Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Amíg nem pukkant addig nagy baj nincs. :)

VViktor

Pukkanni nem pukkant,de nem is ment.

000000000

tudom ajánlani kisérletezésre neked a sorba kötöt izos modszer az izó tejesitményét a cél eletronika áram igényére meg lehet választani!
az az amit csinálsz eletronikát sorba kötsz egy meg felelö izot és ha zárlat van akr az izzó világit nem a félvezetö fog izadni vagy pukani!
ha meg biztosan müködik az eletronikád izo nélkül is mehet élesbe........

000000000

Elfelejtetem mondani, hogy kétféle lábkiosztással kerülnek forgalomba. Vagy középen van a beállítóláb, vagy szélen. Bár az utóbbi gyakoribb.

VViktor

Szép reggelt kívánok nektek jó emberek.Köszönöm a sok és rengeteg infót igyekszem tanulni belőle.Vakegér igazán szólhattál volna tegnap is erről a láb kiosztásról [#beka3],mert már azt ecsetelgettem itt az asszonynak hogy nem lehetek ennyire béna:DMambablack megmondom az őszintét ,teljesen mindegy,hogy mit kötök össze ,ha eleve hülyeség:D De azért kipróbálom a leírtakat.Amúgy ez a kapcsolásos progi kiírja ha hülyeséget rakok össze rajta?

000000000

Bocsesz.[#vigyor] Amúgy ne sirámolj, amikor én rájöttem még internet sem volt. Most meg akármikor letöltöd a gyártó honlapjáról az adatlapot néhány példaalkalmazással együtt.[#beka2] Amúgy a főnökasszony lelkesen helyeselt, vagy titokzatosan hallgatott? [#papakacsint]

VViktor

Jót röhögött,főleg miután kinyögtem hogy nem jó lábakra kötöttem:D.

VViktor

Na végre sikerült össze állítanom a linkelt kapcsolás alapján,de a poti egyik végénél pörög teljesen a másiknál meg az utolsó 3-4 mm nél lesz csak lassabb ,a közbeeső 3 centin fullon pöpr.Valamit megint rosszul kötöttem?

keri

Vbodi topikjában téma volt az acéllemezek vágása meg megmunkálása és az anyagminőség.
Én meg mindig bajban vagyok, mert az anyagismeret c. tantárgyból úgy lettem 5-ös, hogy a tanárom bringáját én javítottam mindig [#rolleyes]
Így most nem tudom mi a fene különbség van az acélok között, melyik mire jó.

Pl. az egyik vaskereskedésben ilyenek vannak:
S235(Rst37-2), S355(St52-3), P265GH(KL2D), C45, C60, 51CRV4, DD13, P275NH, S460
Tehát még a jelölés sem egységes csak hogy ne legyen egyszerű megfeleltetés hogy a nagyobb szám jobb. Jó rendben az 51CRV4 azt értem hogy valami króm vanádium ötvözet, meg talán a C is a széntartalmat jelöli, de egyrészt nem tudom mi mire jó, másrészt a többinél a kén és foszfor tudtommal negatívan hat a vas minőségére, tehát szándékosan biztos nem ötvözik ilyenekkel a szerkezeti anyagokat.

Legutóbb vettem pl. 6mm-es melegen hengerelt táblát a rakodó kanál felujításához, de a cég oldalán sincs semmi infó az anyag minőségről. Akkor ez milyen melegen hengerelt lemez lesz?

Nálam az anyagvizsgálat abban kimerült, hogy fogtam a pontozót, rákoppintottam az eredeti kanálra meg a lemezre, ugyan akkora pötty keletkezet, nekem ez azonos anyagminőséget jelent már.

keri

A LM317-essel építettél?
Ha szabályoz, akkor nem kötöttél el semmit szerintem, simán csak túl nagy a potméter értéke, ezért nem ejti a feszültséget eléggé.
Esetleg logaritmikus potid van.

Ha a linkelt kapcsolást építetted, akkor próbáld meg úgy bekötni, hogy kiveszed azt a 240ohmos ellenállást, a poti csúszkáját a REF (vagy föld) lábra kötöd, a poti maradék két lába közül az egyiket a földre, másikat a kimenetre kötöd.
Így nem befojásolja a poti értéke a feszültség osztást mértékét...annyira.

000000000

Ez normális. Mivel ez nem egy motorszabályozó, hanem csak a feszültséget vezérled. A viselkedés a motor karakterisztikájától függ. Kis feszültségnél el sem indul, ha pedig már éppen elindul akkor gyorsan pörög, de még nincs nyomatéka. Lehet finomítani, hogy a poti ellenállástartományát párhuzamos és soros fix ellenállásokkal belövöd a használható tartományba. Azonkívül megpróbálhatod az áramgenerátoros hajtást. Igazából csak annyi a különbség, hogy a poti testelt pontját a motoron keresztül kötöd a földre. Elvileg. Ezer éve nem csináltam ilyesmit. Szóval keress rá.

VViktor

Keri kérlek erről legalább egy móricka rajzot kérnék,mert így ez egyben sok :D

VViktor

Tehát ha jól értelek titeket akkor a pici dc motorokat nem lehet így szabályozni? Akkor ahhoz már pwm kell vagy mi fene?

VViktor

Egy régi füles pótmétere eddig a legjobb az 54ohm és 0 ohm között mozog :D

keri

http://peefdg.bay.livefilestore.com/y1pC6JiR6ft0lHW7BtfMmoG4bJdAcMHHjNkGVMFgKRR8x2JvPOTgQbxweAX4hlx4HYJmroA6yghxdGz9bfGSMcJIcG51YTBC0h3/szabalyzo.JPG?psid=1" TARGET=_fnew>Tessék itt van

Kicsit bonyolultan magyarázva:
A nagyon pici DC motorokat pontos fordulatszámon tartani nagyon nehéz üresjáratban bármivel is, mivel a motoron a nyomaték az árammal arányos, nem a feszültséggel. Szerencsére a kicsi motoroknak nagy a belső ellenállása, ezért a feszültség és az áram szoros összefüggésben van, így a nyomaték is. Tehát a feszültség szabályzó pont jó ide.

Azonban hiába szabályozod a nyomatékot, mert a pici motort lefogja a csapágyazás (és a kommutátor) tapadó surlódása. Ahoz hogy megmozduljon olyan nyomaték kell, amitől megmozdulás után nagyon pörög, viszont ha lelassítod akkor megint megtapad.

Jó ez a kapcsolás, de pontos fordulatszámot csak jóval bonyolultabb visszacsatolással lehetne elérni mozgatott tömeg nélkül.

Legjobb példa, hogy a játék villanymozdonyoknál is jól lehet szabályozni a feszültséggel a mozdony sebsségét, csakhogy ott terhelve van a kocsikkal a motor és ezért nem tud felpörögni ahogy megmozdul a forgórész.

Tehát ha ráteszel a motorra bármit, pl. egy lendkereket, akkor jóval pontosabban lehet szabályozni majd a forgást.