Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

svejk

Mi köze a Z tengelynek az asztal és az X, Y tengely párhuzamosságához?
A Z tengely még csak tervbe sem kell hogy legyen, amikor már be kell állítanod az asztalt  és az X, Y tengelyeket.

Azt felejtsétek már el, hogy az asztalt síkba marom saját magával... Ez csak arra jó, hogy az X, Y tengely hibáit rávigyétek az asztalra.

istvan58

már peddig én sikba fogom marni, :) nics más lehetőségem.
De azért valamilyen egyenes akármivel (pl, köszörültetek egy 40x40 es zártszelvényt) órával magnézem hogy megy az X,Y.

besirkyjh

Szia  

Hát csak annyi hogy abban van a szerszám amivel bármilyen megmunkálást végzel .

Azt a bemásolt hibát beleteszi egy külsö gép is amivel a sinek hellyeit marják .
Ennyire nem egyszerü ez .
Ettöl függetlenül nem szeretnék vitázni erröl senkivel , mindenkinek van magához valo esze és a szerint ténykedjen :)

svejk

Akkor mi a túrónak marattad fel a keretet?

istvan58

valamire rá kellet szerelni az idejglenes síneket az oldal gyaluláshoz....Első körben csak hézagoltam és sz@r lett, aztán síkbamarás után ujragyalultam és jó lett...de ezt a topikom elején láthatod.
Kellet egy referencia felület, most ahoz ha beórázom az Y irányt 1-2 századon belül mozgok.
Ugy hogy nyugodtan ráviszem ezt a hibát az asztalra.

svejk

No látod, Te is az "asztalhoz" állítottad a síneket.
Az, hogy ezután ráraksz egy munkaasztalt és azt megmarod már más tészta.

istvan58

még mindég zavarba vagyok az X-Y tengelyekel...külföldi fórumokon a hosziránti tengely az X itt meg forditva...ezért mindég belekavarodok.

istvan58

most hogy asztalhoz vagy máshoz az mindegy...de egy referencia felület az jól jön az biztos.

000000000

Igen, a pontos derékszög.
Vettem BETA precíziós talpas derékszöget.
Csak meg ne forgassam a tengelye körül, mert elhányom magam!
Kb bicskával faragott precizitás 8ezerért!

Se nem egyenes, se nem derékszög.
Ezért kérdeztem a mikéntjét.
A Z-re fogattam az órát és két irányban állítottam, csak ilyen precíziós derékszögnek nevezett akármivel csak saccolni lehet.
Ipari viszonylatban hogy történik a beállítás?

000000000

Nem értetted a kérdést!
Beállítom a körzős órával egyformára.
Ez elvileg merőleges minden irányban.

Most fogok egy 0,2mm-es fúrót és fúrok 10mm mélyen.
2mm-nél eltörik, mert a fúró tengelyvonala már 0,05mm-el elment akármerre.

Érted a kérdést?
Attól, hogy a körző szára hosszabb, még a hiba megvan!

istvan58

esetleg folyamatosan növelni a körző szárat és mindég ujrarajzolni, talán látszik ha a kör elmászik valamerre.

istvan58

vagy egy esztergált hengert körbe órázni külömböző magaságban.

000000000

A főorsó ellenőrzésére a legjobb megoldás a mellékel képen látható
Az összes többi hibára meg megjelel egy mérőóra is és adott sík mellet a gépet végig járatni.
Egyből kibukik ha nem párhuzamos.
Kár ennek nagy feneket keríteni !

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2011.01.07/DSCF0015.JPG" border=0>

Csuhás

Ezzel nagyszerűen be tudod állítani a főorsó tengelyének a merőlegességét az asztalhoz. Az itteni párbeszéd viszont a Z irányú mozgás  merőlegességének beállításáról szól.

s7manbs8

Igen, mert ha nem merőleges a Z, akkor törik stb. a szerszám, meg nem is lesz jó a munkadarab, kivéve, ha csak majdnem 2D síklapot vagdalsz vagy fúrkálsz.