Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

bvadkrcds

Elég nagy a dilemma. Mi is az elégséges és megfelelő… tényleg az alkalmazáshoz mérten…  [#fejvakaras]

besirkyjh

Szia János  

Sporoljunk az idövel .
Ha meg van a cimem küld el a trafot meg a diodát amit kaptál és össze rakom Neked a tápot 5volt al eggyütt .A szelént meg küld az iparmüvészeti muzeumba , mint kurriozumot szivesen fogadják .
Ha nincs cimem küldj emailt , igy jársz a legolcsobban .
Milyen trafot kaptál ? toroid ( kör alaku ) vagy valami más fajtát , csak hogy tudjam mire számitsak :))

Arany János

Szia Zoli!
Idő!? SPÓROLÁS!???????????
1/2 4-kor ébresztő, anya 1/2 6-kor kezd Szegeden,
 én 6-kor, meló 16-ig. 17-kor kezdek Vásárhelyen 21-ig. És még maradt egy kis melóm a mai napról. Kb. egy délutánra való.
A trafó hagyományos. És dögnehéz! Nagyon köszönöm a felajánlást, de "ez az én harcom"! :)))))
A diódákkal azt hiszem boldogulok, de az 5V-hoz elkel a segítség! Adattábla tisztítása után:
Tip: T 400
Telj: 400
IP 66
Fesz:2x190/24V
1972
Fázis 1
VBKM Veszprém
Valamikor lefotózom és küldöm magánban.

000000000

Tisztelt fórumtársak!

Elég kezdő vagyok még, egy ideje olvasgatom a fórumot és szeretnék én is építeni majd egy hobbycnc-t. Már szereztem egy vezérlőt, azt szeretném kipróbálni, de a Mach3 ezt a hibaüzenetet küldi: External Estop requested
Mi lehet a probléma? Előre is köszönöm a válszokat!

besirkyjh

Szia

Config menü - input signal ezt ird be az EStop sorba ( ena =zöld pipa .port=0 ,pin=10,aktiv low=zöld pipa ) , szokott még probléma lenni az output signal-nál is ( ott tilts le mindent egyenlöre , mindenhol piros X legyen ) utánna kilépsz és reset ( a beállitásokat mentsd el de kilépéskor ugy is kérdezi és OK ).
 [#integet2]

besirkyjh

Szia János .

Ha harc legyen harc de ez tarfo igy ebben a formában nem lessz jo mert ha jol olvasom akkor a primer része 380V~ ( 2x190 ), az áttekerése kicsit körülményes mert ha jol gondolom akkor ugynevezett E I magos és azt szét kell tudni szedni és össze kell tudni rakni és azt is tudni kellene hogy a primerböl ( szekunder alatt ) hány menetet kell letekerni (szélmalom harc ,nyugdij-ig lessz melod vele ):( .

Nem bosszantani akarlak de vagy a szabályozhato toroidot vagy ezt a trafot ( kicsi az értéke ) cseréld el egy használhato toroid trafora !!
Egy ötlet : Ott Szeged környékén van egy srác aki olcson szokott toroidokat árulni , ha elmész hozzá a szabályozhato toroidoddal leht készit neked egy Neked valo 200W-os trafot .
Érdekel ?

Szalai György

Hát akkor neked már meg is vannak egy jól használható, kézzel szabályozható tápegység fontosabb alkatrészei.
Ott a príma kis toroidod, utána kötöd a 2x190 / 24V trafódat úgy, hogy annak a két darab 190V-os tekercsét párhuzamosan kötöd. Így nyersz a toroidról szabályozható kb 0-29V AC feszültséget, ami kb. 10A-ig terhelhető. Ráadásul a T400 trafód IP66 védelmű, por és erős vízsugár ellen védett.

besirkyjh

Szia Gyuri  

Ha nekem kellene akkor talán ideiglenesen igy oldanám meg de még akkor is ott van az 5Volt .
Nem akarom megsérteni a trafo gazdáját de nincs meg a tudása , tapsztalata ahoz hogy ezt a tápot elkészitse magának , ezért ajánlottam egyböl a segitségem .Neki egy fix csak beépitésre váro táp kell ami 3db L297-et és 298-at kiszolgál ( 35V DC és 5V DC ) és még tehet hozzá egy LPT kártyát is amihez szintén kell az 5Volt .Nekünk egyszerü mert elöttünk van de Ö még most szerzi a tapasztalatait és a géppel dolgozni szeretne ( nem annyira az épités Neki a lényeg mint a használat ).

Szalai György

De harcolni szeretne.
Az biztos, hogy hálózati feszültségen, érintésvédelmi ismeretek hiányában, veszélyes a barkácsolás.
Nem is biztatom rá, ha tudja, hagyja másra. De ha elszánja magát, akkor próbálom segíteni.
Jó volna többet tudni a képzettségéről.
(Helytelennek érzem itt harmadik személyben beszélni róla.)

besirkyjh

Igazad van a harmadik személlyel kapcsolatban .
Csak azért vettem a bátorságot mert már egy idelye levelezgetünk ( magánban) és az eddigi munkálya (ami nagyon dicséretes )is azt mutatja hogy kell Neki a segitség .Semmi akadája .

Jön mindjárt és eldönti hogyan tovább.

PSoft

Jó estét mindenkinek!

Van nálam "javításon" egy CO-heggesztő.
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Super_Mig_182_CO/IMG_0091.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Super_Mig_182_CO/IMG_0093.JPG" border=0>
A gépnek a rövid előélete,amit tudok róla:
Leégett két oszlopon a primer tekercse.
Gazdija elvitte,megtekertette a két oszlopot,a harmadiknak nem volt baja,így az maradt az eredeti.
A képen látszik is,hogy a baloldali,és a középső oszlop lett újratekerve:
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Super_Mig_182_CO/IMG_0095.JPG" border=0>
A hibajelenség a következő:
Az első négy fokozatban működik a gép,heggesztőáram,előtolás,gáz is rendben.
5-6-7-fokozatban azonban valami nem oké,pillanatok alatt felmelegszik a középső oszlopon a primér tekercse.
A három oszlop tekercsei Ohm-mérésre teljesen egyformák,menetzárlatot nem mérek,teljesen szimmetrikusak.
Már nem tudok másra gondolni,csak a fokozatkapcsoló lehet a ludas.
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Super_Mig_182_CO/IMG_0094.JPG" border=0>
Arra gondolok,hogy a negyedik fokozat után "bentmarad" valamelyik érintkezője,és rövidzárba viszi azt a tekercsrészt.
Jó lenne a fok.kapcsolóról egy lefejtési rajz,netán az egész gépről egy kapcs.rajz,de nem találok semmit.
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Super_Mig_182_CO/IMG_0103.JPG" border=0>
Mi a véleményetek? Lehet a fok.kapcsoló a hiba okozója?
Találkoztatok már ilyen hibával?
Valami más ötlet a "hogyan tovább"-ról?[#nemtudom][#nemtudom]

Ha tudtok segíteni,megköszönöm.

Révész Richárd

Szia.

Ha jól tévedek akkor a fokozatok a tekercs megcsapolásával vannak kialakítva.
(Ha nem így van akkor nem tudom)

A következőt csinálnám.
Kikötném az 5-ös fokozathoz tartozó vezetékeket a kapcsolóból és adnék rá villanyt.
Ha OK akkor már lehet gyanakodni a kapcsolóra.
Most hirtelen ennyi jut eszembe.

Arany János

Sziasztok!
Megint köszönöm a segitő szándékot!!!
Megpróbálok egyben válaszolni a dolgokra, hátha nem lesz belőle kavarodás!
Zoli:
 Anno írtam neked, hogy én is gyarló vagyok. Ha Valaki megcsinál helyettem valamit, sohase fogom megérteni. Ezért ezt is szeretném végig csinálni, mint a nyák vasalást, maratást, beforrasztást és a bekapcsolást! Nekem nagy élmény volt!
De szeretnélek megnyugtatni: nem kell tekercselni! A 2x 190V összekötve! Bár a 24V-ot még nem ellenőriztem, de megbízható ismerőstől származik a holmi.  
(azért bitos ami biztos: jöhet az a cím)
Gyuri:
Bocsánat!!! Az adattáblát leírtam! Szó szerint! IP66 már ránézésre sincs meg! Nyomokban sem!
Egyébként a multkori megjegyzésed óta hasonló mocorog a fejemben.
Az egészségem miatt ne aggódjatok! TUDOM, hogy a fázisnak más a fogása! :)))
A lakásomat be vezetékeltem. Azóta is működik.
A hegesztőtrafóval is jóban vagyok már nagyon régen. Bár az elméleti tudás már nagyon megkopott-no nem a használattól- azért tisztelem a "villanyt" Ráadásul ebbe az irányba még csak nem is kukucskáltam soha!
Egyébként nagyon érdekes "harmadik személy"-nek lenni! Mindenkinek ki kellene próbálni!
Bocsánat!!! Fáradt vagyok és beindult a szám. Vagyis az ujjam.
Tehát 5V! Ugye nem kell megcsapolnom a tekercset?

PSoft

Szia!

Megcsapolnod semmi képp nem kell,nem is ajánlott.
A külön tekercs a javasolt az 5V-hoz.

Elmondom,én hogy csinálnám:
A trafó szétszedése nélkül befűznék mondjuk öt menetet a csévetestre,a többi tekercs tetejére.
Bekapcsolnám a trafót,és mérnék feszültséget azon az öt meneten.
A mért értékből már lehet arányosan menetszámot számolni az 5V-ra.
Ugyanúgy szétszedés nélkül befűzném a számított menetszámot,szigetelném,rögzíteném,és kész is az 5V-os külön tekercs.
Egy ekkora(400-as)trafónál nem olyan sok menet az az 5volt,szétszedés nélkül is rá lehet tekerni.

Na,persze lehet szakszerűen is,a vasmagkeresztmetszetből számolva...,de a végeredmény ugyanaz.:)

"Egyébként nagyon érdekes "harmadik személy"-nek lenni! Mindenkinek ki kellene próbálni!"
Hát,ha arra gondolsz amire én....
Aztat szívesen kipróbálnám én is.:)))  

PSoft

Szia!

Igen,a megcsapolások a fokozatokhoz vannak.

Valami ilyesmire gondolok én is,a következő napokban a végére járok a dolognak.

Kezdek barátkozni a fok.kapcsoló szétszedésével.[#csodalk][#csodalk][#csodalk]
Nem ez lenne az első,de ez csak a legvégső lehetőség.:((