Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

juh0557j0

Igen és nem kell olyan precízen illeszteni + csapágyazni, csak a motor tengelyre kell egy fogazott szíjtárcsa, a másik végén lehet sima is.
Sokkal egyszerűbb lenne kivitelezni, mint az orsós megoldást. Azon is gondolkodom, hogy lehetne 2 szíjjal. A motor hajtana egy rövid szíjjal egy nagyobb szíjtárcsát, majd arról a tengelyről egy kicsi szíjtárcsával vinném tovább a mozgatáshoz szükséges hosszú szíjat.  
De ez esetben is fennáll az, ha kikapcsolom a motorokat, akkor a függőlegesen mozgó kocsi leesik :-((

bmejdz9nu

Könnyebb megmunkálni a húzott acélt?
Tartósabb?
6x80 m-es korr anyagot találtam...
A síkbamarás természetes... ez a lényeg...

bmejdz9nu

bmejdz9nu

6x80 mmm-es korr. anyagot találtam... Ebből lenne...

bmejdz9nu

Szabvány létezik? Metrikus vagy Zoll alapon?
Van valami raszter? Félek maj szinte semmit sem tudok majd befogatni... Pl. satu... rögzítők... stb...

juh0557j0

Valahogy így képzeltem el a mechanikát:
http://kep.tar.hu/szati2/50407885#2
A nyarancs váz 40*40-es zártszelvény lenne.
A csapágyak alu profilokban gurulnának.
A függőlegesen mozgó kocsi menetes oróval lenne hajtva a vízszintes pedig szíjjal.
Szerintetek menetes orsónak megfelel a csavarboltban kapható 8-as 1 méteres menetes szár, vagy ide speciális precízebb szükséges?
Előre is köszi minden hozzászólást!

vthgizrff

Könyebb megmunkálni, meg olcsóbb is. De ha a rozsdamentes már megvan..

vthgizrff

Én a úgy csinálnám, hogy a sima hatlapfejű csavar beférjen, de ne tudjon elfordulni

ra8nsmk6w

Megint és mindig felmerülő kérdés, hogy mire használjuk a gépet.Egy-egy testesebb fémtárgy befogásához már jó minőségű csavarok és komoly szoritóerő kell.Javasolnám, hogy a hatlapfejű csavarok helyett használj a horony keresztmetszetét maximálisan kitöltő menetes fémlécet, ebbbe a fémlécbe több menetet is célszerű vágni. A lényege, hogy nagyobb felületen oszlik el a szoritóerő.Természetesen ennek a lécnek könnyen kell mozognia. A hossza, át kell fedje a T hornyot összeerősitő csavarok távolságát.A cél az, hogy ne kelljen minden nagyobb munka után sikot marni.Sajnos szabványról mm vagy collos nem tudok, fájdalom még ökölszabályt sem.

bmejdz9nu

Köszi az infót, jó ötleteket adtál !
Erős és pontos befogatást akarok...

Ezért is nem merem aluból... vagy...?
Marni a t-nutot nem tudok... ezért van ez a csavaros gondolat...
Először tele akartam fúrni menettel az asztalt, de a forgács és a hűtőfolyadék el fogja tömeiteni... gondolom.. Ezért ezt a variációt elvetettem...

bmejdz9nu

Ezt hogyan gondolod megvalósítani és becsavarni...?

bmejdz9nu

Nincs még meg a rozsdamentes alapanyag...
Azt meg végképp nem tudom, hogy statikailag mennyíre kölönbözik a húzott acéltól...
Megmunkálni nem gond...  
A carbide anyagú szerszámok viszik mint a vajat...

vthgizrff

A két végét nyitottra hagynám és ott lehetne betolni a csavart, meg takarítani is egyszerűbb

Kristály Árpád

Hallihó Péter!!!!
Azért erre kiváncsi lennék...."A carbide anyagú szerszámok viszik mint a vajat..."  
Szerintem a normál acélhoz viszonyitva jóval szívósabb.....

Hallihó!

bmejdz9nu

Hát a vaj... az olyan közmodás...
Én pl. a vajat műanyag szerszámmal marom ... bent a hűtőben...