Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Motorosnak válaszolt...

000000000

Sebaj, minden érdekel. :-)

Kicsa

Nah...
www.kicsa.atw.hu/szan.zip
Itt van 6 kép,megpróbáltam úgy csinálni hogy mindnt lehessen látni...

Kicsa

Jah nem nem is nekem :S:S:S :-) Mind1,azért dobtam fel néhány képet,de tényleg érdekelne a véleményetek ám :-)

9v9rb6gau

Szia Kicsa!

A tervedhez:
 - citerahúrból nem célszerű gépet építeni, kell a merevség.
 -a vezető rudakon csak az egyikre kell 120 fokban  a 3 - 3 csapágy, a másikon csak a terhelés síkjában kell megtámasztani. Pl.:függőlegesen alulról és felülről 2 - 2 csapágy. Igy le tudsz csalni 2 csapágyat, 2 csapágytartót sem kell megcsinálni és a szán szorulásmentes beállítása is sokkal egyszerűbb lesz. Emlékezz vissza az oskola gépműhelyében az esztergákra! Csak az ágy egyik oldalán van prizma, ami a szán oldalvezetését végzi, a masik oldalon csak lapos  vezeték van, amihez a szán csúszófelülete alulról és felülről ér hozzá.
Ahogy ismerem, Kefe (Feri) tanár úr biztosan megengedi, hogy újból megnézd, és megkérdezd tőle: melyik gépész a legfontosabb  gépész?
Egyébként az sem rossz megoldás, ahogy rajzoltad, csak ahhoz marha pontosan kell tudni a vezetőrudak páhuzamosságát minden irányból beállítani.

Üdv: gépész

Kicsa

Tehát akkor elég csak az 1ik oldalon a 120 fokos..akkor azt hnap át fogom rajzolni aztán megint fel fogom tenni :-)
Amúgy ki az a Kefe tanárúr? :-)

Kicsa

Rájöttem h egyszerűen át lehet alakítani :  
www.kicsa.atw.hu/1.JPG  így gondoltad?

Kicsa

Egyébként a párhuzamosság könnyedén állítható lenne másik esetben is :  
terveim szerint igen pontos CNC géppel lenne kimarva az elő és hátlap,amiben a rudak lennének rögzíteve...és ugye elején hátulján lenne egy ilyen 4csavaros idommal rögzítve.felrakni a szánt,csavarokat kiengedni teljesen.Az asztalt végiglökni raja egyik végéig:itt beállítani hogy ne legyen oldalirányú játéka.Átlökni a másik oldalra és ott is hasonlóan eljárni:szerintem működne.De nembaj...ha így is jó,akkor inkább ilyen lesz...
ui.:bocsi a sok üziért...

000000000

eivmhrm04

Nemtudja valaki hogy a 15/5 golyósorsót muszaj áttételezni?Nem igazán szeretném

000000000

Ezt döntsd el Te magad! Egy átlagosnak mondható 200 lépéses motorral 5/200=0,025 mm-es legkisebb elmozdulást érhetsz el. Ugyanezzel féllépéses üzemmódban 0,0125 mm-t. Ha ettől finomabb kell, akkor vagy mikrolépéses vezérlést alkalmazz vagy az áttételt.

eivmhrm04

Köszi a tanácsot,de most jöttem rá hogy kétbekezdéses,vagyis akkor 10mm az emelkedés.Ez viszont már sok nem?

Motoros

Szia © UnitedParcelService!
A fotót egy angolnyelvű fórumon találtam, nehezen találnék oda vissza. Ha hasonló konstrukciót akarsz és ha vasat is akarsz marni akkor ezt igencsak meg kell erősítened, különös tekintettel a Z tengelyre. A vashoz alacsony fordulat--szerszámtól függően pár százas--kell, és nagyon rezgésmentes megoldás.
De ha rezet marsz akkor is gondolom nem tizedenként akarsz kínlódni hanem egy fogásból levinni a felesleget a kulcsból.
Én ha ilyenbe kezdenék akkor egy asztali marót cnc-sítenék akár az Einhelt vagy az Optimum BF 20 variót. Oda a satut is fel tudod rakni és az alacsony fordulat is alapból megoldott. Az öntvény is segít a rezgések elnyelésében és a fecskefarkas csúszó megoldás is ilyen célra jobb mint a golyós megvezetés.

000000000

Szia, köszönöm a választ! Az alapvető felhasználás valóban a kulcsmarás, mellékesen gravíroznék és 3d marnék is, de kezdek rájönni hogy egy géppel nem úszom meg. A belinkelt www.cnckeycut.com oldalon is kimondotten cnc mill-t, nem routert javasolnak, ezek szerint a router nem lenne elég masszív. Gondolom. Úgy látom mindenki így gondolja. :-( Pénteken volt alkalmam megfogdosni a Proxxon BFW 40-es maróját, az ugyanúgy fecskefarkas csúszószános. Tetszett, csak kissé nehezen mozognak a szánjai, ezért gondoltam inkább más vezetésre. Miért jobb ez, mint egyéb módszerek, kevésbbé hajlamos a kotyogásra?  

Motoros

Ne a kotyogás talán a legfontosabb.
Ha a vasba beleharap a maró akkor olyan ellenerők hatnak vissza a gépre ami rezegteti csavarja az egészet. A merevség a legfontosabb, ha nincs meg a gépednek a kellő tömege  akkor nincs ami elvezesse és elnyelje a rezgéseket, kitámassza a marót. Két összefekvő síkon jobban eloszlik a terhelés és átadódik a gépalapnak. A csapágyak pontszerű felfekvésénél érintkezésénél, nagy terhelésnél szerintem jobb megoldás, és főleg beváltabb. Nem véletlenűl daruskocsi emelgeti a vasipari marókat már ősidők óta. Gyors gépnek műanyaghoz jó persze a könnyű hobby cnc is.