Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Ennél jobb megoldás szerintem, ha három csapágy 120 fokban fut a hatszög lapjain.
A Te elképzelésed köracélhoz való, felesleges a hatszög.

000000000

Az én gépemen is csapágy belső gyűrű van csapágyazva és az rohangál az ITEM profilon.

jani300

Akkor most ha egy hegesztett vázba be van gyalulva két v horony és abba beültetve két hidegen húzott köracél ,akkor az jól működhet ?  
Amíg el nem kopik persze :(

jani300

A köracélon természetesen a csapágyazott acél görgők gördülnek .
Úgy gondoltam .

000000000

Sziasztok,

A csapagy belso gyuru jo otlet, de csak koracelhoz jo. Azert gontoltam a hatszoget, mert azt lehet rogziteni egy sik felulethez plusz alkatresz nelkul es tulajdonkeppen egy profil eleg is arra az alkalmazasra amit lejebb irtam. A 3 csapagyas megoldassal az a gond hogy csak a ket vegen lehet megtamasztani a profilt, de teny hogy maga a kapcsolt sokkal merevebb lenne. Alapvetoen mit befolyasol hogy v vagy u hornyos a fotofelulet?

svejk

Nem, a hidegen húzott acélok ide kevesek.
De 2-3000 Ft/m-től kezdődnek az ide való edzett köszörült rudak.

jani300

Kösz . Az azért még nem is drága .
Gyűjtögetem az alkatrészeket , csak az Y nem bánnám ha lenne legalább egy méter .
Az Általad linkelt két helyen alátámasztott  szabad tartó méretezési sémája gondolom pont ide való !

000000000

Muanyag gyuruvel szerintem mukodhet, De a hatszoggel nem kene horony, es eleg lenne egy is, ha nem terheli nyomtatek.Nem beszelve arrol hogy a csvarkotes adna egy kis allitasi lehetoseget. Pl egy plazmavago hidjanak csapagyazasara. Amugy nekem alappvetoen nem tetszik ha egy hegesztett vazra vannak rogzitve a lin sinek, vagy golyosorso stb. Az mas ha megunkaljak persze.

jani300

Megmunkálás nélkül nem sokat ér . Az idő is érték meg hézagolással kitotózni nem lehet egyszerű .
Arról már nem is szólva hogy megmunkáló gép is rámásolja a hibáit . Az alu profilokkal nem akarnék foglalkozni .
Régóta nyomja a talajt nálam agy UF 223 (4tonna) lehet lesz egy utolsó munkája .

2jx6cp7v3

Szia
Amit gondolsz hatszög anyag + V hornyos csapágy,ugyan úgy jó lehet.De oda akkor még kell más merevítés is a rajztól eltérően.
Ki kell próbálni, szerintem csalódni nem fogsz benne.
A legigénytelenebb megoldások bírják a legtovább :)

Én csak azért linkeltem a videót, mert igaz nem hatszög anyagon gördül, de kialakítás szempontjából(legalábbis a kocsi) hasonlít.

Ez csak egy megoldás. Nem etalon! Ez vált be a sok közül, ez volt itthon, és ez ingyen volt.
De létezik gyáriba is ilyen kocsi, 3-4 gördős.
Bent a cégnél gyári láng és plazmavágó gépeken, sima négyzetprofilon fut sima csapágy. De ez lehetne akár milyen profil.
 Egy zártszelvény alján és tetején fejenként alól 2 db, felől 4 vagy 5 db kis-csapágy, és 15 éve biztos használják azokat a gépeket.
Egyedül az Új plazma gépre szereltek thk sineket, de az már lett cserélve.
A hegesztő gépeken, sima zártszelvény 2 sarkán fut 4 db görgő(U kialakítású), meglehetősen könnyen, és nem, kotyog, igénytelen, és agyon sem lehet ütni.
Az üveges itt nálunk amit használ gépet darabolásra, ott csövön futnak a görgől, + valami szelvénnyel merevítve a híd. Nézegettem, elég stabil, pedig kb 4mx2m-es.
Bármi jó lehet csak jól át kell gondolni.

A különbség a v, és az U alakú görgő között szerintem: az U alakúnak pontosabban kell kialakítani a profilját, a V görgő meg ha nem elég kemény az anyag, egy idő után berág, mert 2 ponton érintkezik.(kör profilú anyagnál)
Hatszögnél már más a helyzet, épp fordítva van.
Próbáltam ezt is azt is.A végén lett belőle csapágy belső gyűrű ami pontosan illeszkedik a köranyagra.  És eddig ez a legstabilabb,könnyű és nagyon könnyen mozog.
Az is jó amit írtál meg vbodi mond,  itt 3 db görgő (az 6 db csapágy),  ott is 2x3 db kell.De amíg a profilon 3-4 görgő elég, addig hatszög anyagból szerintem 2 db kell az 12db csapágy.Nagy fesztávon ugyanúgy hajlik mint a lineáris tengely.
(Szerintem, na meg ha jól értelmeztem amit írtatok)
 Végül is mindenki azt használ amit tud vagy a tárca engedi.  Ez a "Profil-köracél-görgő" csak azért tartom(tartottam) jobbnak, mert amíg egy 6szög anyag 1200mm en meghajlik, addig egy profil élére állítva 2 köranyaggal összehúzatva 2 végén(szendvicsbe), szerintem nem hajlik annyit.A híd két lába úgy lett kialakítva, hogy a profil mintája bele lett marva 10mm mélyen, így tart oldalirányba is.Ugyan ez a gép volt 16mm lineáris csapágyakkal összerakva, de sajnos nem elég stabil ilyen hosszon. 25mm-est meg túlzásnak tartottam egy lézerfejhez.
Üdv Piq

ggdr57dg

Szia, tudunk beszélni? Online vagyok.

000000000

Szia,

Jo hogy mutattad a videot, nem jutott volna eszembe hogy csapagy belso gyurut lehet igy is hasznalni. Amit felreertesz az az hogy nem a hatszog viseli a terhet, pont az a lenyeg hogy a hatszoget lehet egy sik felulethez rogziteni valamelyik oldalanal fogva. A rajz nem pontos, csak a profil es a gorgok kapcsolatat hivatott abrazolni. Lehet itt felreertheto voltam a hid csapagyazasa alatt a ket szelen levo csapagyazast ertettem. Amugy keresztiranyu tengelynek en is olyasmit kepzelnek el mint a videon. Hogyan rogzitetted a koracelokat a hornyokba?

2jx6cp7v3

Szia
"Hogyan rogzitetted a koracelokat a hornyokba?"

Sehogy.
Ahogy írtam az előbb. a két oldli hídlábába belemartam 10mm mélyen a profilnak, és a köranyagnak a kontúrját helyét. Berakom a nútba a köracélt, és a végére pedig rátolom a híd lábát.És ki van fújva habbal az egész profil. A köracél két végében van M6-os menet, És azzal húzatom össze az egészet 2 oldalról, + még köz-pen egy M8 as szár húzza a két oldalt össze. valahogyan így.
http://zasti.ucoz.co.uk/photo/sajat_keszitesu_szerszamok_gepek/sajat_keszitesu_szerszamok_gepek_self_made_tools_machines/photo_1/5-0-398" TARGET=_fnew>profil
Más képem sajna nincs, ezt is csak valakinek mutatónak készítettem, hogy fog kinézni.
Annyit még, hogy a köracélokat 1mm vel rövidebbre szúrtam le,nehogy feltámasszon. így olyan mint a húr, és nem mozog a nútban. Egyébként sem mozogna, mert a kocsi rendesen belenyomja.
Üdv Piq

Torro60

Sziasztok,

Az "Ezt készitettem a CNC gépemmel"topic-ban feltettem egy saját készitésű órás szerszámbemérőt.
Szeretném megosztani a szétszedett állapotban készült képet és az alkatrész rajzot is.
Elnézést ,hogy csak "skiccet"csináltam.Sajnos időm ennyit engedett.
Ha,valakinek van kérdése,irjon.
http://www.imgserv.com/yCr
http://www.imgserv.com/yCK
http://www.imgserv.com/yCU" border=0>

s7manbs8

Kép nem látható. :)