Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

svejk

De magánban csak írt róla valamit?

jani300

Köszönöm a segítséget !
Így már emlékszem is . Lehet a Te hozzászólásod keltette fel az érdeklődésemet a vezérlő iránt .
Ebben tényleg abszolút kezdő vagyok ,innét szedtem össze szinte mindent a témával kapcsolatban .
Egyenlőre tapasztalatgyűjtés a célom , minél olcsóbban,persze .
Ezt a fórumot nézegetve tetszett meg a cnc magmunkálás .

barhz9bni

Köszi!

Egyenlőre egy kompakt TB6560-as vezérlő mellett döntöttem:
http://www.aliexpress.com/item/A994-FreeShipping-3-Axis-TB6560-3-5A-16-Segments-CNC-stepper-motor-driver/309779351.html

Remélem kezdőként nem fog beletörni a fogam.
De a Sz.József és jani300 által említett vezérlők is tetszenek, főleg, hogy már rendelkezem breakout boarddal.

Lehet, hogy majd rendelek abból is később. Mindenesetre következő fokozatnak én inkább a geckodrive mellett döntenék :)

barhz9bni

Esetleg tipp, hogy hogyan lehet laptopról vezérelni? :/ Sajnos nincs régi gépem, és lehet, hogy van olcsóbb megoldás is egy gép+monitor vásárlásnál.

barhz9bni

Az USB-ltp kábelek többsége nem alkalmas cnc vezérlésre :(

000000000

Jani!

Az előző beírásomban, felvetett kérdés nem igazán volt egyértelmű számomra.  
Mivel, az is játszott hogy kísérletezni, meg az is hogy gépépítéshez.  
Ezért lett kicsit zavaros a válaszom.  

Visszatérve a te írásodhoz.  
Különbséget kell tenni, hogy tanuláshoz, vagy géphajtáshoz választok vezérlőt.  
Tanuláshoz, minimál vezérlő, és minimál motor is elég. Különösebb szempontok nincsenek.  

De, ha gépet akarok hajtani, ott már nagy körültekintés szükséges. Az, nem elég, hogy olcsó legyen. Látom, némelyik fórumtárs, viszonylag jó mechanikát épít, de a hajtásra, és főorsóra kevés figyelmet fordít. Úgy értem ezen spórol.  
Pedig egy gép, annyira jó, mint a leggyengébb pontja.  

Egy jó mechanikát elkészíteni, az sokkal komolyabb feladat, mint a vezérlő választás, vagy a G kód. A G kódot, programkészítést meg lehet tanulni.  
Ezért szoktuk javasolni, hogy először építsen a kezdő, egy akármilyen anyagból valami CNC féleséget. Az, rengeteg tapasztalatot tud adni, az építéshez.
A hajtás, és vezérlés mások tapasztalatával, tudásával kiválasztható. Ha, kész a mechanika.  

s2k5ycubj

De kár,hogy nem ugyanarról beszéltek,pedig úgy biztos jobb lenne...

jani300

Danibá !

Először is bocsi . Hirtelen felindulásból írtam .
Én még nem építettem gépet , nincs okom megkérdőjelezni amit írtál .
Felhozhatnám mentségként, hogy egy más szempontot kívántam megvilágítani . Valami van is benne .

barhz9bni

Mindenesetre jó választás volt?
Nem gravírozásra kell. Maradjunk annyiban, hogy lézervágás... :) egyébként homokszórásra lesz befogva a gép.

barhz9bni

Sz.József

Telefonon váltottunk pár szót..., de csak azért, mert én hívtam,  
hogy mikor kerül vissza a vezérlő... :)
A fórumos kiértékelés viszont nem tudom miért maradt el.
A másik topikban feltett érdeklődésemre viszont még egy fél mondat sem érkezett...(?)[#nemtudom]

000000000

Egyáltalán nincs miért bocsánatot kérned. Ha, többen, többet beszélünk róla. Annál több szempont jön elő.

Még, emlékszem, mennyire elbíztam magam, amikor az első „gépet” építettem.  
Aztán, már a sokadiknál tartva, csak nevetni tudok az akkori magamon. Mert tudom már, hogy soha nem lehetek elég okos, és tapasztalt.  
De, az építéshez, mindenképp kell a nagyfokú önbizalom. Különben, hozzá se lehet fogni.  

Persze, a mai beszerzési lehetőségek, össze se hasonlíthatók az akkorival.  
Arról nem is beszélve, hogy a kezdetekkor, mindenki tapogatózott. Kerestük az utat.
Ha, valaki egy kicsit többet tudott, azt nyúztuk a legkisebb infóért is.  

De, ma, sok, sok tapasztalt fórumos van. Csak, elment a kedvük, az itten uralkodó légkörtől.  
Tudod, ahol a másik legyűrése a fontos, és ehhez sokan asszisztálnak. Ott nem kell csodálkoznunk, ha egyre kevésbé, terem a segítő szándék.  
Némelyik újsütetű, meg azt gondolja majd ő, osztja az észt. Ha, kérdez, se érdekli a válasz. Mert tudja, ő kitalálta a tutit.  
Ezt nem rád értettem.

Ha, bele gondolok, mennyi nagy tapasztalatú, és tudású ember írását nem tudom olvasni már!?

ki005gz70

"Pedig egy gép, annyira jó, mint a leggyengébb pontja."

Ez a megállapítás nagyon találó !!!!!!

s2k5ycubj

A hatvani talin látható lesz a tőlem megvett csodaeszterga átalakítás után,csak,hogy a mechanikai ötleteknél maradjunk? Kíváncsian várom mit hozol össze belőle![#guluszem1][#guluszem1][#guluszem1]

barhz9bni

Valaki válaszolna az én kérdésemre is? :)