Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Arra írtam azt hogy "Az összes többi hibára meg megjelel egy mérőóra is és adott sík mellet a gépet végig járatni. "
De mindenek előtt ugye nem árt ezt ellenőrizni.
Utána max teszel egy derékszöget az asztalra a föórsóra meg egy órát és az mellett szépen végigküldöd a Z tengelyt.
Már is kibukik az adott tengelyere merőleges hiba.

Az meg nagyon erős tülzás, ha 0.05mm elmegy a Z tengely eltörik egy 2mm-es fúró.
Még egy keményfém fúró is több axiális hibát elvisel !    

istvan58

András 0,2 es fúrót irt.

000000000

Még az is kibír annyit.  

svejk

Valóban, a talpas derékszögek és társaik tényleg nem valami pontosak.

Régebben sokat jártuk a MÉH-telepeket. Én mindig gyűjtöttem a derékszögben és párhuzamosan megmunkált, főleg köszörült alkatrészeket, bármik is voltak azok.
Sokat is b@szogatott e miatt a Varga Laci. :)

Nem kell nagy darab, elég egy 50x50-es kockai is. Az ilyen mérésekhez viszont jól jöhet az egyébiránt sokszor felesleges és bosszantó ezredes óra.

000000000

Hobby szinten szőrszálhasogatás az ezredes óra, főleg alu profilból összerakott max pár száz kilós gépeknél.
Csak elég volt a kezem rátenni a gépre és egyből össze vissza mászkált az óra, és még nem is nyomtam meg.
10 tonna alatti gépeknél kár ezredekről beszélni.

000000000

Ezred?
Ugyan ne vacakoljatok már!
Itt a nagyolás is minimum tízezred. [#nevetes1]

Ahogy ez már régen kiderült.

besirkyjh

Értettem a kérdést nagyon is és ki is akartam javitani az irást ( mert hogy ha a maromotor megöleges az asztalra akkor a Z tengely akár 45fokban is mozoghat mindig ugyan azt mérem ) .

Hirtelen mnden fontosabb lett mint hogy itt ötleteljek .
Jo moka pedig :)

jani300

000000000

Mellesleg amit írtak itt hogy: "Most fogok egy 0,2mm-es fúrót és fúrok 10mm mélyen.  
2mm-nél eltörik, mert a fúró tengelyvonala már 0,05mm-el elment akármerre."  
Ez akkor túlzás, hogy az már blődség.
Tételezzük fel 2mm-en elmegy 0.05 miliméteret a Z tengely X vagy Y irányba az 100mm hosszon már 2.5mm eltérés.
200mm-en 5mm , ezt ha valaki nem veszi észre egy rozsdás asztalos derékszöggel sem az NE építsen inkább semmit.

jani300

Azt nem láttam eddig írta e valaki ,hogy át kell fordítani a derékszöget ,mint a vízmértéket . Máris pontos eredményt ad . Ha legalább egyenes ..

000000000

Szerintem ez alapvető dolog, legalább is nálam, hogy az ilyen mérőeszközöket ellenőrzöm saját magával.

000000000

"mert hogy ha a maromotor megöleges az asztalra akkor a Z tengely akár 45fokban is mozoghat mindig ugyan azt mérem"

Ennyi "tudással" egy közmunkás tanfolyamról kitennének, pedig ott állítólag nem magasak a követelmények.

Ennyit az itteni oszlopos tagokról. Nincs ezzel ő egyedül!

000000000

De mikor egy NORMÁLIS használható derékszöget nem lehet kapni, amin az órát os végig lehet tolni anélkül, hogy ne ugrálna össze vissza, akkor nem is olyan hülyeség a kérdés.

A fúró méreteket csak hasraütésre írtam a szemléltetés végett.

Nézd meg egy új derékszög bármelyik oldalár, hogy hogy van megmunkálva.
Szörnyű.

jani300

Arról volt szó hogy lehet a derékszög se pontos :) De annyi volt a hozzászólás , hogy lehet nem is olvastam mindet .

000000000

Pedig hidd el, hogy lehetséges!