Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

PSoft

"Köszönöm, megjegyzem."

Mindig tanul az ember!:)

PSoft

Nem tudom eldönteni...

A képeket látva jutottál ezekre a megállapításokra,vagy....volt már dolgod hasonló Steinmeyer orsó/anya párossal?
 [#nemtudom]

Mindegyik anyában ugye,...egy-egy menet van felgolyózva...
A két anya úgy van "gyárilag" a közös házba nyomva,hogy a felgolyózott egy-egy menet az összes variáció közül,a legközelebb esik egymáshoz.
Vajon miért?
Miért nem úgy vannak az anyák a házban,hogy a lehető legtávolabb essen egymástól az a két menet?
[#nemtudom]

Szalai György

Csak találgatok. (Vagy inkább csak keresgélek.)
Ha a két golyósmenet egymástól távol helyezkedik el, akkor a rendszer sokkal merevebb az anyát keresztbe fordító erőkkel szemben.
Ha közelebb vannak egymáshoz a golyósmenetek, akkor jobban tűri a keresztbe feszegetést, de ugyan annyira kottyanásmentes a tengelyirányú erőkre.
Talán azért van egymáshoz közel a két golyósmenet, mert így szolgálta jobban az eredeti felhasználás körülményeit.

mex

Köszönöm az "oknyomozást", így már teljesen tiszta a működés.
Ha megvan az összes gördülőelem, akkor tisztítás után viszonylag egyszerű módon összerakható, és használható továbbra is - ami jó hír!

PSoft

Köszönöm!

Habár,...a #11825-ben feltett kérdéseim Pál fele irányultak...:)

A #11823 alapján mertem feltételezni,hogy volt már dolga ilyen,vagy hasonló orsóval.

Hasonló gondolatmenetre jutottam én is,a két anya elhelyezésével kapcsolatban.
Tudom az eredeti alkalmazás mivoltát....
Egy kamera,és a hozzá tartozó optika mozgatását végezte az X-Y síkon ez a kis mechanika ezekkel az orsókkal.

Motoros

Hasonló két golyósoros anyát az Isel is gyárt. Mikor szétszedtem ugyancsak elcsodálkoztam, hová tüntek a golyók. A két pálya itt az anya szélén volt...közte legalább 6, 8 menet üresen. A visszavezetést két műanyag betét végezte. Kottymentes volt és utánállításra nem volt lehetőség.

barhz9bni

Sziasztok, fűnyíró cnc-t szeretnék építeni a kertembe, ötleteket szeretnék kérni a gép felépítéséhez.

D.Laci

’Így, már egyértelmű, hogy ezen a stifttel ledugózott furaton keresztül kerülnek az anyába a golyók.”
Csak abban az esetben, ha akkora a furat hogy bele férjen a golyó, de ebben az esetben a legelső alkalomnál meg akadna a golyósor.
A képen nem látszik, hogy mekkora a furat, de nem lehet olyan nagy, ha nem látni.

000000000

Ez, akkora nagy ötlet, hogy eddig senkinek nem jutott eszébe megépíteni.
Ezért, rád vár az úttörő szerep.
Kíváncsian várom az eredményedet. Én, majd a te tapasztalatod felhasználásával fogok neki.

ra8nsmk6w

Mivel a föld "mozog" csak a mozgó asztalos megoldás jőhet szóba[#nevetes1]
Komolyra forditva. A keritést használnám fel vezető sinként. Az 1500.1600mm magasság biztosan elég lesz Z mozgásnak. Igazából gondot csak az x tengely okozhat mert mig a kis bokrok kikerülhetőek programból addig a fák már aligha.Valóban látványos dolgokat tudok elképzelni az ötletből. Tény, hogy a munkadarab ujratermeli magát

ukcge40u

Én is gondolkoztam már rajta.

Én mindenképpen nagy átmérőjű, nagyon vékony kerekekre raknám, hogy ne tapossa le a füvet, és hogy a kisebb egyenetlenségeken ne akadjon meg.

Legyen 3 kereke, hogy fordulékony legyen.
Nem kell CNC-nek lennie, mert elvileg egy Aurdino beprogramozható azokra a funkciókra, amire szükség van.
Állandó üzemre kell tervezni, mert ritka üzem esetén sok lesz a levágott fű mennyisége, amihez már fűgyűjtő is kellene, azt meg üríteni kell. Állandó üzemben ilyen nincs, mert a mindig "tisztasági" nyírás elfér a fű között, nem kell gyűjteni.

Nem feltétlenül kell forgókéses megoldás, lehet pengés is, teszt dönti el, hogy melyiknek kevesebb az energiafelhasználása.

Legalább egy autóakku kell a hajtásra és a vágásra, és egy kisebb a vezérlésnek.

A vezérlés szerintem úgy célszerű, hogy a kütyü megyeget, amikor korlátot talál (ez lehet bármilyen, az elv a lényeg), akkor kicsit visszatolat, és elfordul 45 és 90 fok között.
Hogy melyik irányba, az lehet akár véletlenszerű is, vagy inkább érzékelő általi iránybefolyásolás lenne a célszerű.

A formája inkább torony, mint nagy széles doboz, két okból:
Kisebb körátmérő jobban befér a sarkokba, másrészt a torony oldalán sokkal több napelem elfér.

Mivel, ha az akku lemerül, akkor az automatika, lekapcsol, és addig vár, míg a napelem fel nem tölti, és amikor az ok, akkor megint mehet a fűnyíró program.

Én eddig jutottam.

Szalai György

Azt hiszem ez annyira jó ötlet, hogy szakítanod kell a CNC-ben megszokott, tökéletlen alkatrészekkel.
A hitványul tehetetlen golyósorsók, veszteséges és sivító motorok, meg otromba vasak nem elég nagyszerűek egy ekkora genezishez.
Csapágyak helyett gömbcsuklókat kéne használni, motorok helyett eleven izomszövetet, számítógép helyett élő agyat és vezérlőprogram helyett elemi táplálkozási ösztönt.
Egy önreprodukáló, organikus fűnyíró, trágyázó és tömörítő gép, ami a saját újratermelődő munkadarabjának hulladékából tartja fent magát.
Az elkészült alkotást nevezhetnéd például birkának.
Ez a CNC csodája, amit kb. 65 millió éve fejlesztget az evolúció és már majdnem tökéletes.
http://liyage.files.wordpress.com/2011/07/moe-robot-lawn-mowing-sheep.jpg" TARGET=_fnew>http://liyage.files.wordpress.com/2011/07/moe-robot-lawn-mowing-sheep.jpg

ra8nsmk6w

A birkát kellne rávenni, hogy kajálja a G kódot és akkor egy művészi gabona kör már nem gond

ukcge40u

De srácok, most miért kell oltani?
Lehet, hogy gabonakört akar a kertjébe fűből, de ahhoz nekünk mi közünk?
Az alább általam felvázolt masinához köt egy RaspBerry PC-t, megfejeli néminemű centiméter pontosságú GPS-sel, és bármit kirajzolhat a kertjének füvébe, ha akar.

A lényeg nem az szerintem, hogy hülyeség, hanem az, hogy meg lehet oldani.

Hogy mekkora hülyeség, és megéri-e a befektetett anyagi részét, az más tészta, de meg lehet csinálni.

Jah, ez nem lesz CNC, hanem egy robotizált önvezető autó, ami fűnyíróban születik meg.

Rabb Ferenc

A mechanikai részhez egy kis http://www.youtube.com/watch?v=Q8BZgyJmG1U" TARGET=_fnew>előtanulmány

De ha valakinel netán van egy kör alakó üres telke, akkor kampjúter sem kell hozzá.