Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

t334wehtf

Üdvözletem a fórumozóknak!

Segítségeteket szeretném kérni, ugyan is 3, maximum 4 héten belül kész kell lennem marógépemmel (Hogy miért "kell" az legyen meglepetés május közepéig! :) ), de a marós-esztergályos ismerősöm túlterheltsége miatt vissza kellett mondja a megrendelésem.

Tehát keresek Budapest kb. 50 km-es körzetében, vagy rosszvas környékén olyan embert (akár külön maróst és esztergályost), aki tudna nekem készíteni néhány aránylag egyszerű alkatrészt. A legbonyolultabb a mechanikai ötletek rovatban látható görgős anya görgője lenne, a többi alkatrész 10mm-es alumínium lemezből lenne marva, fúrva. Az anyagot természetesen én vinném. Az esztergált darabok d25*20-asok lennének (d25*300-as C35 rúdból), a mart alkatrészek legnagyobbika 1000*1000-es lenne, de ennek csak nagyolva lenne a széle, akár több felfogásban is készülhet. A többi mart alkatrész ennél jóval kissebb.

Segítségeteket előre is köszönöm!

Kozma Tamás

bmejdz9nu

Lenne egy motorkérdésem... még mindíg frekiváltó...
Voltam egy "motor boltban"... Van egy széria motorjuk 100-wos lépeésekben 300W-tól a csillagos égig... A cég motortekercseléssel is foglalkozik... Frekiváltó meg mind az "égen a csillag" az Ebay-on(.de)... 1 Eurótól.. :)

A kérdés:
Egy "sima" 3 fázisú motor mekkora emelt frekvenciát bír el alapban? Vagy mindenképp áttekercselés kell? Az nem zavarna ha magasabb fordulaton elvesztené az erejét... vagy más műszaki akadálya van?

Kristály Árpád

X...
Szerintem!
 Megfelelő plusz! hűtéssel (főleg kis fordúlaton) 120-Hz... ezen nekem megy!

bmejdz9nu

kibírja e az 50 Hz-es motor pl. a 250 Hz-et? És akkor mit csinál? Akkor fordulna a 3000-es motor 12.000-et? :::) ???

000000000

Hát ezt hogyan számoltad ki? Merthogy ötszörös freki elvileg ötszörös fordulat. Persze csak akkor, ha közben szét nem száll az egész. Szóval csak óvatosan azzal a fordulatszabályzó gombbal![#ejnye1]

bmejdz9nu

Elszál...? Szétesik? Mechanikailag nem bírja?
Akkor 1600Hz-est nem is kellene venni... :)talán...

Szalai György

Szerbusztok, boldog nyúlnapot mindenkinek!
Megpróbáltam végig gondolni.

Mit csinál egy 50Hz-es 3f rövidrezárt forgórészű kismotor (pár 100W) emelt frekvencián?
A frekvenciával a fordulatszám emelkedik, az áram, így a teljesítmény is rohamosan csökken.
A slip megnő, a vas és rézveszteség is, de a magasabb fordulatszám miatti jobb hűtés és a teljesítmény csökkenése, a melegedést szinten tartja.

A csapágyak a határ fordulatszámot még így sem érik el és nem melegszenek túl.
A forgórész balansz hibája erősebben jelentkezik. Ha nincs utánszabályozva, a rezonancia szétveri a csapágyakat.

A forgórészre épített ventilátor lapát légellenállása a magas fordulatszámon jóval nagyobb, ha nem fém, hanem ócska műanyag, akkor szétrepülhet. ( Strapabíró műanyagból szerintem nem csinálnak olcsó ventilátor lapátot.)

A forgórészbe öntött alumínium minőségét nem ismerem. Ha nagy tisztaságú, amire a jobb vezetőképesség miatt lenne szükség, akkor hidegfolyásra hajlamos, és szerintem nem nagyon bírja a nagy fordulatszám miatti magas centrifugális erőt. Ha puha, kenődik, akkor biztosan tiszta alumínium, ha nem kenődik, akkor ötvözet.

Áttekercselés helyett jó lehet, ha 110V-os országból származik.

1200Hz-el semmiképp sem hajtanék 50Hz-re tervezett motort, áttekercselt állórésszel sem, mert nem az fog szétrepülni, hanem a forgórész. Ha arról csak egy kicsi darab is leválik, a balanszhiba miatt rögtön szétrepül az egész.
A 250Hz körüli értéket én kipróbálnám, ha lenne rá lehetőségem, de négyszeres fordulatszám emelkedéstől többre nem számítanék. Olyan motort választanék, amit nehéz körülményekre terveztek, vagy régi típus, mert azok nagyon túlméretezettek. Mindenképp balanszoltatnám, a ventillátorát lemezre cserélném, és biztonságos körülmények között próbajáratnám, mielőtt üzembe veszem. Nagyon óvatosan használnám, hátha valamit nem vettem figyelembe.

Kristály Árpád

Én nem hagyatkoztam a saját hűtésre illetve ventilátorra hanem egy profi műszerventilátor kényszerhűtéssel.

Nekem tapasztalatom, csak 120-Hz ig van... meg se merem probálni a 1600Hz-s frekiváltót normál motorral....
Ha bárki probálkozik, csak profi motorokkal tegye, nem javaslom a hazai nagy gyártókat....

Emlékszem ifjú koromban sláger motor felelős voltam (keveréke a három fázis és egyenáramú motornak) egy textíl üzemben. (fa szigetelésű) Siemens motor 10-2000 fordolat, mindez mechanikus szénkefe eltólással... (két szénkefesor egymással szemben és ellenkező irányban mozognak, fogaskoszórúval) ezek akkor már legalább 40-éve mentek, éjel-nappal  
(24órán át)!!!!
Jött a hazai gyártó csapata, na nem húzom... az új  koppintás mind leéget 1-Órán belül....
Ha megnéztek egy ???...nyugati motort és kézzel megforgassátok óriási a külömbség, sőt ha bekapcsolod arról már nem is beszélek...
Kiegyenlítés, zaj  stb....
Hallihó!

bmejdz9nu

Egyenlőre egy 380 Hz-es (csak 200w-os)frekiváltóra pályázok az Ebay-on... A motor valami osztrák gyártmány lesz... meglátjuk...
Amit Gyuri írt az mind megfogadom...

000000000

Gyerekek, egyelore!!! Nem egyeNlore. Legyszi!!!

bmejdz9nu

Csak azt nem értem, hogy a frekiváltók kb. 300-650 Hz-et tudnak átlagban... talán tervezési hiba? (0-tól..)

Milyen motorokhoz?  
Hol vannak ilyen motorok?
Tudtok valami linket?

bmejdz9nu

Na ezt megkaptam... Valami repüléstechnikai motort... Tehát a frekiváltókat a repülőkben használják!?
Kis hazánkban nem adnak több száz Hz-es motorokat?

Szalai György

Szalai György

http://www.dsmith-inc.com/euroclean/parts/964.pdf" TARGET=_fnew>A megvadult porszivó se éri be kevesebbel mint 400Hz