Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

A második mondatod vége a megoldás nyitja! Minél közelebb vannak a kocsik, annál nagyobb a csavarodás az asztal szélén történő munka esetén. Tehát tedd a lehető legtávolabbra őket egymástól. Persze ez a munkateret szűkíti, de stabilabb megoldást ad. Keresd meg azt az optimumot, amekkora mozgástér már elegendő és a legmesszebb vannak az alátámasztások egymástól.

ra8nsmk6w

Minden gépépités alapvető problémája és itt nagyon ésszerű átgondolt kompromisszumot kell kötni.Ha kis forgácsoló erővel is beéred használhatsz nagyobb munkateret.

bxc3pws2n

23LM- C 701 01 -es léptető motorjaim vannak és 1 kínai multifunction eszterga és marógép átalakításán dolgozom.
- A Z tengellyel van gondom.
A Z tengely mozgatását 4mm menetsmelkedésű golyós orsó, 2,5 áttételű bordás szíjj hajtással képzeltem el.
A mozgatott tömeg 5Kg! na ez az én kédésem és dilemám, műdödik ez a gyakorlatban?

bmejdz9nu

Na akkor még a tárcsás aluminium vágásról...  
(itt folytatom a kérdezgetést, hogy rend is legyen...)
Milyen fogazatú és mekkora lap az igazi aluminiumhoz?
Mekkora az optimális fordulatszám?
Hűteni kell? Mivel?
Lináris megvezetést alkalmaztok e a munkadarab befogatásához - hogy a derékszög tényleg derékszög legyen...? vagy hogyan?

vthgizrff

Erre a kérdésedre nem lehet így egyértelmű választ adni. Az hogy milyen tárcsával darabolsz attól is függ, hogy milyen profilt akarsz vágni. Egy vékony falú csőhöz vagy zárt szelvényhez apró fogak kellenek, míg nagyobb tömör darabokhoz nagyobb fogak. És hűteni böségesen,(ehez is tökéletesen megfelel az emulzio) itt a folyadéknak az is a szerepe, hogy kimossa a forgácsot így kissebb az esélye annak hogy megszoruljon. Az én gépemen a munkadarab satuba van fogva  a korong jár föl-le.

bmejdz9nu

Olyan fogakkal rendelkezőt ajánlanak alu-hoz aminek minden második foga trapéz formájú...?
Erről tudtok valamit? A másik "normális" fogazatú is jó?
Persze azt már tudom, hogy sok fogának kell lennie...
Fordulatszám? pl. 230-250 mm-es tárcsának aminek 64 foga van?

vthgizrff

250-es átmérőn 64 fog? Az baromi kevés! Majd egy centis fogak? Az a tárcsa akáchoz jó. Konkrétan milyen profilú alut akarsz darabolni? A trapéz alak azért van, hogy ne szoruljon meg a tárcsa, kicsit szélesebbet vigyen.

000000000

Olyannal vágom a tüzifát[#buck]
Az nem igazán alura való, hamar kitörnek majd a fogak, ha egyáltalán visz az alu-n valamit?!

bmejdz9nu

gyorsan fogtam egy példát:
Ez egy 80 fogú 250mm-es...
Nem hiszem, hogy nagy a különbség 230/64 és a 250/80-as között...

http://www.tool-net.co.uk/data/tools/csbap2306030.jpg" border=0>

vthgizrff

Tudod Péter, ezzel a koronggal az a baj, hogy annyira egy célra kitalált, speciális korong, hogy csak arra az egy feladatra használható persze abban biztosan profi. De ilyet csak akkor vesz az ember, ha valóban nincs másra igény. Én inkább olyan szerszámokat vásárlok amit több feladathoz is fel tudok használni. Ha veszel egy gépet, az egy dolog, sok esetben többe kerül felszerszámozni. De a kis esztergádnál már biztosan kezded ezt is megtapasztalni

bmejdz9nu

Bizony ... nem a gép drága...
De fát nem akarok vágni akkor ilyen trapéz és normál vátakozású fogazott lapot kell vennem... aluhoz... meg a persze a laphoz gépet...

Te normál fogazatúval vágod az alut? Ez alatt azt értem, hogy olyan fogazat kialakítása, hogy egyik jobbra másik balra áll egy kicsit?

bmejdz9nu

Most néztem utánna az nem biztos, hogy az aluhoz való vágó lap trapéz és normál váltakozású...
Van olyan is aminek a fogai egyformák... (tehát nem jobra és ballra köszörült...)

DE! írnak valami negatív beállítást a kialakításnál: ez azt jelenti, hogy a fogak hátrafelé(!) vannak (kb.5 fokot) döntve!!! Na ez meg mire lehet jó...?

6dvb4peg3

1181 Bp. Besence u. 4 www.paliszander.hu kb. egy hete vettem -3fokos homlokszögűt Omas átmérő 250mm 80 fog brutto 9944ft cikkszám:17503462530803F úgy viszi az alut mint a vajat, a negatív élszög, azért kell, hogy ne az anyagba húzza a vágás közben a lapot, hanem inkább kicsit tolja el attól, igy nem kap bele, nem szorul meg, nem kell parázni vágáskor, hogy mikor nem tudod megtartani a gépet ha kézzel tolod rá az anyagra. Bocs, ha esetleg ismételtem valakit nem volt időm átolvasni minden hozzászólást.  
Tajti József

bmejdz9nu

Nagyon kössz a választ.
A negatívot akkor most értem...
Ennek a lapnak váltakozó a fogazása vagy egyformák a fogai?
A negatívot akkor most értem...

000000000

Aluhoz nyugodtan használd a trapéz/egyenes fogazású lapot. Ha még kenőcsölöd is valamivel, gyönyörűen vág.