Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

svejk

Matekból nem nagyon van ott a szeren a koma. :))

ra8nsmk6w

Szerintem itt képzavar van. A kérdező A fűvet nem learatni akarja hanem relief-et késziteni rá. Különben minek a cnc arra itt vannak a linkelt "buldogok"
Rosszabbik eset az ha én nem vagyok képben[#fejvakaras]

Szedlay Pál

Nem értettem pontosan mit akar.
CNC=Computer Numerical Control
Ebbe sok minden belefér.
Sehol nem említett relief-et.
Fátylat rá, kíváncsi vagyok a végeredményre, már ha lesz belőle valami, kicsit szkeptikus vagyok ez ügyben.
Érdekes lesz majd látni ahogy Z-ben dolgozik.

Kristály Árpád

Halihóóóó

Szerintem néz meg egy robotporszívót...az segithet

Arduino alkalmazás is van robotokra....

Ha jól tudom a kereskedelemben is található ilyen, néz utána és környékez meg egy szervizes embert
Itt kutakodj...:
http://www.instructables.com/tag/type-id/?sort=none&q=arduino+robot" TARGET=_fnew>Arduino robot...

Üdv.: Árpád

000000000

Majd ha meglessz a napkohód!:-)

barhz9bni

Köszi a válaszokat, a legjobb megoldás a póznára kötött fűnyíró, bár lehet, hogy vastagabb pózna kellene. A robot fűnyírók hihetetlenül drágák, a bosh indego például "csak" félmillió forint. Ennyiért már egy birkanyájat is vehetek. Amivel viszont az a baj, hogy betegségeket terjesztenek, büdösek, hangosak, és etetni kell őket...

A különálló robot megoldás mondjuk jó, de fogalmam sincs hogyan hangolom össze a gps-el. Lehet, hogy beruházom egy arduinora, lehetséges, hogy egy már meglévő motoros fűnyírót alakítok inkább át.

wcsxp0uxa

Dögöljek meg,veszek én is inkább Aurdinot ,programozzon az akinek 6 anyja van[#hehe].

h2o

A GPS felbontása erre a célra nem elegendő. Ide valamilyen más helymeghatározó módszer kell.
Keress rá a Local Positioning System-re.

Szalai György

000000000

Pár éve egy elásott réz drótos megoldást építettem,ami 24v ról ment és a fűnyíró ezt a vonalat követte,hasonló mint a vonalkövető robotok ,csak én a mágneses teret figyeltettem halszenzorral.
mind addig ment mig valami oknál fogva megnem szakat valahol a vezeték...
vakond vagy axony ásott nem tudom...[#nemtudom].De mostmár inkább le lett térkövezve

Motoros

Az axony az miféle állat, és mivel ás?

keri

Richter raktárában olyan robottargoncák mennek, hogy a tetejükön van egy forgó infralézér, és a jellegzetes pontokra sarokreflektorokat tettek. (macsakaszem)  
Nem tudom mennyire bonyolították, de egy egyszerű négyszögletes kertben 4 reflektor elegendő. A reflektorok egymáshoz viszonyított szöge és egy hozzávetőleges iránytű infóval meghatározható a pontos pozíció.

Túl nagy számítási igénye sincs a dolognak, a pozíció meghatározáshoz egy mikrokontroller is elég.

Elmélet: Reflektor egymás közti távolsága ismert. Egy reflektorpár közti szögeltérés a robotnál egy ellipszis egyenletét adja. Mivel a robot egyszerre csak egy helyen tartózkodik, két reflektor pár ellipszis egyenletének eredménye azonos, így az ellipszis metszéspontját már ki tudjuk számolni. Persze ez még két koordinátát adhat, ezért kell a harmadik reflektorpár. A negyedik pedig a redundancia miatt, mert nem biztos hogy mindegyiket érzékeli. Az iránytű azért kell, mert másként nem tudja megkülönböztetni melyik reflektor melyik, de így tudja hogy északtól első, második...stb...vagy pedig kell egy kitüntetett reflektor, pl egyiket duplázod, és ezzel egy indexjelet generálsz, csak akkor gondoskodni kell róla, hogy a többi ne kerülhessen ilyen kicsi szögeltérésre egymástól.

Szalai György

Amelyik ül. . . Vagy tetszés szerint.