Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Értem. Időközben megnéztem az Opti BF20-as marógépén. Nagyon szép, a lentiek alapján valami ilyesmire lesz szükségem, talán meglepem magam vele karácsony alkalmából. Sajnos a cnc kitekről nem találtam semmit a weboldalon, vajh mennyibe kerülhet egy ilyen szett?  

Motoros

Asziszem kb 1000 euro a cnc szet, a góglival szerintem találni fogsz direkt hozzá valót is.

000000000

Van bizony. http://www.optimum-machines.com/products/cnc-pc-controls-and-adapter-kit/index.html" TARGET=_fnew>emitt  
Nem tudom a fecskefarkas csúszóizénél milyen betétek vannak, ezt megérdeklődöm majd. Illik ezeket kenni valamivel?  Lejjebb olvastam valakinek az elméletét, csúszó üveg betétekről, kiváncsi vagyok a gyakorlatban alkalmazató-e.

000000000

A "cnczone.com"-on találkoztam ezzel a kis tömzsi vázas gép képével a galériában. Pár hasonló még akad.

Kicsa

Szevasztok! Lehet h már kicsit elegetek van belőlem,akkor szóljatok :-)
Szóval elkészült a 'végleges' tervem a szánra /ami persze akármikor változhat még :D /, wwww.kicsa.atw.hu/suli.zip -ben van néhány kép meg fentvan a dxf is.
www.kicsa.atw.hu/szankesz.dxf
Tudjátok,a szokásos : véleményeket kérnék :-) Egyébként itt látszik hogy miért nem jó az 1ik oldalon csak 4 csapágyat használni : a szánok alá vannak támasztva...

Motoros

Semmiféle betét nincsen hanem az öntvény csúszik az öntvényen, persze kenni kell.Pont azért hogy az olaj ne nyomódjon ki, a felület fel van hántolva ami olyan mintha kis kagyló szerű bemélyedések lennének a felületen. Ebben megmarad az olaj. A szánok kotyogását pedig a fecskefarok részen állítható lécek biztosítják.
Ezek bevált dolgok.

000000000

Hántolva? Ez biztos?  
Én úgy tudom, hogy hántolással pont, hogy síkolni lehet egy felületet, nagyon kis anyagleválasztással.

sasi

Mint Motoros írja, a (jobb) szerszámgépeknél a csúszó felületeket hántolják, így a kenőanyagnak és a szemétnek is helyet biztosítunk. Természetesen a hántolási műveletnek az egysíkúság biztosítása is célja.
Olcsóbb gépeken köszörült a csúszófelület, ennek hátránya –alapos kenés ellenére is-, hogy a bekerült szennyeződés a sík felületek között gördül, így intenzíven koptatja az érintkező felületeket.
sasi

000000000

Egy ilyen felületet mutassatok már légyszíves, mert egy kép van a szemem előtt, amitől nem tudok elszakadni...

000000000

A proxxon fecskefarkú csúszószános gépével kapcsolatban is hasonló az aggodalmam, alu öntvény a talp, félek, ha szétkopik, azt nem nagyon lehet újracsapágyazni. Az optimum talán vas, holnap megnézem a cégnél. Persze ők gyártanak marógépet világszerte, nem én, valszeg nem véletlenül csinálják úgy ahogy.

sasi

Ez a kép ugyan nem a hántolás bemutatására készült, de azért látszik az esztergapad prizmás vezetékének hántolt felülete.
A kép, amit magad előtt látsz a témáról talán egy mérőlap, mert azt is hántolják, hasonló okok miatt, mint a csúszófelületeket.  
http://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/DSCF3306.jpg" border=0>

Motoros

A hántolást anno kézzel csinálták, és ez egy bizalmi dolog volt, nem bízták akárkire, lelkiismeretes spéci szakember volt a hántoló.Ém ismertem egy ilyet, most tolószékben várja a nyugdíjat.
 Ma már ilyen szerintem nincsen. A köszörülás egyszerűbb és ha az edzett ágyat köszörülik akkor nagyon tartós lesz az is. Az E3N eszterga is ilyen meg az EE-250 is.A két felulet összerágódni sem tud ha edzett legalább az eggyik. A koszt az EE250 nél pl egy szilikongumi tolja le a pályáról.

Motoros

Az alu öntvényt Én is meggondolnám mert összerágódhat és hamar kopik meg könnyű. Az Optimum az merem remélni hogy öntöttvas-asziszem hántolva, de ez nem biztos.

000000000

A köszörülés teljesen tiszta. A hántolás is, csak megzavart az, hogy "kagyló szerű bemélyedések a felületen" és "kenőanyagnak és a szemétnek is helyet biztosít". Én amit hántolt felületeket láttam, az mind tökéletesen homogén, sík felület volt. De ezek szerint még keveset láttam-e téren.

sasi

A baloldali kép dekorációs hántolást, a jobboldali egy mérőlap felületét mutatja. A világos részek egy síkban vannak, az ellendarab itt fekszik fel, a sötét részek a mélyedések. A homogénnek tűnő felület nem hántolt, köszörült, vagy más finommegmunkálással készült.
sasihttp://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/hantolt.jpg" border=0>