Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Rendben.
A hírek szeritn jól érezhető (hallható) a jó beállítás.
Szerencsére még Szalai Gyurinak köszönhetően van alapanyag a próbához is.

jv7pu3a5p

3D nem martam ugyan plexibe, de feliratokat szoktam. Az sem jó ha gyorsan mész, az sem ha lassan, anyaga is válogatja.  
NEkem az öntött plexi jött be, azt lehet normálisan munkálni. Pont ma dolgoztam vele. Holnap rakok fel képet róla. Egész jól sikerült.

Szalai György

„mart már plexibe dombort”  ≠  „Szalai Gyurinak köszönhetően van alapanyag”
Nem biztos, hogy az, aminek gondolod. Ha annak gondolod, aminek gondolom, hogy gondolod, akkor nem jónak gondolod.
Szerintem, amit küldtem, az nem Plexi, (Akril, olvadáspont 130C fok) hanem Polikarbonát. (olvadáspont 300C fok.)
Az olvadásponton kívül is van még egy különbség köztük. A polikarbonát hidegen hajlítható, mert így is nyúlásra képes, ezzel szemben a plexi eltörik.
Szerintem ezek miatt a polikarbonátot a plexitől magasabb vágósebességgel és nagyobb fogankénti előtolással kell marni.
Jó lenne, ha véleményt mondana erről egy szakavatott fórumtárs is.

43pbwjg8s

Igen Gyuri Igazad van.
Mellette van a hagyamányos akril lapokból is egy pár kis darab.
Azt hiszem a próbák megmondják holnap.
addig nem hiszem, hogy lesz válasz.
Csak a szerszámok ne sínyeljék (hú ezt hog ykellett volan írni??) meg.

jv7pu3a5p

Itt van a tegnapi munkám:
1.6mm 2élű halfark maróval készült a betű tükörképe hátulról. 500mm/min előtolás, 17000 rpm kb, 2mm mélyen egy fogásból.
Sötétített plexi, hogy a LEDek visszajelzése látszódjon és még a feliratot is megvilágítják. (design)
http://www.gsmvezerles.hu/CNC/driver4.jpg" border=0>

jv7pu3a5p

Ahol veszem a plexit ott felvilágosítottak, hogy ez nem poly amit adnak hanem plexi csak öntött. Én is meg voltam győződve róla, hogy poly, mert gyakorlatilag hidegen U alakban meg lehet hajlítani. Azt mondták próbáltak már más plexit is, nem lehet megmunkálni őket.

KisKZ:
Egyszerű a történet. Elkezded forgácsolni egy maróval (kb olyan paraméterekkel amit írtam) és ha fáj amit dobál a maró akkor baj van. :))
Szóval viccet félretéve, ha csomókban dobálja a forgácsot akkor az az anyag nem lesz jó mert olvad.
Egyébként nagybratyóm hozott makralon lapot. Na az igen, élvezet vele dolgozni. A forgács gyakorlatilag forró amit köp a maró, de egyáltalán nem olvad, gyönyörű forgácsa van.

Szalai György

Makrolon = polikarbonát.

jv7pu3a5p

Ez igaz.  
Múltkor voltam az Alufém áruházban a Jászberényi úton. Hoztam tőlük hulladék polikarbonátot 3mm fehér. Jónak is tűnt, úgy hajlítgattam ahogy akartam.  
Aláraktam a gépnek, és olyan szépen ráolvadt a szerszámra, hogy csak na.
Szóval a fene se érti ezt. Puding próbája az evés. :)

bvadkrcds

Sziasztok!  

Tud valaki segíteni (Nuvoton) ARM Cortex M0 proci programozásában? Hol tudnék hozzá könyvet szerezni? Eddig PIC-el foglalkoztam assemblyben programoztam... Az ARM nyelvén nem beszélek. Van egy pár mintaprogramom hozzá, de az kevés. A bit billegetés érdekelne a lábakon. A szintaktikáját nem ismerem. Pl. egy gomb lenyomása bekapcsol egy LED-et...  

A nyomógomb így néz ki:  

while((GPIOB->PIN & (1 << 15)))     addig vár amíg le nem nyomják?

Ez az takarja jelenteni, hogy a B-port 15-ös lába? Vagy azt, hogy 1-től 15-ig?
Vagy azt, hogy ha 1 lesz (magas szint a lábon) akkor ok...
Én olyasmit szeretnék, hogy:  

addig vár amíg le nem nyomják  
aztán
addig vár amíg el nem engedik
Bolondbiztos megoldás.  

Majd ezek után egy másik portot magas szintre állít...

Röviden ennyi lenne. Ezek után már, meg tudom oldani a dolgokat.

jv7pu3a5p

Szia!

"while((GPIOB->PIN & (1 << 15)))"

Ez nem az ARM nyelve hanem C.
Inkább C-t kellene tanulnod. A proci sajátosságait meg az adatlapjából lehet kilesni.

Amit linkeltél ez azt jelenti, hogy várakozik amíg a GPIOB 15 bitje 1 nem lesz.  
másképp:

while ((GPIOB->PIN & 0b1000000000000000) == 0)
      {
      //itt pörög a ciklus míg a feltétel igaz
      };

bvadkrcds

Szuper!

Köszi!
Ez is ARM Cortex M0. Sneci vezérlői közé töltöttem fel a képet róla...

000000000

Helló! Segítséget szeretnék kérni. Karbon szalagot szeretnék tekercselni evezőnyélnek. Gondoltam hogy jó legyen kellene egy vezérelt tekercselőgép. Nyél hossza 1m-s a szalag 2.5cm-s. A szalagot át kell húzni egy epoxigyentán a tartálynak is kell mozogni. Milyen motort használjak léptetőt v. szervó és golyós orsót v. fogaslécet? Röviden ennyi  

Miki2

Szervusztok !
Letöltöttem az EAGLE-t, és próbálkozom vele.
Elkészítettem egy egyszerű PWM kapcsolási rajzát, és abból a panel tervet.
A nagyobb gondom a gerber kimenet készítésekor kezdődött.
A szoftver hiányol egy "wheel" fájlt.
Sajnos sejtésem sincs, mi lehet ez, és hogyan lehet létre hozni.
Kérlek beneteket, segítsetek.
Köszönöm.

Rabb Ferenc

Szia! Hány darabot akarsz készíteni. Mert ha csak egyet, akkor tekerd  és vezesd a szalagot kézzel.

De ha sorozatban, akkor legegyszerűbb egy megfelelő áttétellel hajtott kerékpárlánc. Egy oldalra kiálló csappal oda-vissza vezetheted az egyszerű vezetősíneken mozgó szalagot és gyantás tartályt.  

Nem biztos, hogy rögtön komoly számítógépes automata robot kell egy egyszerű mechanikus mozdulatsor működtetéséhez. Tudod, zongorával is lehet tüzelni - csak egy kicsit drága.

De remélem más is elmondja a véleményét - más szempontok alapján...

s7manbs8

Ehhez a nuvoton chiphez milyen fejlesztőkörnyezet elérhető ? Van hozzá ingyenes valami ?