Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Majd megpróbálok pár képet csinálni a BF20-as "tengelykapcsolójáról" csinálni.
Mivel egy kép többet ér 1000 szónál.
De nem értem mit lehet elbénázni hogy nem működik a finom állítás.

000000000

Kép minőség olyan amilyen különösebben nem érdekel.  
http://cnctar.hobbycnc.hu/P%e1l/BF20/img320.JPG" border=0>

Magyarázat:  
1-el jelölt alkatrész egy csigakerékben végződik ami egy csiga tengellyel kapcsolódik a finom állító tekerőhöz.
2-es alkatrészhez kapcsolódik retesszel a kézi kar ami egy fogaskerék fogasléccel mozgatja a főorsót.
3-as rugó tolja le az 1-es alkatrész kúpjáról az 5-ös kúpos kézi kart, így bontva a finom állítási lehetőséget.
4-es alkatrész azaz csavar húzza rá az 1-es kúpra az 5-ös alkatrészt ami így kapcsolódva biztosítja a finom állítási lehetőséget.

ht0cjk58i

Köszönöm.Nem elrontva lett,oszlopos fúrógépre gondoltam ilyet aplikálni.Ha már van rajta frekiváltó és egyéb nyalánkság okkor miért ne. :)

wzc80zbf7

Próbált már valaki üvegszál-műgyanta alapanyagból csinálni CNC szerkezetet vagy alkatrészt? Csak mert gondolkodok rajta, de nem tudom mennyire lehet merev! :)

svejk

Öööö... az a 4 oldal melyik könyvemből is van kiollózva???

Szalai György

A „üvegszál-műgyanta” az nem elég pontos meghatározás ahhoz, hogy a merevségről lehessen fogalmat alkotni.
A merevség/rugalmasság döntően múlik a szerkezet kialakításán, azon belül a teherviselő szálak anyagától, mennyiségétől, és irányultságától. Szerencsés esetben a gyanta csak rögzíti ezeket a kompozitban, terhet közvetlenül nem visel.
Az üvegszál alapvetően nyúlékony, de ha sok van belőle, a szálakra külön-külön kis terhelés jut, akkor kevésbé.
(A szénszálak között van pl. a Dyneema aminek a nyúlása nagyon kicsi, merev szerkezet építésre alkalmasabb.)
Például itt tájékozódhatsz, a technikai adatlapokon.
http://www.novia.hu/index.php?a=termekek&cat_id=5" TARGET=_fnew>http://www.novia.hu/index.php?a=termekek&cat_id=5

000000000

A gépváz lényege hogy a lehető legmasszívabb és rugalmatlan legyen.
Az üvegszál műgyanta kombináció ennek a szöges ellentéte.
Emlékszem olyan gépépítőkre akik textilbakelitből csináltak gépelemeket.
Meg is bánták mint mikor a macska 9-et kölykezik.  
De ez szemmel is látható mikor egy alumínium felületét marod síkra.
A gép nem rezonál a felület is sima mint egy tükör, viszont ha igen az látható mint az alábbi képen.  

http://www.gsmvezerles.hu/CNC_MUNKAK/CNC_rezonancia.jpg" border=0>

kuv5p7226

Érdekes... ha síkmarófejjel megyek az alumíniumon, ugyanez a mintázat megvan még akkor is, ha élvonalzóval sem látszik egyenetlenség.

keri

Akár mikronnál is kisebb barázdák vannak a felületen, a szerszám mozgási irányába, ezek pedig ilyen optikai hatást keltenek.

De gondolom ha az élvonalzón nem látszik hiba, akkor nem is aggódsz miatta :)

000000000

Mondjuk már lapkákat kéne cserélni a 63mm-es maró tárcsában , de 1-2mm fogásnál is szinte tükrös felületet visz.
Az élvonalzó meg csak azt igazolja hogy amit marsz az sík, de attól rezonálhat és ez látszik a felületen.

PSoft

Írtam magán-ban!
[#wink]

jv7pu3a5p

De ismerős kép. [#nevetes1]

Egyébként ennél a főorsó csapágy okozta a problémát, mint kiderült.
Gagyi kínai motor...

RogerCo

Sziasztok !
Valakinek van tapasztalata CNC felhasználási területen elektromágnes kuplunggal?
Egy kis eszterga átalakításán "dolgozok" fejben, és jó lenne a keresztszán kézi tekerőjét is meghagyni, hogy manuális esztergaként is működhessen.
Jól gondolom, ha direktben van a léptető motor a másik végén a tengelynek, a vezérlő nem igazán tolerálja, ha kikapcsolt állapotban a motor van tekergetve, és ezzel fezültség generálva rajta...
Ha pedig CNC-ként van használva, a kuplung meghúz (amíg fut a Mach), és így viszi át a hajtást.
Vagy felejtős?
Köszi

ANTAL GÁBOR

Robi ! Én teljesen másképp csináltam meg és abs univerzális . Pár mondatban leírom magánban

RogerCo

Köszi.
Bár Debrecenben próbáltam figyelni este, amikor Fateromnak mondtad :)