Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

PSoft

Golyósanyamenetfúró???
[#falbav][#kuss]

KoLa

Jóválasz! Furfangosmester'[#hehe]

000000000

s7manbs8

Thowra

Igen, itt talán vissza lehet pakolni a golyókat.
Sajnos láttam olyan szakit aki letekerte egy kb 35mm es átmérőjű, kb 3000mm hosszú golyós orsóról az anyát, végül új anya kellett mert "golyóderbi" lett sajnos :(.

PSoft

Ha 'ész nélkül' tekered le,ebből is "golyóderbi" lesz.:)
A 'zárt' anyába is vissza lehet pakolni a golyókat,csak kicsit macerásabb.:))

Szalai György

Ami a képen van, az szerintem két bekezdésű orsón lévő anya, ezért van anyánként két visszavezető cső. A külső visszavezetés jó a Hobbyistának, mert így van nekik mit birizgálni, de más előnye nem nagyon jut eszembe.
(Nem véletlen fejlesztették ki a külső helyett a belső golyó visszavezetést.)
A jó belső visszavezető az menetenkénti, minden menetre külön-külön van egy visszavezető csatorna. Így több rövidebb párhuzamos golyópálya alakul ki, amiben gyorsabban kisebb ellenállással és halkabban járhatnak a golyók. A golyókat nem vezetik ki, a forduló ív sugara nő, a bejárt pálya rövidül. Pontosabb, tartósabb, hatékonyabb felépítést tesz lehetővé.
Ezzel szemben a külső visszavezető többnyire az első menet elejétől az utolsó menet végéig tart, így az összes golyó egymás után fut, ami súrlódás szempontjából kedvezőtlen.

Thowra

Sajnos a kolega úr úgy tekerte le mint egy sima anyát és meglepődött a sok fürge golyón.

keri

Ezt mondjuk nem értem. Még nem találkoztam olyan anyával amibe ne tudtam volna visszapakolni a golyókat. Ez miért olyan nagy kihívás?
Mutassatok már olyan anyát amibe nem lehet.

keri

A belső visszavezetős valóban elegánsabb megoldás. Ezzel az egyszerűbb gyártás mellet, vékonyabb lehet az egész mivel csak a menetet kell átugrania a golyónak nem a többi golyót, de abban is egymás után futnak a golyók, csak menetenként van visszavezetve, vagy hogy gondoltad?

Azért ennek a külső visszavezetősnek is vannak előnyei mivel több golyó érintkezik és hosszabban, elég egy visszavezető is bekezdésenként a szimmetrikus elrendezéshez, míg a belsősnél általában hárommal 120fokosan eltolttal oldják meg.

keri

Jó, jó jártunk mi is így, de mivel saját pénzemről van szó, azért megoldottam.

Csuhás

Visrosszakni gondolom nem nagy ügy. Körülményesebb az elveszett golyók helyett másikat venni. :-)

Szalai György

Persze, hogy nem a visszapakolás a nagy ügy. Hanem rájönni, hogy hogyan kell.
A golyósorsó mára a hobbygép építés elérhető kelléke lett. Vannak, akik szükségből már nem csak maguknak, hanem nagy önbizalommal, kifejezetten eladási célra is tákolnak.
De még senki sem foglalta itt össze, hogy egyáltalán hány és miféle golyó visszavezetések léteznek, és melyik esetben hogyan lehet szétszedni, takarítani, tölteni őket.
Mikor érdemes az állíthatót utánállítani, mikor értelmes golyócserében gondolkodni és mikor inkább másra használni a használt golyósorsót.
Némelyiknél egyszerű, mert magától értetődik, de más típusoknál nem is látszik, míg egyet szét nem barmol az ember.

s2k5ycubj

Az állíthatót be tudom mutatni,egy pár képen:

s2k5ycubj

Tehát,van két anya,ami magában eléggé lógósan van illesztve az orsóra. Közöttük van egy műanyag fogaskerék,és mindkét anyában az ellendarabja a fogaskeréknek vasból,amit 3 kis hernyócsavar rögzít elfordulás ellen az anyákban,és gyárilag meg is van fúrva egy kicsit a külseje,hogy ne tudjon elállítódni. Ha lóg az anyákat kell elfordítani egymáshoz képest és újra rögzíteni.