Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

VViktor

Hú Urak Japánul beszéltek :D Én az elektronikához sügér vagyok,elképzeléseim vannak és ötleteim is.Mivel nem vágom az áram témát,ezért csak elméleti síkon tervezek.Vakegér erről a dupla potiról tudnál linket dobni?

Szalai György

Azt gyanítom, hogy azzal az autóverseny pályás tologató gombbal éppen nem tudsz két motort egyszerre, balansz szerűen szabályozni, kiegészítő elektronika nélkül.
Ahhoz egy háromvégű, változtatható értékű ellenállásra van szükség, ahol az ellenálláshuzal mindkét vége és a csúszka is hozzáférhető.
http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/ellenallas_biztositek/huzal_ellenallas_allithato_190528315.html" TARGET=_fnew>Mert neked csak egyenesen tologathatós jó, tekergethetős nem, talán ebből tudnál könnyen olyat alakítani magadnak.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/ketmotoregypoti.jpg" TARGET=_fnew>Valahogy így kéne össze vezetékezned, hogy a kívánt működést kapd.

VViktor

Köszi a linket,igen valami ilyesmi kellene.Hálám kerget érte szóval létezik ilyen?Remek.És ez a 3 végű ellenállás ha jól látom spirálos  megoldással működik?

000000000

Pl.:
http://www.etronic-parts.com/index.php/cat/c93_Alpha-poti--kett-s--sztere-.html/XTCsid/757a0cf936bc75afdb5d8a9317990dd6" TARGET=_fnew>kettős sztereó potméter

Ha beírod a gugliba hogy "sztereó potenciométer", annyit találsz mint égen a csillag. Meg vannak egyéb egzotikus kivitelek is, csak keresgélni kell.

VViktor

Vakegér ha tudnám hogy hívják kerestem volna egyből én is :P De köszönöm a fáradozásaitokat.Most már csak rendelnem kell és össze áll pillantok alatt remélhetőleg.

VViktor

Vakegér amit linkeltél az nem lineáris [#shakehead][#rinya]

keri

Igazán elmondhatnád mit akarsz pontosan, mert ha már mindenáron potival akarod megoldani akkor erősen figyelembe kell venni a motor teljesítményét és ahoz való izmos potméter szükséges.
Ráadásul nem is kell sztereó potméter, csak úgy bekötni egyet mint ahogy György rajzolta.

000000000

Ja, bocsi. :D Még gyorsan bogarásztam toló verzióban is:
http://www.hestore.hu/termek_10029822.html" TARGET=_fnew>sztereó tolópotméter
De mivel ezek nagy ellenállású kis teljesítményű potik, közvetlenül nem hinném hogy motorra kötheted. Műveleti erősítőt, vagy változtatható feszültségű tápIC-t kell vezérelned vele. Igazából az egyenáramú motoroknál nem is a feszültséget kell szabályozni, hanem az áramot. Persze ha nincsenek komoly igényeid akkor a feszültségvezérlés is megteszi. A legkorrektebb megoldás, motorvezérlő IC-k vezérlése lenne.

VViktor

Szia keri.Kezdetben kettő sima kis 4,5 Voltos dc motor lenne vezérelve.És utána....  Na de ez a távoli jövő ,most csak simán 9V osztanék szét a két motoron.Semmi extra csak a kölyöknek lenne egy kis meglepi.

000000000

Mi az hogy nem? A lap tetején logaritmikusok, a lap alján lineárisok vannak. De nem is keresgéltem nagyon, csak linkeltem az első oldalt ahol nagyjából megfelelőnek látszóak voltak. Példaként. Van egy csomó elektronikai bolt, webáruház ahol az igényeidnek pontosan megfelelőt biztosan megtalálod.

keri

szerintem ő a tekerős és a csúszkás közötti külünbségre gondolt :)

VViktor

Vakegér jól értem ez közép álláson egyforma a két végén kijövő ellenállás érték?

VViktor

Emberek nem akarok senkit ugráltatni félre ne értsetek csak sajna nem tudom minek mii a neve.És csak csúszkás jöhet szóba ,mivel egy kar mozgatásával lenne a motorok teljesítménye szabályozva ami egy tengely végétől pár centire lenne feltéve.

keri

Najó de nem nekünk lesz a meglepi, szóval elmondhatod :)))

000000000

Ja. Ne csináljak egyet? Fog két kanthal huzalt, egymás mellé teszi és húzogat rajta két érintkezőt. A teljesítmény sem lenne gond. :D
 Amúgy magamnak azt csinálnám, hogy egy négyszöggenerátor (555) kitöltési tényezőjét változtatnám 10-90% között. Az egyik motort direktben hajtaná, a másikat pedig inverteren keresztül. 50%-nál egyformán forognának.