Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

4mjnxdwuu

A szíj nem jó mert akkor fix lenne a távolság a két z között, saját motor mindkettőn, a pótkocsié lekapcsolható,(minek mocorogjon ha nem használod)
#1205- re egyetértek, és nem igazán hajlik( inkább ez a mérvadó mint a súlya( kerekek vannak alatta)

Motoros

Szia Messer
Biztos úgy van ahogy mondod mert nekem a kő az csak kő  alig látom a különbséget, viszont Neked hiszek mivel már láttam a márvány alapú  azaz bocs  gránit alapú géped ami nem volt semmi

bmejdz9nu

Az #1186 gép...   megtaláltam újból...
A Misinek valahol igaza volt... Ez egy 3D lézer szkenner (volt)...  

CNC Complete System
Well made frame with X, Y and Z axes with Japanese NSK slides mounted on granite blocks and a Heidenhain digital read-out.
The machine is heavy, approximately 2000 lbs. It originally mounted a high precision 3D laser scanner made by View Engineering. Motors, scales, servodrivers, power supply and interface are still connected in their original configuration.
The frames are constructed from heavy rectangular and square steel tubing with wall thicknesses between 1/4" and 1/2".
The tubes were first welded, then precision ground where required. It is very well coated.  
The small white squares are the original cable mounts attached with adhesive.
Each major component (upper frame, lower frame, granite blocks) rests on bolts that allow precise adjustment between the components. Secondary bolts secure the components in their adjusted position.
The upper frame holds the slides and servo motors. It is 42" x 43" x 23".
The lower frame holds servodrivers, interface and power supply, and has a large open space for your work surface. Dimensions: 47" x 49" x 40"
The upper and lower frames may be separated. They are attached by precisely adjustable bolts.
Two heavy manufacterer-installed C-Beams on the bottom of the lower frame allow easy handling with a forklift.
Manufacturer: View Engineering
Model: SVS Gantry
Power Supply: 110 or 220
X Motor: Glentex Model CM2395-1001
Y Motor: Glentex Model CM2395-1001
Z Motor: Glentex (smaller than X and Y, model # hidden)
Servo Drivers: Glentex GA4555 P-1
Scales: Heidenhain ML520 Digital Readout (115 Commerce Drive, Schaumburg, IL 60143) Lengths: X = 29", Y = 25", Z = 7" (gives approx. travels for each axis)
Condition:
All Wiring Connectors: In place, there is no PLC.
Some unpainted surfaces have tiny rust stains, but the slides are nearly new looking.
Ball Screw: In wonderful shape, shiny and well greased.

bmejdz9nu

Egy fórum társunk áttérni készül a nanotechnikai panelgyártásra...  
neki készítettem és linkelem be a speciális objektívvel (zoom) ellátott CCD kamerával készített makro videókat...
A mélységi fókusz elég csekély... de egy jól beállított és felfogatott mechanika szükséges a kamerához...  
Itt kb. 1cm anyag - kameratávolság... speciális világítást igényelt volna... talán hátulról kellene megvilágítani...

Ez a kamera szintén alkalmas a CNC panelmarás közbeni kontrollra...

http://varsanyipeter.com/cnc/Kamera_proba/camera1.wmv" TARGET=_fnew>Video 1 - "H1 vez. közelről"

http://varsanyipeter.com/cnc/Kamera_proba/camera2.wmv" TARGET=_fnew>Egy 0,2mm-es CNC fúró

Kristály Árpád

Gratula!
Azért nanotechnikáról szó sincs, csak be szeretném forrasztania A39..... chippet.
Teljes képernyős a kép?
Mekkora  a felbontás?
A világítást problémát nem értem, mert Te mint LED Guru.... A Tőled kapot leddekel mi kitőnően meg tudtuk világitani!

Azért Péter az a minőséget amit az a kis mikroszkóp tud nehezen fogjuk elérni...
Hallihó!

000000000

Motorosnak van kemencéje nem?

bmejdz9nu

Lesz egy ilyen "munkahengerem":
Ötleteket keresek a méltó felhasználásra!!!!!

Eredeti Harmonic Drive termék: LA-30B-10-F
(igen jól látjátok az adatok um-ben vannak!!!... belül egy kis DC motor? szervó? golyós orsó? meg persze a HD!)
Nanotechnikai CNC építéshez?!

http://varsanyipeter.com/cnc/Harmonic%20Drive/LA-30B-10F.jpg" border=0>

http://www.harmonicdrive.net/media/support/catalogs/pdf/general_catalog.pdf" TARGET=_fnew>Harmonic Drive - General Catalog - 36. oldal... pdf...

Bicska

Sziasztok! Mostanság kaptam a "Rath"-aól egy katalógust, amiben sok okosság van, de az egyik náluk is kapható Fibro gyártmány megragadta a fantáziámat, gondoltam megosztom veletek. Nemtudom, hogy ki-hogy van vele, de én sokat töröm a fejemet, (itt a fórumon talán egyedül[#rolleyes]), hogy miként tudnám a gép tisztítását, vagyis inkább tisztántartását megkönnyíteni. Már a mechanikus gépemen is untam a forgács ecsettel való sepregetését. Egy cnc gép meg még érzékenyebb, akár a lieáris vezetőket, akár az orsókat nézzük. Lehet kapni gumiharmonikákat(horror áron), meg láttunk már házilag készült harmonikát is, de ezek általában (nem gyári gépeknél) nem az egéz asztalt takarják. (ha házilag csinánál egy 1*1m-es gépet teljes egészében takaró harmonikát, akkor az nagyon hülyén állna, sok helyet foglalna, és nem lenne tartása sem.) Na a lényeg, hogy most ennél a  cégnél találtam aluminium "redőnyt", amit mindkét oldalra felcsavarozol, és gondolom én rugósan vissza is húzza magát. Működéséről többet nem írok, a képekből úgyis mindenki megérti. Talán ablakra való kicsi alu redőnyből is lehetne ilyesmit csinálni...(azért majd megérdeklődöm az árát)  
http://www.fibro.com/xdesk_neu/ximages/265/1106_b1uebersic.pdf" TARGET=_fnew>25-28. oldal

bmejdz9nu

Igen ez jó!  
Amit leírtál ez egy fontos dolog... de nem sokat foglalkozunk a kérdéssel... pedíg...

Én már gondoltam olyan hüleségre is (kérem nem röhögni...), hogy a tengelyeket - amikor a gép a végső helyén van) egy "vályúba" tenni és olajjal feltölteni az egészet (végeken szimmering)... kopás és mocsok szinte kizárt... és a tetejére valami ilyen alu harmonika...
Rezonancia is csökkene.... és egy müa. anyás trapézmenet is örök lenne...

Motoros

Sziasztok
Ha az energialáncot szalagkábelből csinálnánk --valami olyasmiből mint a kis asztali nyomtatókban van ---akkor az jóval olcsóbb lenne.
 Kérdésem: lehet ilyet kapni méterbe valahol??

000000000

Persze lehet kapni mindenféle szélességben és keresztmetszetben (azért motor áramok szállítására korlátozottan használható)!
Én is ezt használom (Mechanika 1).
Elektronikai boltokban m-re kaphatsz.

Motoros

Kösz, kipróbálom.Ha esetleg kevés a keresztmetszet le is lehetne párhuzamosítani kettőt-persze ez is csak egy ötlet.

Motoros

Megnéztem az 1. mechanikát és tényleg... Úgy látszik nincs új a nap alatt.

Kristály Árpád

Erre mondják minden újszülöttnek, minden vicc Új!
Hallihó!
Misi Miért nem jó amit Te találtál ki?

j3rx6bsjd

Tedd be a szallagkábelt 2db mérőszallagból kibuherált acélszallag közé és bandázsold ahogy jólesik,majdnem tökéletes megoldást kapsz.