Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Meggondoltam a dolgot : közkinccsé teszem :

Szia ! nekem kész egy EMCO STAR 650 es eszterga CNC sítése és a tanultakból csináljuk a TOS 1500 ast

A mechanikus tekerőt kidobtam, a szánszekrényből a hajtást megszüntettem . A mechanikus helyén van egy kézi MPG.

AZ MPG kétfázisú jeléből egy quadratúra dekóder segítségével  a Mach tól függetlenül step dir jeleket csinálok. Egy váltó relé érintkezőjén ezek belemennek a vezérlőbe és alkotnak egy motorizált keresztszánt . A rendszer úgy van összehangolva hogy igen finom legyen egy lépés ( nálam átmérőben 0.02 mm )

Egy gumiklaviatúra IC  és két "INDEX"  nyomógomb felhasználásával megoldottam a klaviatúra nélküli szánmozgatást . A gombok közvetlenül a szánon vannak. . Ilyenkor megy a MACH de passziv üzemben . A nyomógombok kétérintkezősek egyrészt emulálják a klaviatúrát másrészt átváltják a relét . Ugyancsak átvált a relé ha egy M3 parancsot "lát" . . Egy segéd időzitő áramkör gondoskodik arról hogy ne legyen lépésvesztés  vagyis csak biztosan átváltott üzem után jöhet step .és az utolsó step után még kivár a relé  

Lehet hogy a relé elég konzervativ de abs biztos leválasztás és zavarvédett  

A vegyes üzem előnyei: Akármikor tudok  hagyományosan esztergálni. Gyorsjárattal ( gombbal ) közelítek és finoman az  MPG vel érintőzök . Nem használom a TAB gombot  nem változtatom az MPG értéket nem egerezek . A MPG finoman teker

Tudok olyan lusta programot csinálni ahol a rázósabbat a Mach csinálja a fogásvételt meg én

Béninek köszönhetően az MPG értéke ki van jelezve egy segéd ablakban. Ez nullázható és egy kattintással bele lehet tölteni a Mach os DRO tartalmat . természetesen a benne rejlő tartalmat manuálisan át lehet írni a Mach ba   ( egy távlati elképzelésem szerint ezt egy gombbal is meg lehet majd tenni  ( BÉNI OLVASOD? )

Hát ennyi

vjanos

Esetleg fogasszíjas hajtás, és ha kézzel akarod tekergetni, leveszed a szíjat?

RogerCo

[#eljen]Köszi !
Én/Mi is valami hasonlót szeretnénk összehozni, azzal különbséggel, hogy az eszterga manuális mivolta továbbra is megmaradjon. Ha csak kis "pitty-putty"-ot kell esztergálni, azért ne kelljen a számítógépet is bekapcsolni.
Aztán lehet mire a tényleges átépítésre kerül a sor, pont olyan lesz, mint amit most leírtál  [#wave]
Más ügyből kifolyólag írtam emailt!

Sz.József

Szia Robi!
Szerintem nem érdemes kuplunggal "bonyolítani"...
Vagy elkészíted a Gábor megoldását vagy ha úgysem akarod kézi üzemmódban bekapcsolni a PC-t,
akkor nem egyszerűbb lehúzni a vezérlőről a motor kábelét. (?)  
Ha a kiiktatott motornak a 4 kivezetését rövidre zárod egy kapcsolóval, akkor produkál egy
elég tekintélyes tartónyomatékot ami még hasznos is lehet pl. átmérőzésnél...
Persze amikor X-be fogást veszel ezt kilehetne kapcsolni.
Volt itt a faterod, mutatta mibe fogott (fogtatok) bele és én is kedvet kaptam hozzá... ( [#smile] )
Csak előbb a hosszán és a keresztszán csúszó felületeit akarom rendbe tenni, mert 1-2 dolog nem tetszik rajta...

RogerCo

Szia Józsi!
De, persze, egyszerűbb, mi több, akár egy (4p)kapcsolóval is megoldható lenne :)
Azért is vetettem fel a kérdést, hogy kinek mi a tapasztalat, beszéljünk róla.

ANTAL GÁBOR

Ha figyelmesen olvasod akkor a kézi üzemhez nem kell PC mert a generált step dir jelek közvetlenül a vezérlőbe mennek . Ezt hívom motorizált keresztszánnak.  A  Mach ( bujtatott használata ) rengeteg előnnyel jár. A motorizált keresztszánt finomabbá lehet csinálni ami egy csapágyillesztésnél előnyös. Viszont ha sokat kell menni az X nek akkor sokat kell tekerni ami unalmas. Itt lép be elöször a Mach és a külső nyomógombbal gyorsan teker.  ( persze meg lehetne csinálni MACH tól teljesen függetlenül is csak akkor váltani kellene az egy MPG  pulzushoz tartozó stepszámot.  ( Ha kell akkor 4 szer gyorsabbat könnyen tudnék csinálni mert a Quadratúra Ic ben benne van az adottság   ( amikor finom akkor 1 kattanás 1 step amikor durva akkor 1 kattanás 4 step ) Viszont ha megy a MACH akkor az MPG t enkódernek is bekötve (és configurálva )  rögtön kész egy X elmozdulását megjelenítő  DRO (ami azért előnyös )  

Sz.József

Beszélhetnénk róla...
Egy-két ötletet biztosan kitudnánk cserélni egymással.
Majd készítek róla képeket, hol tartok vele és berakom a topikomba...
Ahhoz, hogy gépi üzembe is "tűrhető" legyen, elég sok dolgot megszeretnék csinálni rajta, hogy később ne legyen gond vele.
Még így is lesz ami ki fog maradni idő hiányába...
A lakatanya hol tart? Sikerült lerajzolni? Nekem is valami nagyon porózus öntvényből van... (de legalább sértetlen, nem úgy mint a Tiéd)
Csak én már nem akartam Kolához "bejelentkezni", mert már ez súrolta volna a pofátlanság határát...  
A keresztszánba viszont új anya van betervezve. (12x3-as vagy ZX 100 vagy bronz)  
Az új emelkedésű orsó a nóniuszt egy kicsit "átrajzolja", de talán még nem fog gondot okozni...(ezt majd még átgondolom...)

RogerCo

A lakatanya? Azt én még valamikor a múlthéten lemodelleztem, csináltam rajzot róla, és elküldtem Faternak, további intézkedésre.
Küldjél egy emailt, és egyeztetünk :)

RogerCo

Szia Gábor,  
Persze értettem amit írtál, de amit Te is említettél Debrecenben, hogy az MPG-vel tekerve "nem érzed, hogy mit csinálsz" és gondoltam, ha megmaradna az eredeti felállás is, így ha a Mach elvan indítva lehetne használni imulzus generátorként a kézi kerékhez, vagy gyorsjárathoz, vagy pedig G-kód futtatására.
Ha pedig nincs elindítva, maradna ugyan olyan kis ceruzahegyező, mint az átalakítás előtt :D

A tegnap esti Email-em megkaptad?

e37a4y39

Rajzos aluprofil , hol?mennyiért?
cnc1970@citromail.hu

Előre is kösz

000000000

Bárhol, bármennyiért.

VighLajos

Beütöttem a "C" profilt, kiírta, hogy min. rendelési mennyiség 500 kg.
Köszönjük, Emese!

Szalai György

Én kérek bocsánatot, hogy nem vettem figyelembe a kérdés fel sem tett részét. Igazán gondolhattam volna.
Legközelebb majd megpróbálom kitalálni, hogy mekkora darab kellhet a kérdezőnek.
De akkor biztos az lesz a baj, hogy nem eloxált kell neki, vagy más színű.
Csók.
Emese.

keri

Szerintem ez a cég hozzáállására vonatkozott nem a segítő szándékodra.
Azért 500kg nem az a kisker mennyiség :)