Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Pár utcával arrébb kapsz. Kerekes utca ??http://www.hqelektronik.hu/fooldal.html" TARGET=_fnew>HQVIDEO 1870 Ft/db

besirkyjh

Szia  

A kérdésedböl itélve van ötleted .

Nekem van egy EC-670-es DC motorom (kb5kg) és azt szeretném az 500-as esztergámra föorsomotornak ( semmit nemtudok rola ) az biztos hogy 50V-al hajtva fordulmég talán 200-at is percenként .Ehez kellene egy elektronika ami tarja a fordulatot és késöbb menetvágáshoz is jo lenne .Gyanum szerint kell neki vagy 100V és 20-30A .

[#nemtudom]

bvadkrcds

DC azt jelenti ebben az esetben, hogy állandó mágnesű szénkefés motor. Nem kell a stabil fordulatszámtartás. Ez egy nagyfeszültségű marómotor.  220V egyen 850W…

000000000

Nagy motorok vezérlésében sneci a KIRÁLY. Próbáld megkeresni!

bvadkrcds

Én alternatív megoldásként, toroid trafóval hajtom meg. Nálam az egyen fesz a gond, de alakul a dolog. Tirisztorral beállítom a 160V-ot, majd egyenirányítóm az kb. 220V és a végén PWM-el szabályozom. Ez egy lehetőség vagy 3x55V-os trafó… a vége ugyan az. Így óriási lesz a szabályzási lehetőség…  

bvadkrcds

Már beszéltem vele... Túl nagy a fesz. De írtam neki levelet, hogy mi lenne, ha kisebb fesszel hajtanám. Nem kell a max fordulat. De a tápot, még meg kell oldanom. Vagy trafó vagy elektrónika.    

Szalai György

A tirisztor az egy bekapcsolható dióda. Egyenirányít és félhullámot hasogat egyszerre. Ha DC kimenetre van szükséged, akkor nem kell Váltóáramú szabályzó és utána még plusz egyenirányító. Ha meg még a DC 230V-ra sincsen szükséged, csak 160V-ra akkor elég a félhullámú szabályzás is. A fordulatszámtartás mellőzésével rengeteget egyszerűsödik a helyzet, vissza lehet nyúlni minden tirisztoros szabályzók ősöregapjához a http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/Alapszab1.jpg" TARGET=_fnew>kompenzálatlan, félhullámú szabályzóhoz.

000000000

Sziasztok Kovács György vagyok kisebb segítségre lenne szükségem. Van egy BROTHER TC221 marógépem szeretném összekötni az asztali gépemmel a programok mentése, adatátvitele érdekében. Milyen program kell az asztali gépre? Ha valakit érdekel:/www.kerekfem.hu/ előre is köszönöm.

bvadkrcds

Ó! Köszi! [#lama]
Már alakul a dolog… Most a biztonságra megyek rá. Felhasználó barát legyen és biztonságos. Találtam a tirisztorhoz egyszerű meghajtást is. Optokapuval leválasztva. Eddig 16A-nél járok 200-300Ft… egyszerű és biztonságos megoldás lesz.    

000000000

Igen programozást szeretnék tanulni úgy érzem egy ilyen program segitségével menne a legkönnyebben és igy érteném meg a dolog lényegét.

Szalai György

Egyszerű meghajtás optokapuval? Az olyan, mint az olcsó pirítós vacsorára bélszínnel?
Ebben az esetben szerintem egyszerűen garantálná a biztonságot egy szigetelt forgatógomb a potméteren és egy masszív műanyag dobozolás. (A tirisztoros kapcsolások imádnak zavart termelni, ami a tápvezetéken visszajut a hálózatba és más készülékeket bolondit, de rádiójelek formájában is terjed. Szűrjed, árnyékoljad.)

bvadkrcds

bvadkrcds

Így gondoltam...
http://www.sonelec-musique.com/images/electronique_triac_001d.gif" border=0>

Szalai György

Ebből nem lesz fázishasítás. Ez egy egyszerű ki-be kapcsolgató.
A MOC nullátmenetben kapcsol, akkor ez impulzuscsomag vezérlő lehet. Amiért a motor, rángatással fog rajtad bosszút állni. Mikor Be parancsot adsz a Cde bemenetre, akkor a MOC3041 megvárja a hálózati félperiódus legközelebbi nullaátmenetét és akkor kapcsol be. Ha megszűnik a Cde jel, akkor is megvárja a nullaátmenetet.
Ha a Cde jel ideje hosszabb mint a hálózati félperiódus, akkor több félperiódusnyi ideig folyik áram az L1-en, de mindég teljes félperiódusnyi, vagyis mindég 230V AC.
Ez nem az amit eredetileg akartál.

bvadkrcds

Igazad van ez nem teljesen az... csak az elv. De már megvan a tirisztor. Kb.: 60V-rol indul, az adott kapcsolásban. Nekem egy fix feszre lesz szükségem, majd azt PWM-el szabályozni...