás!!!

000000000

De Kola! Van az simító erő, és mechanika párosítás, aminek ez mindegy.

KoLa

Persze, van igazad ! mert néha a simító fogás nem működik egy nagyoló szerszámmal,mert nem tud létrejönni a mechanikai egyensúly!és beremeg!

w0hgtwf3w

jani300

Valahol olvastam hogy esztergagép pontossági vizsgálatához, acélhuzalt feszítenek ki a főorsó tengely vonalában :) (Pedig nem is vicc)