Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Na megyek i hengerezni ... :) Rajzoltatok egy négyzetet átlómérésre majd lehet. ...

w0hgtwf3w

Hát úgy mindenkitől :)  (természetesen "keri"-től csak lemaradt a válaszgomb).
Csal "szegelgetek" ne nyilatkozzon mert akkor megint zátonyra futunk.

jani300

Én se kötekszem . De például Keri nem azt írta hogy az asztalhoz állítja a derékszöget ,hanem a mozgássíkhoz . Egyik mozgáshoz állítja a derékszög egyik szárát , és ehhez ellenőrizheti a másik mozgást . Az asztalnak csak tartó szerepe lehet . De magát az asztalt is lehet először órázni egy mozgás síkhoz .

wcsxp0uxa

Bizony - bizony ütköznek az álláspontok , de végre valaki utalt az eszközök méretére is.
Az a poén az egészben ,hogy néha egy nagyobb pontatlan eszköz pontosabb tud lenni mint 1 kicsi ,pontos. A mérőórás elmélkedéseimet már leírtam más mesterek topikjában.

wcsxp0uxa

Ugye ha a tetőács ha 50x50 derékszöget (akár 0.001mm pontosságút) használna soha nem találkoznának a gerendák a megfelelő szögben.(ez csak 1 példa , mert nem használnak )

keri

Persze jogos a felvetés, hogy előbb az asztalt kell ellenőrizni. Én primitív gépet építek így abból indultam ki hogy nekem biztos nem lesz jó az asztal, ezért nem is használom referenciafelületnek.

Ha az asztal pontosan egybe esik az XY síkkal az nagyban megkönnyíti a további kalibrációt, de ha nincs síkban én sokat nem tehetek ennek az érdekében, de a derékszöget beállíthatom alátétekkel a tengelyek beállításához megfelelő pozícióba.

jani300

Más téma . Hosszabb anyagot kellene megmunkálnom mint amennyit mozog a gép asztala . Kb 1400milit de az asztal csak  1200 at mozog . Síkot még csak csak eltudom képzelni ütőkéssel , de kellene perem is (sínnek).A nagyobb gépen kívül van erre valami kipróbált megoldás ? Ebből is gépváz akarna lenni . És akkor már még egy kérdés . Egybefogásból megmunkált derékszögű elemekből lehet pontos gépet összerakni ? Komolyabb után munkálás , illesztés  nélkül ?

wcsxp0uxa

Nem , mindig illeszteni kell az alkatrészeket.

jani300

Mondjuk azért ezt én is érzem ,de hátha :)

istvan58

szerintem nem értettem félre,
akkor kifejtem:

először beállitom a merőlegest a már többek által emlitet módszerel,
majd egy hengert amit egy befogásbol megesztergálok és a végét is leszabályozom egy befogásbol.

utána ezt a hengert a leszabályozott végével az asztalra teszem.
A főorsóba fogot órával körbejárom a hengert az alján és középre álok, majd haladok felfelé és ahogy körbejárom látom hogy elmászik e a középpont.

jani300

Közben visszaolvastam , és megértettem .
Egy ellenvéleményem azért van .Ha bármit állítanod kell , elmegy az orsó is az asztal síkjához képest . Én az orsót állítanám be utolsónak . De utolsó ellenőrzésnek jó lehet a módszered .De ugye a henger méretarányai (átmérő hossz) sem lesznek ideálisak a feladatra .

000000000

Teljesen mindegy, hogy hasáb, vagy henger.
A tuti derékszög a lényeg.

istvan58

igen, mindenképen a legegyszerübb egy jó derékszög vagy egy bontot gépdarab....
aminek van egy derékszöge :)

000000000

Ezt már nem lehet kihagyni.
A marógép főorsójába fogott szerszámmal ha lemarjuk az asztalt, abból még nem biztos, hogy derékszög lesz a főorsó tengelyvonala, meg az asztal síkja között.
Az asztal síkja párhuzamos lesz ugyan azzal a síkkal, amin az asztal elmozdult. Attól még nem lesz derékszögben a főorsó tengelyvonalával.

istvan58

Ki mondta hogy az lesz??
De ehez a sikhoz már be lehett állítani a merőlegest.