Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

A régi szabályzós kivitelben egy sima huzal ellenálásos tolópotméter volt.
De megint mit buherálsz? [#hehe]

VViktor

Szia Pál.Azaz valami olyasmi volt tudsz ilyennek lelőhelyét? Amúgy ha elmesélem sírni fogsz a röhögéstől :D. De megteszem,és elmondom majd sykpen.Ja és olyan létezik hogy két"fázisú" mikrokapcsoló?

VViktor

Köszi György.Amiket linkeltél sajna majdnem jók.Az első kettő azért nem jó mert a gyerek ha meglátja akkor nem vehetem ki belőle az a nyomogatós szabályzót,a többi meg körbe forog sajna nekem meg egyenes vonalú mozgásban kéne a szabályzás.Tudom nagyon varálok de sajna ezt kívánja a projektem :D

s5f8tmfv3

http://www.hqelektronik.hu/pr?srch=POT.T&sm=2&ls=20&ag=77010#list" TARGET=_fnew>Itt találsz ilyesmiket. Milyen értékű kell? talán van itthon bár legtöbb nem lineáris ha jól rémlik.

VViktor

Szia Amatőr.Na ez lesz az de nem tudom ezek jók-e nekem :D Mert nekem olyan kéne ami középen 0 értékű vagy valami hasonló,és a széleihez érve növekedne az értéke.Ha érted amit mondani akarok :D

000000000

Inkább relézd meg a mikrokapcsolót és tovább is fogja bírni.

VViktor

Pál az nem oldható az én elektronika tudásommal,hisz tudod :D.Szóval lenne két motor és azt szeretném ezzel a potméterrel változtatni melyikhez mennyi áram jusson.

VViktor

Valami olyasmi kéne mint a régi magnókban a hangszóró váltó vagy mi fene :D

Szalai György

Ha csak egyszer szépen leírnád, hogy mit is szeretnél megvalósítani, akkor kitalálhatnánk rá egy általad utánépíthető változatot.
Így, a részletek ismerete nélkül, hiába túráztatom magam, biztos nem az lesz, ami neked minden szempontból megfelelő.
Már így a többedik forduló után, annyit lehet tudnom, hogy két kis motort kéne vezérelni egy toló potméterrel, amikor az egyik áll akkor a másik forog vagy mi. De csak toló potméter jó a célra, forgó nem.
De most ezzel a hangszóró váltóval, vagy mifenével, megint megkavartad a tisztánlátásomat.

s5f8tmfv3

György le is írta amit kérdezni akartam, úgyhogy elő a farbával: mi lesz ez? Valószínű egy sima potival nem úszod meg, kell majd valami elektronika, direktben nem szerencsés a motorra kötni.

Szalai György

A „hangszóró váltó” esetleg az egyensúly (balansz) szabályzó?
(Jobbra tekerve az egyik hangszóró szól erősebben, ballra tekerve a másik, középállásban mindkettő egyenlő hangerővel.)

VViktor

Igen György arra gondoltam balansz szabályzó.
Szóval két pici moci egyidejűleg forog egy irányba és a potméterrel szabályoznám a két motor közötti áram szabályzást.Azaz ezzel fordulna a szerkezet,hogy az egyik többet pörög mint a másik.Nem tudom elég érthetően magyarázom-e el?De előre is köszönöm a segítséget.

s5f8tmfv3

Akkor Neked két fordulatszám szabályozó áramkör kellene amit egy sztereó poival tudnál állítani?

000000000

Vannak dupla potik is. Egy tolóka két potit vezérel. Amennyivel nő az egyik ellenállása, annyival nő a másiké. Bár szerintem felesleges. Nem szokás potin keresztül motort hajtani. Akkor már jobb egy hidat vezérelni egy simával.