Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

9a43swpp

Ez tetszik. Van valami hasonlóan ötletes és egyszerű módszer a Z tengely merőlegességének beállítására is?

Rabb Ferenc

Természetesen van. És azt is Zoli dokumentálta :)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kulcsar%20Zoltan/Der%e9ksz%f6g.jpg" TARGET=_fnew>Itt találod

s7manbs8

Aha régen már ezt is kitaláltam, csak most a kamera használat miatt jutott eszembe a kamerát használni ilyesmire, mert úgyis fogom használni az SMD beültetésnél is és kicsit gyakoroljak vele.

s7manbs8

Ott is egy órát a végéra akasztva meg látszik merre dől, ha dől. :)

s7manbs8

Jó, is ha ez a dolog néha felmerül, mert nem mindenki tudja ezeket, vagy találja ki magától.

s7manbs8

Ez a körzős módszer csak azt mondja meg, hogy a főorsó tengelye merőleges az asztalra, de attól még a Z mozgása nem biztos hogy merőleges. Azt is be kell állítani, meg a főorsót is mindent ...

000000000

Na erre kérdeztem rá én is párszor, de eddig válasz nem volt!
Ezzel a módszerrel a szerszám merőlegességét lehet beállítani.
De a szerszám középpontja a magasság változtatásával símán elmehet bármilyen irányba.
Magyarul, ha felemelem 100mm-re vagy 0-ra le, akkor a középpont helyzete ne változzon.
Ezt a merőlegest hogy lehet órázni és mihez?

s7manbs8

Ha ráteszünk az asztalra egy etalon hengert vagy kockát, akkor gondolom órával meg lehet látni, hogy mi a helyzet, persze hogy ettől könnyebb meg szerszám mentesebb módszer milyen van azt nem tudom.

svejk

Pl. felfogatsz egy mérőórát a Z egységre a mérendő irányba és az asztalra helyezett etalon derékszögű test függőleges falát letapogatod.

istvan58

ezen én is godolkodtam,
 esetleg egy pontos derékszöget az asztalra és azt leórázni fügőlegesen?

istvan58

na sokan irtuk ugyanazt egyszerre :)

s7manbs8

Na már ki is találtuk Svejkkel első helyezést értünk el. :)

s7manbs8

Reggel alfa állapotban végiggondoltam mindent. Olyankor sokkal tisztábban látszanak a dolgok.

istvan58

de szoros volt a hajrá [#nevetes1]

besirkyjh

Szia  

Elsö helyezés ? :)

Ahhoz hogy a derékszöggel mérni tudj az asztalnak már az X és Y tengellyel párhuzamosnak kel lennie de azt nem tudod addig megoldani mig a Z tengely nem tökéletes ( csak lépcsösre ) .Ez csak akkor kivitelezhetö ha két irányban ( X Y ) marsz egy egy hornyot ( bázist )  amibe a darékszöget teszed méréskor , a többi ugyan az .

Andrásnak : ha a körzö külsö szárát meg hosszabitod 100mm-es ( a példa kedvéért ) akkor ugyan azt kel mérned mint a rövidebb szárral ha nem , akkor jol látszik a különbség is hogy mit és merre .
Itt is feltétel az X-Y bázis felület .