Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

bvadkrcds

000000000

Ehhez a feladathoz egy féligvezérelt hídkapcsolás kellene. Ez három diódáből és egy tirisztorból áll. Ha a tirisztor nincs vezérelve, akkor félhullámú egyenirányításnak felel meg, mintha csak egy dióda lenne sorbakörve. Ha a tirisztor vezérelve van, akkor onnan a teljeshídkapcsolás kimenőfeszültségéig kivezérelhető. Fordulatszám érzékelővel, összehasonlító áramkörrel, hibajel erősítővel, az alapjel szerinti fordulatszám tartása elég egyszerűen megoldható. A fordulatszám érzékelése megoldható egy induktív szenzorral is, amit pl. egy fogaskerékhez helyezel el, és a távolságot addig állítod, amíg forgáskor impulzussorozastot kapsz, utána rögzíted. A  jelformálás után a fordulattal arányos DC jelet kaphatsz. Ez lesz a kimenő jellel(fordulatszám) arányos jel. Az alapjellel(potméter) összehasonlítva képződik a hibajel.  Ez kerül a szabályzóelektronikára, és  emáris tartható a fordulatszám. Persze óvatosan kell vele bánni, és figyelni kell arra, nahogy belengés jöjjön létre. Ezt a szokásos, jól megválasztott időállandójú "PI", "PD", vagy "PID" kompenzálás beépítésével lehet elkerülni. (Kimaradt a tirisztor gyujtásszögvezérlő!)

Én ezt látom stabil megoldásnak. Az áramköri megvalósításhoz biztos találsz rengeteg megvalósított kapcsolást, vagy alkalmazási példát!

000000000

DNC a kulcsszó. Soros porton lehet átküldeni az adatokat, vagy közvetlenül a vezérlésnek, vagy előre feltölteni a munkatárba. A CAM szoftverek és a legtöbb CNC editor (pl. CIMCO Edit) tudja ezt. Sajna fizetősek, de kis netezéssel lehet "javított" verziót találni.

000000000

000000000

Közben rákerestem a gépedre és ezt találtam:
http://www.inventcom.net/cnc/en/html/drilling-milling-centers/manufacturing-execution-system-dnc-brother-tc-221.htm" TARGET=_fnew>http://www.inventcom.net

Nem tudom segít-e. Egyébként a DNC-nél előbb egyformára kell állítani a küldő és a fogadó gép RS-232 beállításait, majd a fogadót vételre állítani. Ezután lehet küldeni az adatokat a másikkal.

Szalai György

Bocsánat, én már nem értem, hogy mit szeretnél.
Tirisztort írsz, ami ideális volna a célodra (160V) mert félhullámú eszköz, de triakot rajzolsz, ami teljes hullámú.
Motort szeretnél szabályozni, de világítási kapcsolásokat hozol példának.
A tirisztor meg a PWM nem könnyen említhető egy napon.
Egyetlen motor szabályzására két beavatkozó fokozatot kötnél egymás után, tirisztoros áramkört 160V-ig és utána még egy másik PWM valamit.
Minek a két fokozat, ha egy is megoldja? Honnan állítanád a PWM alapjelet? Egy potméterről kézzel? Vagy számítógépről?

bvadkrcds

Szia!
Nem akartalak megkeverni. Az ideális megoldást kerestem. Voltak ötletek, ezekre reagáltam. Nem akartam senkit megtéveszteni.  Hogy miért akarok két szabályzó fokozatot.  
-    Az első fokozat pl.: tirisztorral a feszültség beállítása 160V
-   A második fokozat.: PWM, mert ezzel szélesebb tartományban lehet a fordulatot beállítani
Hogy mivel hajtanám a PWM fokozatot?
IRFP460-nal… és persze digitális jelgenerálással hajtanám meg.
Hogy miért?
Mert szélesebb és finomabb beállítási lehetőséget tesz lehetővé.  
Hát röviden ennyi. Égnek áll tőle a hajad?  Véleményezd nyugodtan… Kíváncsi vagyok rá. Hátha jobb sül ki belőle.
Köszi!

Arany János

Sziasztok!
Végre fél nap pihenő!
Zoli! Ma sikerült összefutnom egy 24V/10A-es trafóval! Egyenirányításhoz még kaptam diódát, (10A-hez) és szelént 15A-hez. Ezek "elvi" számok! Még nem mértem semmit sem. Előbb takarítani kell őket. Melyiket javaslod (javasoljátok) kipróbálni? Továbbá az 5V-ot a vezérlőhöz hogyan tudnám előállítani?

000000000

bvadkrcds

bvadkrcds

Köszönöm szépen mindenki segítségét!

Jövő héten megcsinálom az információk alapján a dolgokat. Kipróbálom, és felteszem ide az eredményeket. Hátha tudjátok hasznosítani ti is.
Mindenkinek köszi! [#worship][#worship][#worship][#worship][#worship]

000000000

Nem látom a fordulatszám érzékelés csatlakozását, mert anélkül nyitott a kör és a legkisebb terhelésváltozásra is elmegy a fordulatszám. Ilyen helyre általában zárthurkú szabályzást szoktak alkalmazni.

bvadkrcds

Hétfőn megkérdezem....

000000000

Aztat írja:
• Fázishasítás elvén mûködõ fordulatszám vezérlés potencióméterrel vagy külsõ 0-10VDC, 4-20mA jellel lehetséges.

Szalai György

Akkor ez már nem lesz annyira egyszerű kapcsolás, mint lehetne.
Nem tudom mi az „ideális” pontos definíciója, aki tudja, mondja meg.
Az szerintem nem ideális, ha valami túl van bonyolítva, ahhoz képest, ami a megfelelő működéshez okvetlenül szükséges.

Mi az a szélesebb tartomány, amihez nem elég a tirisztoros fázisszög vezérlés átfogása?
Ha 10-160V-ig vezérelhetsz egyszerűen egy potenciométerről 6db egyszerű és olcsó diszkrét, „fiókszemét” alkatrész segítségével, (Plusz a szűrés.) egy tirisztoros fázisszög vezérlővel, akkor az miért nem elég optimális.
Mekkora átfogást, vagy mekkora felbontást szeretnél, hogy ez nem elég? És mi indokolja azt az igényt, a felhasználás oldaláról?
Készítenél egy tirisztoros tápegységet, meg egy PWM vezérelt FET kapcsoló fokozatot, és egy digitális PWM jelgenerátort, hogy egy potméterről vezéreld egy motor fordulatszámát. Mikor egy „vezérelhető tirisztoros tápegység” ugyan azt megoldja.
Az a véleményem, hogy ha van még ezen kívül befektethető idő, pénz és energia, akkor inkább hasznos plusz funkciók kialakítására kéne fordítani, mint például a fordulatszám terhelőnyomatéktól független stabilizálása.