Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Gépi satut csinált már valaki?
Lapos kellene, erős és párhuzamos...
Arra gondoltam maradtak kisebb golyós linárok abból kellene... szépet, erőset és pontosat...?

Kristály Árpád

Hallihó Péter!
Te úgy látszik itt egyedül vagy....?
szerintem jó az ötlet....., csak lehet, hogy egy kicsit drága......
Én inas koromban gyártottam gépsatut, még ma is megvan.......
Nem egy lehetetlen dolog, ha gondolod köldök képet.....
Hallihó!

000000000

Nézz szét a RÖHM kínálatában. Meg úgy általában. Nem kell lineáris egység hozzá.

Nekem ilyen (is) van a kis gépemen:
http://www.roehm.biz/86.html?&user_products_pi1[showUid" TARGET=_fnew>=1022&cHash=fe406994c4]RÖHM PL-F

A profilokat a kimaráshoz ebben fogtam meg egyenként, mindenféle mellék alátámasztás, stb nélkül (Te tudod miről van szó). Nagy gépeken szintén ilyen satuk vannak, csak ugye méretben odaillő.

bmejdz9nu

Én azért gondoltam görgős lináris megvezetésre mert szélesre gondoltam és laposra...
200mm széles 30-50mm alap + 50mm pofa magasság...
Ezt párhuzamban tartani... a legkisebb megassággal talán 20-as THK görgős dologgal jól lehetne...
Azért is kellene csinálni... mert az aztalon precizen (4 luk...) megcsinálnám a felfogatás helyét és a satu pozíciója nagyon biztos lenne...
De sajnos még nem tartok itt ...ott...

000000000

Szerintem felesleges vesződni. 70k a kis satu, amit linkeltem. A nagyok is benne vannak 200k-ban. Meg kell venni, vigyázni kell rá. Onnantól kezdve örök darabok.

bmejdz9nu

Tegnap hirtelen felindulásból majdnem vettem egy Optimum BF20-at... Alkatrésznek persze...

4mjnxdwuu

Sziasztok.
Sürgős kérdés!!!!!!!!!!

Én csak a mechanika 20-hoz hasonló kialakítást szoktam csinálni, de most kellene egy mechanika 25-ös forma. Az lenne a kérdés, milyen hosszúnak kellene lenni az alsó szánoknak, hogy a keresztbe fordulás elkerülhető legyen???????  
Egy 750mm keresztszán esetén, illetve egy 820mm-nél???
Van-e valami ökölszabály?????????
Mennyit segít ha a csúszkákat nem a gép szélén hanem beljebb helyezem el ( a gépasztal alatt )???????????

3vv2btrhv

Szia Trapista
Egy profi gépen láttam azt a megoldást , hogy a szán egészen az asztal alatt volt , meglepöen közel egymáshoz . A többi egyezett a 25 - össel .
Tibor

000000000

Nézd meg a Kezdő vagyok #648-at!

4mjnxdwuu

Imi köszönöm.
Még egy kérdés, golyós megvezetésnél kb mennyi az u értéke, Az a baj hogy szereztem két 35mm-es alu háromszöget és csak akkora, hogy egyszer próbálkozhatok, a két kocsi teljesen összetolva kb 100-110mm, csak ezt olyan harmatosnak látom. én kb 150-190-re tippelném, a jót. Vagy golyósnál felesleges ezen tökölni.(csak túl sem akarok nagyon lőni, mert a munkaterületből veszem el.

000000000

A golyós vezetékek gördülő ellenállása kb. 0,05 - 0,08 körüli. Ennek ellenére a lehető legtávolabb tedd a kocsikat, mert a megmunkálóerő a kis karon nagyon igénybe veszi a szerkezetet. Na nem megy tönkre, csak úgy finoman - okosabb enged alapon - megcsavarodik, és ez vissza nem követhető pontatlansághoz vezethet.

4mjnxdwuu

Szia, hát ilyesmire gondoltam én is, mert ha 0,1-el számoltam akkor is a két összetolt kocsi hossza alá jött ki az érték, és mint mondtam a két összetolt kocsi karcsúnak tünik nekem ( csak úgy saccra ).
Köszi a pontos infót!!!!

s5f8tmfv3

Szia Imi!
Az általad megválaszolt mechanikai probléma - és még sok egyéb - gyakran előfordul itt a fórumon, meg gondolom még többször megkérdezetlenül és megválaszolatlanul. Nincs kedved - sokunk okulására - mint a mechanikai tervezést értő szakember egy kis összefoglalót írni? Sokkal kézzelfoghatóbb és áttekinthetőbb volna egy ilyen alapvető szabályokat tartalmazó leírás mint a fórumban szétszórt infók. Persze ezek is nagyon hasznosak, és nem tudom van-e időd ilyesmire, nem zaklatni akarlak vele.

4mjnxdwuu

Ezekszerint jóval stabilabb, ha a kocsikat beteszi az ember a gép alá, viszont ha csúszó csapágyas, akkor a kotyogása nagyobb lesz(ha van)ha a gép a szélén dolgozik!
Érdemes beljebb tenni, vagy kár vele vesződni, esetleg ott nagyobb erővel csavarodik??