Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Kösz, ez lehet pont jó is lesz, ilyen fajta. Néztem az Sz.Józsi féle orsók csapágyazását, ott úgy láttam 608-asok vannak benne, de az enyém az orsó is vastagabb, meg az erre gyenge lenne gondolom. Azok is biztos jók, a vékonyabb orsókhoz.

jani300

Hát ez tényleg jónak , és egyszerűen kivitelezhetőnek tűnik ! Ha van ellenérv a használata ellen , kíváncsi lennék rá !
Láttam már itt hasonlóval forgatót . Arról rögtön kiszúrtam hogy gépkocsi csapágy .

vjanos

A webshop nagyvonalúan lehagyta az alaptípuson felüli jelöléseket, pedig azokból lehetne a pontosságáról többet tudni...
A legolcsóbb kétsoros tuti nem kottyanásmentes.

Egyébként az én Z tengelyem is ilyenből lesz, de az egy valamilyen gép golyósorsólyáról lett lebontva. A többi jelölését most nem tudom megmondani, de a múltkor valaki precíziósnak nevezte :)

jani300

Köszönöm a választ !
Lehet túl egyszerű és olcsó lett volna . Kár :(

svejk

A mezeieknek nagy a csapágyhézaga, ha jól rémlik akkora  mint mélyhornyúaknak.
C2-eske közül kellene válogatni...

Emlékszel Szalai György, mennyit szenvedtünk az ilyen INA csapágyakkal mire lehúzgáltuk a 25x25-ös golyósorsókról?  
No azok nem kottyannak ma sem...

Vetesi75

A C2 a standard hézag. Rendszerint külön nem jelölik, ill. a jelölésből elhagyható.

svejk

No nemá'! [#ejnye1]

Van a normál hézag, ami nincs jelölve.
C3 a normálnál nagyobb hézag
C2 a normálnál kisebb hézag.

jani300

Rákerestem . Ezt írja a C2 -re "Radiális hézag a normálnál kisebb"

jani300

Köszönöm a válaszokat ! Értem miért vannak a "maszek" előfeszített csapágyak . Sima anyagi oka lehet .  Ha nem jutok hozzá megfelelő "ipari hulladékhoz" , nekem is ez martad .

Vetesi75

Köszönöm a helyesbítést! Erre sajnos rosszul emlékeztem és remélem sikerül jól megjegyeznem hosszabb távon is. [#worship]

PSoft

Nem tudom,hogy mennyire "szögletesek".
A gyakorlatban,még nem használtam a Mach-ot erre a feladatra.
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Vegyes/Mach_wizard/" TARGET=_fnew>Ha a képernyőképet nézem,talán nem.
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Vegyes/Mach_wizard/slot_5.JPG" TARGET=_fnew>Ötös kép.

istvan58

Azthited szórakozásbol csináljuk [#nevetes1]

s7manbs8

Na, most itt agyalva a gép beállításokon, meg egyebeken, kitaláltam egy módszert hogy a gép X, Y beállítását hogy lehet jól megoldani, hogy merőleges legyen, meg az orsók menetemelkedését is be lehessen állítani pontosan amennyire lehet.

Rászerelek egy webkamerát a Z-re hogy nagyítva lehessen látni az asztalra rátett pozíció és merőleges fóliát, amin vagy egy merőleges vonal és stb,  

Az egyik sarkán rögzítem az egyik tengelyet a másokhoz képest hogy el lehessen forgatni, aztán
ennek az ábrának a kiinduló pontjára belövöm a kamera közepét, majd az ábra sarkaira viszem a kamerát és meglátszik, hogy merőleges e vagy sem, aztán lehet állítani és addig amíg nem lesz pont jó, ugyanígy a hosszat is lehet ellenőrizni, ha nem jó, akkor az eltérés arányával kell a menetemelkedést átszámolni és az is megvan akkor kész.

Csuhás

Ezzel szemben az ipari gyakorlat az hogy mágnestalpas mérőórával tapintják végig a párhuzamos felületeket, vagy a jó minőségű derékszög élét. A te módszeredet nem igazán értem, de így is van néhány furcsa eleme. Egy fólia, amin valami mérőábra van? Az ábra mitől pontos? A fólia deformálódik ha feszíted, és hullámos ha nem teszed. A kamera jól mutat egy két század eltérést? Az ábrád vonalvastagsága is ennél többet szór. Ilyen jellegű beállítást csak egyfélét ismerek: Feszített vékony huzalt mikroszkóppal, vagy érintkezővel végigtapogatva lehet egyenesbe állítani az első sínt a gépen, majd a sínre rakott kocsira fogott órával lehet hozzáállítani a párját.  

besirkyjh

Szia  

Lényegesen egyszerübb és pontosabb modszer ha rajzoltatsz a gépeddel egy a lehetö legnagyobb négyszöget és megméred az átloját bátmivel .A két átlo egyformasága fogja adni a deréksöged , párhuzamod , pontosságát .

Sok buktatoja van a mechanikai beállitásoknak , vannak trükkök amik jol haszálhatoak .