Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

VViktor

De ha párhuzamoson kötöm akkor meg semmi reakció akár merre állítom a potit.

000000000

Azért ne dőlj a kardodba, a kezdők átesnek ezen. :D A másik fele még jó lehet. Nem lehet sorba kötni, mert ha nagy az ellenállás akkor nem folyik elég áram, ha pedig kicsi az ellenállás akkor elégeti a szénréteget az átfolyó áram. Direkt vezérléshez komoly ellenálláshuzal kell, de az sem használatos mert sok a veszteség. Elektronika vezérlésére kell használni. Azért javasoltam az 555 IC-t. Persze azt sem direktben, hanem teljesítménytranzisztoron keresztül.
 Egyszerű megoldás még a 317-es táp IC szabályzása vele. Kis motorokhoz direktbe is jó, mert túláram és túlfeszültségvédelme van. Csak kell egy visszafutódióda ami a motor induktivitásának "visszapofázását" elnyeli. Azt ugyanis nem bírja.

000000000

Most jut eszembe, hogy olcsón lehet kapni kis motorokhoz szabályzót: a számítógép ventilátorokhoz lehet venni pár 100 forintért külső fordulatszám-szabályozót. Egy dobozka potival, két vezeték a tápnak kettő a motornak.

VViktor

Vazz.Érdekes mert a szimuláció nem kiabált érte :Dhttp://www.cncproba.awt.hu/motor.dsn" TARGET=_fnew>ezt nézd meg

VViktor

VViktor

Rajta vok a témán. Most csinyálom amit először linkeltél.És köszi.

000000000

000000000

Nem tudom megsasolni, mert nics telepítve a megfelelő program. Meg használd a válaszgombot, hogy tudjuk ki a célszemély. :D

000000000

VViktor

000000000

sajnos sima tranyo nem nagyon jo ilyesmire a nagy belsö elenálás miat csak melegedni és bordázni kell ezért is rajzoltam fetet ami hutés sem kell to220 tokon még 12v 55W halogén szabályzásnál is csak langyos a kopasz fet!
nemtudom hogy álsz othon alkatrészel a fet miat kédezem....

VViktor

irlz34n ez van idehaza,de a te kapcsolásod nagyon bonyolult nekem :D Még a hobby elektronikás is megakaszt mert nincsen 1f kondim.

000000000

A kondikat nem kell komolyan venni, csak zavarszűrés. Jó akármi ami nagyságrendben a közelében van.