Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

robokacsa

segítőkész fórumtársam szavait idézve teszek még fel egy csomó triviális kérdést, mint pl. mi a különbség a keményfém, és a gyorsacél marószerszámok között??
"rövidzár input input még input"

000000000

A keményfém (vidia) porkohászati úton készül. Karbidszemcsék kobaltba ágyazva és zsugorítva.
 A gyorsacél, forgácsolószerszámokhoz kifejlesztett acélötvözet.
 A keményfém drágább, de tartósabb. Viszont nem bírja a hajlítást.

robokacsa

köszönöm az érthető, és nem agyonbonyolított választ.

jv7pu3a5p

Sziasztok!

Van 2db THK SR15V kocsim, ami igencsak lötyög a sínen. Lehet ezekkel valamit kezdeni, hogy újra passzentosan gördüljenek? Golyócsere vagy valami?

hyn6ys8wt

Köszönöm a válaszokat mindenkinek. Megpróbálom a darabolóval elvágni. Sajnos ekkora átmérőben nincs 3mm-nél vékonyabb tárcsa. Különben ez tényleg egy kis hobbygép: Einhell BT-MC355

http://kepfeltoltes.hu/100926/EINHELL_20BT-MC_20355_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Szalai György

Akkor talán jobban járnál, ha egy 125mm átmérőjű 1mm vastag tárcsát tennél rá. (Ha átéri.)
Igaz, hogy sokkal kisebb lesz a kerületi sebesség, tehát sokkal jobban fog kopni a tárcsa, viszont hőtermelés szempontjából nagyon nem mindegy, hogy 1 vagy 3mm széles anyagmennyiséget kell ledarálni.

43pbwjg8s

Én anno ipari CNC (programozott és kész na)darabolón folyamatos bő hűtéssel vágattam.. Az sem volt két perc.

jv7pu3a5p

Na ne már, senki sem tudja!!!!!!!!!!!!!!!

bvadkrcds

Szia, LZ!

Én sem tudom, hogy lehet megcsinálni, de valaki csinált valami golyócserét.  

x4rhew5r3

Ez ugyan nem fog közvetlenül segíteni a bajodon, de orsót pl. úgy érdemes, hogy valami futterban lassan forgatjuk, akár egy lassú fordulatú akkus csavarozóval. Így a vágás helyén nem hevül fel annyira, mert mire túlmelegedne, kiforgatjuk a korong alól, és mire körbe ér, lehűl.

bvadkrcds

Valahol a fórumban olvastam régebben. Méregették a golyókat stb… hogy, mi lett az eredménye azt nem tudom. Biztos megoldható… általában szét lehet őket szedni. Nemrégiben voltam az SKF-nél, ők is árulnak golyókat.  Keresem…

43pbwjg8s

Elsőre:
A golyók vannak megkopva vagy a sín vagy a golyók hornya a kocsiban?
Ha az utóbbi kettő akkor a golyócsere nem fog sokat segíteni. Nem hiszem hogy egyformán mindenhol be lenne kopva a golyójárat. Igy belül szorulnának, ha nagyobb golyóval próbálkoznál.

Másik (jó) sínen is nézd meg a kotyogást!
Ha ott is kotyog, akkor a kocsi és/vagy a golyók....

Akkor nézd meg a goyókat. Mérd meg őket!  
Egyébként ha a golyók kopnak azok általában nem szabályosan gömbre kopnak. Ezt szemrevételezéssel is látod.

Ha a golyópálya van kikopva a kocsiban akkor veszett fejsze...

Ha golyót akarsz cserléni tök egyszerű:
Én mindenféle probléma nélkül cseréltem már golyót kocsiban.
Nem nehéz kiszedni belőle a golyókat.
Nagyon mezei módon:
Soronként....
Egy párat kiszedsz, egy ujat érdemes mondjuk alkoholos filccel vagy valamivel jelölni. Utána sorban teszed az ujakat és tolod befelé őket a másik oldalon jönnek elő a régiek, ezeket pedig kiszedegeted (könnyen kipattannak a pályából akár egy kis fémtüske vagy csavarhúzó segítségével is) és teszed be helyettük az ujakat és tolod tovább őket.

A kipattintott golyókra vigyázz mert messzire tudnak repülni!

Ha látod kibukkanni a jelöltet és odaáig feltöltöd a pályát már kész is vagy.
Ennyi.

Persze ez csak akkor ér valamit, ha a golyók vannak kopva.
Érdekes,mert nem gyakori, vagy agyon vannak használva ezek a kocsik.

43pbwjg8s

Bármelyik csapágyboltban lehet rendelni golyókat.
Inkább a jó méret megtalálása a problémás.
Nekem a multkor egy századdal nagyobbat tudtak hozni.... Mivel szabvány méret volt, feltételeztem, hogy a kopottakból rosszul következtettema szükséges méretre...
Hát nem.
Az egy század elég volt hogy szoruljon (ott mondjuk az orsó).

bvadkrcds

Akkor nem keresgélek… megvan a válasz.

jv7pu3a5p

Köszi Péter. Kimerítő válasz. :))
Fogalmam sincs mi lehet megkopva a kocsiban, majd kiderül.  
Igazság szerint én ajándékba kaptam 2 rossz kocsit 4 jó mellé és tovább adom egy jó ismerősömnek szintén ajándékba. Egy gépet szeretne készíteni, amivel 0.8 furatokat tudna készíteni 2mm tengelybe. (órajavítás)
Ez a 2 kocsi csinálná a megvezetést a fúró és tengely között, szóval ezért lenne jó felújítani őket.
Köszi.