Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Motoros

Sajnos Én sem vagyok se marós sem esztergályos, önképzőköri módon meg nagyon lassan lehet előrehaladni, 20 éve van esztergapadom marógépem, de egy jó szaki biztos sokmindenben kiröhögne.  
A BF 20 nál van egy közbenső megoldás is: nem cserélnek orsót hanem csak anyát méghozzá amit láttam ott műanyag -nem teflon-anyára cserélték. úgy hogy a műanyag tömb fel volt hasítva és a kopás esetén egy csavarral a holtjátékot ki lehetett venni. Mindez kényelmesen elfér. A menet az valami zsinórmenet szerűség, úgyhogy azt késsel kell vágni, menetfúrót venni ide nem éri meg.

bmejdz9nu

Ha nekem már 20 éve lenne motocsónakom... akkor én ma már kapitány vagyok...

Motoros

Na jó ezt a magaslabdát lecsaptad, de mostmár jobban figyelek a kottyanásokra.
Szép karrier lenne 20 év alatt egy csónak kapitányi hídjáig feljutni[#szomoru1]

bmejdz9nu

Csak megfelelően kicsi csónak kell akkor könnyebb... a feljutás...

bmejdz9nu

Mechanikai ötlet:  
CNC marógép beépített számítógéppel és hobbycnc fórummal... Na megyek vissza marni...

juh0557j0

Lenne egy kérdésem:
Habvágót építek és a mozgatást úgy gondoltam, hogy nem menetes orsóval oldanám meg, hanem bordásszíjjal, úgy mint a nyomtatókban van. Van ennek valami hátránya, vagy jó az elgondolás?

000000000

Az ISEL 2007-es katalógusában van már 2 ilyen komplett lineáris egység. Akár jó is lehet. :)

000000000

Inkább fogazott szíjjat használj (a bordás hosszanti irányba bordás, nem keresztbe)!

000000000

Szia Attila!
Vigyázz, mert egy ilyen megoldás 30-100 szoros
áttétel változást jelent az orsós mozgatáshoz
képest ennek minden előnyével és hátrányával.
Ezeket gondold végig.
Pl. két fontos dolog:
- a felbontásod néhány tized mm is lehet,
ezért javasolt legalább a féllépéses hajtásmód.
- a hajtásod így nem önzáró, kikapcsoláskor kis
erők hatására elmozdulhat a tengelyed.
Üdv.:Tibor45

juh0557j0

Igen, a bordásszíjnál én is keresztbe bordásra gondoltam, mivel az autók vezérlésének bordásszíja    
 is keresztben bordás (vagyis fogazott).

juh0557j0

Szia Tibor!
Pont ettől féltem, hogy ez esetben nem lesz elég a felbontás, mert egy 25mm átmérőjü tengelynél 1.8 fokos léptetést feltételezve 0.39 mm lenne egy lépésre az elmozdulás. Ha ezt meg is felezem, lehet, hogy akkor is kevés lesz.
Köszi!
Attila.

000000000

Viszont fogazott szíjjal könnyebb jó áttételeket létrehozni (kottyanás mentesek)!

bmejdz9nu

Arra gondoltam csinálok T-nutos asztalt:
Veszek rozsdamentes laposacélokat és ezeket egymás fölé és eltolva kialakítok belőle T-nutos asztalt? (sok csavarral összefogatva és szintbe szüllyesztve...)

Szerintetek ez jó ötlet? Járható ez a megoldás?
Korranyag a legjobb ehhez? Vagy másból? (nem akorom túl vastagra...)
Van valami szabvány a T-nutos asztalokban, raszter távolság? rögzítő anya mérete és a járat kialakítására?

vthgizrff

Ezen már én is gondolkodtam, de szerintem felesleges rozsdamentes acél. Húzot reteszacél is megfelelne a célra. Ha készen van akkor meg síkba kellene marni

ra8nsmk6w

Évtizedek óta dolgozom rozsdamentes anyaggal,lemez, rúd, szelvények, laposacél.Szép esztétikus, higiénikus és elég nehéz megmunkálni.A HSS-E a minimum a gond nélküli forgácsoláshoz.Gondolom ez nálad nem jelent problémát.Mivel rosz hővezető ezért megmunkálásnál intenziven kell hüteni(főként a mm vagy vékonyabb lemezek esetén vetemedik) Szerkezeti elemként nem elterjedt mert nem rugalmas és a tartós szoritás, hajlitás,nyomás mind elviszi az eredeti mérettől ezért egy-két dimenzióval nagyobb méretbe gondolkodj.Nagyon sok elönye is van és ha kellő körültekintésü a tervezés megfelelő megoldás lehet.